Κέρδισε «σορτάροντας» τη μετοχή της Tesla

Κέρδισε «σορτάροντας» τη μετοχή της Tesla

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο στόχαστρο ενός δραστήριου επενδυτή, του Μάικλ Μπάρι, ετέθη η μετοχή της Tesla, για την οποία είχε στοιχηματίσει 534 εκατομμύρια δολάρια ότι θα υποχωρήσει. Αυτό το αποκάλυψε χθες ο ίδιος, ο οποίος έχει δημιουργήσει την εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων και κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου Scion Asset Management. Στο στοίχημα αυτό απέκτησε 800.100 μετοχές της στις 31 Μαρτίου, καταβάλλοντας 534 εκατ. δολάρια, όπως φανερώνουν τα επίσημα στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Αυτή η συμμετοχή έδωσε τη δυνατότητα στη Scion να πωλήσει τις μετοχές της Tesla μία συγκεκριμένη ημερομηνία ή και πριν από αυτήν, αν και δεν είναι δυνατόν να διαπιστωθεί πότε ακριβώς το έκανε, όπως αναφέρει το Bloomberg. Ο Μάικλ Μπάρι είχε γίνει διάσημος στη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, ποντάροντας σε πτώση των ενυπόθηκων τίτλων.

Υπενθυμίζεται πως στις 26 Ιανουαρίου η μετοχή της αυτοκινητοβιομηχανίας του Ελον Μασκ είχε εκτιναχθεί στα πρωτοφανή επίπεδα των 883,09 δολαρίων ως κορύφωση του ζωηρού αγοραστικού ενδιαφέροντος, που διήρκεσε όλο το 2020 και την ενίσχυσε κατά 700%. Εως τα τέλη Μαρτίου φέτος, πάντως, είχε χάσει το 25% της αξίας της και πλέον βρίσκεται σε επίπεδα κατά 35% χαμηλότερη. Αυτή η εξέλιξη είχε ως αποτέλεσμα να απολέσει ο Ελον Μασκ τη θέση του δεύτερου πλουσιότερου στον κόσμου, την οποία κατέχει πλέον ο Μπερνάρ Αρνό, ιδρυτής του ομίλου ειδών πολυτελείας LVMH. H περιουσία του Ελον Μασκ διαμορφώνεται στα 160,6 δισ. δολάρια, μειωμένη κατά 24% από τα επίπεδα ρεκόρ Ιανουαρίου.

Η κίνηση κατά της Tesla προφανώς δεν είναι η πρώτη του Μάικλ Μπάρι. Στις αρχές Δεκεμβρίου είχε γράψει σε μήνυμα στο Twitter, που έκτοτε το διέγραψε, ότι η εταιρεία του κάνει «σορτάρισμα» σε μετοχές εταιρειών που κατασκευάζουν ηλεκτρικά οχήματα. Αυτό σημαίνει ότι δανείζεται από τρίτο μέρος τις μετοχές, που τον ενδιαφέρουν, και τις πουλά απευθείας, περιμένοντας να υποχωρήσει η τιμή τους, να τις επαναγοράσει και να τις επιστρέψει, καρπούμενος τη διαφορά. H καλιφορνέζικη εταιρεία Tesla εμφάνισε κέρδη ρεκόρ το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, παρακάμπτοντας τις σοβαρές ελλείψεις της παγκόσμιας αγοράς σε ημιαγωγούς, βελτιώνοντας τη διαδικασία παραγωγής και κατορθώνοντας να αποκομίσει ρευστό ακόμα και πουλώντας bitcoin. Είναι αξιοσημείωτο πως, παρά όλα τα ανωτέρω, η τιμή της μετοχής της εξασθένησε. Αυτό θεωρείται ενδεικτικό των πολύ υψηλών προσδοκιών για την Tesla, που θα πρέπει να αντιμετωπίσει πλέον σήμερα. Οπως επισημαίνουν οι αναλυτές, όταν ανακοίνωσε τριμηνιαία αποτελέσματα, δεν προχώρησε σε εκτιμήσεις για το σύνολο  των πωλήσεων οχημάτων το 2021.

Αξίζει να αναφερθεί πως ο Μάικλ Μπάρι σε παλαιότερο tweet του είχε επικρίνει τον Ελον Μασκ, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να εξαρτά τα κέρδη της Tesla από την πώληση δικαιωμάτων ρύπων (ουσιαστικά, σχολίασε τη βιωσιμότητα της εταιρείας του). Τέλος, όπως αναφέρει το CNBC, πέραν της φήμης που απέκτησε για τα στοιχήματά του κατά τη χρηματοπιστωτική κρίση, ο Μάικλ Μπάρι απαθανατίστηκε και στο χαρτί και στην οθόνη: ο συγγραφέας Μάικλ Λιούις έγραψε γι’ αυτόν στο βιβλίο του «Το μεγάλο σορτάρισμα», το οποίο χρησιμοποιήθηκε για την ομώνυμη ταινία, τη βραβευμένη με Οσκαρ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή