Από επενδυτής, ηθικός αυτουργός σε φόνο – Ενδιαφερόταν για την ΕΒΖ

Από επενδυτής, ηθικός αυτουργός σε φόνο – Ενδιαφερόταν για την ΕΒΖ

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Θα διαθέσουμε την ελληνική κρυσταλλική ζάχαρη, που είναι άριστης ποιότητας, σε σούπερ μάρκετ της Ευρώπης και στην παγκόσμια βιομηχανία τροφίμων. Πρόκειται για ένα καλό προϊόν με μεγάλη ζήτηση και υψηλά περιθώρια κέρδους», είχε δηλώσει σε συνέντευξή του πριν από τρία χρόνια ο δρ Λούκας Φέκερ, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Innovation Brain, μιας εταιρείας που εξειδικεύεται στην εξαγορά και αναδιάρθρωση χρεοκοπημένων επιχειρήσεων. Τελικά η πρόταση του Ελβετού συμβούλου για την επανεκκίνηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, που είχε υποδεχθεί με θέρμη η τότε κυβέρνηση, υπήρξε χωρίς αντίκρισμα, καθώς περιορίστηκε στην υπογραφή ενός εγγράφου προθέσεων μεταξύ της ΕΒΖ και της Innovation Brain.

Ο Φέκερ, όμως, τις τελευταίες ημέρες απασχολεί τις αμερικανικές Αρχές, καθώς φέρεται να είναι κατηγορούμενος ως ο ηθικός αυτουργός για τη δολοφονία ενός αγρότη που του χρωστούσε χρήματα. Σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, ο Φέκερ προσέλαβε τον 34χρονο πρώην αστυνομικό Γουίλιαμ Λάιλ Τζόνσον και τον 38χρονο Τζέικομπ Μαζέικα για να σκοτώσουν τον Τόμας Σβαρτζ, έναν ιδιοκτήτη φάρμας που είχε δημιουργήσει χρέη προς τον Ελβετό μάνατζερ προβληματικών εταιρειών. Ο ιδρυτής της Innovation Brain και μέλος της ευρωπαϊκής και της διεθνούς ένωσης των πιστοποιημένων turnaround μάνατζερ, που θα λειτουργούσε ως «λευκός ιππότης» της ΕΒΖ, κρατείται στις ΗΠΑ, όπου και θα δικαστεί.

Το 2018 η Innovation Brain είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για να συμμετάσχει στη διαδικασία αναδιάρθρωσης της ΕΒΖ, μέσω της ένταξης της βιομηχανίας στο άρθρο 106α του πτωχευτικού δικαίου και της εισόδου στρατηγικού επενδυτή. Σε συνέχεια συζητήσεων της Innovation Brain με τον βασικό πιστωτή της ΕΒΖ, την Τράπεζα Πειραιώς και την τότε ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, την 1η Αυγούστου 2018 υπογράφηκε έγγραφο προθέσεων μεταξύ της ελληνικής βιομηχανίας και της εταιρείας αναδιάρθρωσης προβληματικών επιχειρήσεων. Η αναβάθμιση του εξοπλισμού και η επέκταση της παραγωγής της ΕΒΖ σε νέα προϊόντα, όπως το σιτάρι, το βαμβάκι αλλά και το λάδι, αποτέλεσαν βασικούς άξονες του σχεδίου του Φέκερ, που στα τέλη Αυγούστου 2018 είχε κάνει λόγο για επενδύσεις της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ. Σε δεύτερη φάση ο μάνατζερ, που συνήθιζε να αναφέρει ότι διαχειρίζεται κεφάλαια funds, είχε δεσμευθεί ότι θα τοποθετούνταν επιπλέον 200 εκατ. ευρώ για την αναδιάρθρωση του ομίλου και των τεσσάρων εργοστασίων του σε Ελλάδα και Σερβία.

Παρά όμως τις αλλεπάλληλες διαβεβαιώσεις, η Innovation Brain δεν υπέβαλε ποτέ δεσμευτική προσφορά. Ως αποτέλεσμα, η ΕΒΖ περιήλθε στη διαχείριση της Τράπεζας Πειραιώς, της οποίας το σχέδιο για την αναδιάρθρωση της βιομηχανίας προέβλεπε την υπαγωγή της εταιρείας στο άρθρο 106βδ του πτωχευτικού κώδικα. Τον Νοέμβριο του 2019 υπεγράφη συμφωνία μεταξύ της ΕΒΖ, της Τράπεζας Πειραιώς, της Συνεταιριστικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας και της Royal Sugar για την εκμίσθωση από την τελευταία των δύο εργοστασίων της ελληνικής βιομηχανίας στο Πλατύ Ημαθίας και στις Σέρρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή