Ευρωζώνη: Μηνύματα ανάκαμψης από εργασία και κατανάλωση

Ευρωζώνη: Μηνύματα ανάκαμψης από εργασία και κατανάλωση

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η οικονομία της Ευρωζώνης αρχίζει επιτέλους να ανακάμπτει από τον όλεθρο της πανδημίας όπως προδίδει ένας συνδυασμός εναλλακτικών δεικτών που κατατείνει σε ισχυρή ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο. Ανάμεσά τους ο αριθμός των αναρτήσεων από εταιρείες που αναζητούν προσωπικό, η αύξηση των πωλήσεων των ταξιδιωτικών εταιρειών και των εταιρειών ψυχαγωγίας αλλά και οι κρατήσεις για διακοπές. Οπως επισημαίνει σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, τα στοιχεία αυτά κατατείνουν σε ισχυρή ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας, μολονότι δεν έχουν ακόμη εκλείψει τα περιοριστικά μέτρα με σκοπό την ανάσχεση της πανδημίας. Οικονομικοί αναλυτές προεξοφλούν έτσι την επικείμενη ανάκαμψη.

Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα ο Ανχελ Ταλαβέρα, οικονομολόγος της Oxford Economics, εκφράζει την εκτίμηση πως το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα αυξηθεί κατά 1,5% το τρίμηνο που  λήγει τον Ιούνιο, αφήνοντας πίσω τη διπλή ύφεση που σημείωσε το πρώτο τρίμηνο του έτους, όταν η οικονομία της συρρικνώθηκε κατά 0,6%. 

Παράλληλα, ο Μπερτ Κόλιτζν, οικονομολόγος της ING Bank, επισημαίνει πως η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη υπήρξε σχετικά αργή ώς τώρα, αλλά «οι ενδείξεις για τους επόμενους μήνες είναι πολύ θετικές». Οπως τονίζει, η οικονομική δραστηριότητα αυξάνεται απότομα καθώς ανακαλούνται τα περιοριστικά μέτρα, «δεδομένου ότι η εθελοντική απομόνωση είναι τώρα σαφώς μικρότερη από εκείνη κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας». 

Οι εναλλακτικοί δείκτες όπως οι εταιρείες που αναζητούν προσωπικό, που δεν αναφέρονται στις μεταβολές του ΑΕΠ ή στο ποσοστό της ανεργίας, βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος από την αρχή της πανδημίας, καθώς αντανακλούν πολύ πιο άμεσα την εικόνα της οικονομικής δραστηριότητας. 

Εκτός από τις νέες θέσεις εργασίας που δημιουργούν οι επιχειρήσεις σε όλες τις μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι καταναλωτές είναι πολύ πιο πρόθυμοι να προχωρήσουν σε δαπάνες. Σύμφωνα με στοιχεία της Google Mobility, τα εμπορικά κέντρα και τα κέντρα ψυχαγωγίας υποδέχονται τώρα περισσότερους επισκέπτες. Παράλληλα, στοιχεία της Fable Data, εταιρείας που παρακολουθεί και καταγράφει τις συναλλαγές των τραπεζών, εμφανίζουν τις καταναλωτικές δαπάνες των Γερμανών να βρίσκονται την εβδομάδα που έληξε στις 9 Μαΐου μόλις 3% κάτω από τα προ της πανδημίας επίπεδα, δηλαδή την αντίστοιχη εβδομάδα του 2019. 

Μιλώντας στους Financial Times η Αν Μποάτα, οικονομολόγος της εταιρείας χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών Euler Hermes, προέβλεψε πως οι καταναλωτές θα δαπανήσουν μέρος της αναγκαστικής αποταμίευσης που έχουν συγκεντρώσει στη διάρκεια των αλλεπάλληλων lockdowns. Σύμφωνα με τις περισσότερες εκτιμήσεις που έχουν εκφράσει ώς τώρα διεθνείς οργανισμοί, ο αντίκτυπος από τις δαπάνες αυτές μπορεί να είναι σημαντικός. Η Αν Μποάτα υπολογίζει πως μέσα στο έτος θα δαπανηθούν αποταμιεύσεις αντίστοιχες με τουλάχιστον το 1,5% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης.

Εξάλλου, ο βαρύτατα τραυματισμένος κλάδος του ευρωπαϊκού τουρισμού δίνει ήδη τις πρώτες ενδείξεις ανάκαμψης. Η AirdDNA, εταιρεία που παρακολουθεί και καταγράφει τις ενοικιάσεις ακινήτων, επισημαίνει πως την εβδομάδα που έληξε στις 15 Μαΐου, οι κρατήσεις στις πλατφόρμες ενοικίασης ακινήτων Airbnb και Vrbo υπολείπονταν μόλις κατά 4% από την αντίστοιχη εβδομάδα το 2019. Ομοίως, η εταιρεία δεδομένων ενοικιάσεων Transparent αναφέρει πως μέσα στον Μάιο αυξήθηκαν οι ευρύτερες κρατήσεις στις οποίες συμπεριλαμβάνονται στοιχεία από την ιστοσελίδα κρατήσεων Booking.com.

Παράγοντες της τουριστικής αγοράς επισημαίνουν, πάντως, πως υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος μέχρις ότου να μπορεί η Ευρώπη να μιλήσει για ανάκαμψη. Η πληρότητα στα ξενοδοχεία για τις επόμενες 90 ημέρες σε πολλές χώρες της Ευρωζώνης είναι κάτω από το 10%, όπως αναφέρει η συμβουλευτική του ξενοδοχειακού τομέα STR.  Συνολικά, όμως, τα τελευταία στοιχεία του ΟΟΣΑ καταδεικνύουν επιτάχυνση στην οικονομική απόδοση πολλών οικονομιών της Ευρωζώνης. 

Ο μεταποιητικός τομέας, που έχει στηρίξει την οικονομία της Ευρωζώνης του τελευταίους μήνες, αποδεικνύεται ανθεκτικός, καθώς τον στηρίζει η αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση. Οπως επισημαίνουν οικονομολόγοι της Barclays, ο κίνδυνος που παραμένει είναι μια απότομη επιβράδυνση της ανάκαμψης μετά την πρώτη φάση και ιδιαιτέρως όταν θα ανακαλούνται τα έκτακτα μέτρα στήριξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή