Η Κίνα υποφέρει από τις ακριβές πρώτες ύλες

Η Κίνα υποφέρει από τις ακριβές πρώτες ύλες

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν η μοναδική από τις  μεγάλες οικονομίες που έκλεισε το περασμένο έτος με ανάπτυξη και η πρώτη που ανέκαμψε μόλις έθεσε υπό έλεγχο την πανδημία. Τώρα, όμως, αντιμετωπίζει ακρίβεια και έλλειψη πρώτων υλών. Για να αντιμετωπίσει τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας η Κίνα έθεσε σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα επενδύσεων αξίας 500 δισ. δολαρίων. Ετσι η οικονομία της ανακάμπτει δυναμικά αλλά έχει εκτιναχθεί το κόστος όσων υλικών χρειάζεται για την εκρηκτική της ανάπτυξη, από τον χάλυβα και τον γαιάνθρακα μέχρι το γυαλί και το τσιμέντο. Η τιμή ενός είδους χάλυβα που χρησιμοποιείται  για τη σταθεροποίηση του τσιμέντου έχει αυξηθεί κατά 40% μέσα στο έτος και βρίσκεται σε επίπεδα-ρεκόρ. Η τιμή του σιδηρομεταλλεύματος που χρησιμοποιείται για την παραγωγή χάλυβα έχει σημειώσει αύξηση 25% από τις αρχές του έτους. Γαιάνθρακας, γυαλί και αλουμίνιο βρίσκονται όλα στα ύψη στην κινεζική αγορά. Η κατάσταση ειδικά με τον χάλυβα είναι τόσο προβληματική ώστε οι πολιτικοί ηγέτες της έχουν αρχίσει να προειδοποιούν για τον αντίκτυπο των ελλείψεων στην οικονομία.

Οπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ του αμερικανικού δικτύου CNN, στην κινεζική γλώσσα υπάρχει μια έκφραση συνώνυμη της έλλειψης προστασίας και ουσιαστικά μεταφράζεται ως «χωρίς ούτε ίχνος χάλυβα στα χέρια». Το αμερικανικό δίκτυο τονίζει πως η έκφραση αυτή χρησιμοποιείται τελευταία όλο και συχνότερα με την κυριολεκτική και όχι με τη μεταφορική έννοιά της. Η Κίνα έχει, όμως, λόγους να ανησυχεί για τη διαστημική εκτόξευση του κόστους των πρώτων υλών. Ο δείκτης παραγωγής της Κίνας σημείωσε άνοδο 6,8% τον Απρίλιο σε σύγκριση με τα επίπεδα της αντίστοιχης περιόδου του περασμένου έτους. Η ακρίβεια στις πρώτες ύλες έχει αναγκάσει ορισμένες κινεζικές εταιρείες να αναστείλουν την παραγωγή τους. Περίπου το 56% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η ακρίβεια στις πρώτες ύλες έχει ήδη αντίκτυπο στις δραστηριότητές του. Το 30% δήλωσε ότι έχει αναγκαστεί να αναστείλει την παραγωγή σε ορισμένες μονάδες προκειμένου να κρατηθεί το κόστος υπό έλεγχο, ενώ το 44% αναφέρει πως έχει αναγκαστεί να μειώσει τις αγορές χάλυβα και ενδεχομένως να αναστείλει την παραγωγή στο μέλλον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή