Εσοδα 174 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο για τον όμιλο ΟΠΑΠ

Εσοδα 174 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο για τον όμιλο ΟΠΑΠ

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθαρά έσοδα προ εισφορών (GGR) ύψους 174,2 εκατ. ευρώ εμφάνισε κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 ο όμιλος ΟΠΑΠ, μέγεθος που είναι μειωμένο κατά 46,9% ετησίως, λόγω της αναστολής λειτουργίας των καταστημάτων, με μόλις το 40% του δικτύου να επαναλειτουργεί τον Φεβρουάριο. Ωστόσο, κατά τους τρεις πρώτους μήνες της χρονιάς, η συνεισφορά των διαδικτυακών δραστηριοτήτων κατέγραψε ρεκόρ και ανήλθε σε 122,4 εκατ. ευρώ, έχοντας ενισχυθεί περαιτέρω από την πλήρη ενοποίηση της Kaizen Gaming. Λόγω της μείωσης των εσόδων και της δυσανάλογης εισφοράς επί του GGR της «Ελληνικά Λαχεία», ώστε να πληροί το ελάχιστο ετήσιο συμβατικό όριο των 50 εκατ. ευρώ, υποχώρησε κατά 38,2%, στα 75,6 εκατ. ευρώ, το μεικτό κέρδος από παιχνίδια.

«Κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, οι online δραστηριότητές μας κατέγραψαν ένα τρίμηνο-ρεκόρ, επιτυγχάνοντας αξιοσημείωτη ανάπτυξη, ενώ στον τομέα του retail τα έσοδα επηρεάστηκαν, όπως ήταν αναμενόμενο, από το lockdown και το κλείσιμο των καταστημάτων των δικτύων μας. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι τόσο για την επαναλειτουργία των καταστημάτων ΟΠΑΠ από τις 12 Απριλίου όσο και για την επικείμενη επανέναρξη της δραστηριότητας των παιγνιομηχανημάτων (VLTs). Οσον αφορά τις επιδόσεις μας, οι αρχικές ενδείξεις για τις retail δραστηριότητές μας είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές, ενώ ταυτόχρονα οι online δραστηριότητές μας παραμένουν ισχυρές», σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ Jan Karas σχολιάζοντας τα μεγέθη του πρώτου τριμήνου.

Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 61,3 εκατ. το πρώτο τρίμηνο 2021 έναντι 86,4 εκατ. το α΄ τρίμηνο 2020, μειωμένα κατά 29%, έχοντας επηρεαστεί θετικά αφενός από την αναγνώριση εσόδου ύψους 45,5 εκατ. ευρώ που σχετίζεται με την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης και αφετέρου από τη συνεισφορά της Kaizen Gaming λόγω της πλήρους ενοποίησής της. Σε επαναλαμβανόμενη βάση, μη συμπεριλαμβάνοντας έκτακτα έσοδα 12,8 εκατ. ευρώ, τα EBITDA μειώθηκαν κατά 43,8%, στα 49 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Τα καθαρά κέρδη το α΄ τρίμηνο 2021 ανήλθαν σε 10,3 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 71,1%, έναντι 35,5 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Σε επαναλαμβανόμενη βάση, μη συμπεριλαμβάνοντας έκτακτα έσοδα 12,2 εκατ. ευρώ, το πρώτο τρίμηνο 2021 κατέγραψε ζημία ύψους 1,9 εκατ. ευρώ.
Ανά τομείς, τα καθαρά έσοδα προ εισφορών από αριθμολαχεία διαμορφώθηκαν στα 36,7 εκατ. το πρώτο τρίμηνο 2021 έναντι 154,5 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο 2020, μειωμένα κατά 76,3% ετησίως, εξαιτίας της αναστολής λειτουργίας των καταστημάτων για το μεγαλύτερο μέρος του τριμήνου. Το GGR στα παιχνίδια αθλητικού στοιχηματισμού ανήλθε το α΄ τρίμηνο 2021 σε 82,4 εκατ. ευρώ έναντι 88 εκατ. το α΄ τρίμηνο 2020, μειωμένο κατά 6,4% σε ετήσια βάση. Οι δραστηριότητες VLTs παραμένουν σε αναστολή από τις αρχές Νοεμβρίου 2020, με το άνοιγμα των καταστημάτων να αναμένεται στις 24 Μαΐου.

Σημειώνεται ότι, μετά την επανέναρξη λειτουργίας των καταστημάτων, το διοικητικό συμβούλιο του ΟΠΑΠ αποφάσισε να αναθεωρήσει ανοδικά την πρότασή του στην επερχόμενη τακτική γενική συνέλευση στις 17 Ιουνίου 2021 αναφορικά με τη διανομή για τη χρήση 2020 μεικτού μερίσματος ύψους 0,55 ευρώ ανά μετοχή (έναντι 0,45 ευρώ ανά μετοχή αρχικά). Υπό την προϋπόθεση της εξασφάλισης έγκρισης από την ετήσια γενική συνέλευση, η αποκοπή του μερίσματος θα πραγματοποιηθεί στις 13 Ιουλίου, ενώ η έναρξη πληρωμής στους δικαιούχους μετόχους θα ξεκινήσει στις 3 Αυγούστου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή