Η πανδημία αναζωογονεί την ύπαιθρο της Ισπανίας

Η πανδημία αναζωογονεί την ύπαιθρο της Ισπανίας

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επί πενήντα χρόνια και πλέον η μείωση του αγροτικού πληθυσμού της Ισπανίας προβληματίζει τους βουλευτές και τους πολίτες, αλλά τώρα εντελώς ξαφνικά ήρθε η πανδημία του κορωνοϊού και το σκηνικό αλλάζει. Πρώτη φορά σε τόσα χρόνια ορισμένες πόλεις εκτός των βασικών αστικών κέντρων της χώρας βλέπουν πλέον περισσότερους ανθρώπους να έρχονται και λιγότερους να φεύγουν. Οι περιορισμοί του εγκλεισμού και οι ανησυχίες για τη διάδοση του ιού αναθερμαίνουν τη ζήτηση για σπίτια με περισσότερο χώρο, όπου οι άνθρωποι μπορούν και να εργάζονται και να διαμένει μαζί η οικογένειά τους, αλλά και να βρίσκονται πιο κοντά στη φύση. Αυτή τη στιγμή στη χώρα παρατηρείται μια δημογραφικού χαρακτήρα μεταβολή, ανάλογη με αυτήν άλλων κρατών, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία. Απλώς στην περίπτωση της Ισπανίας υπάρχει ακόμα μία πρόκληση. Εδώ ορισμένες περιφέρειες είναι αραιοκατοικημένες, όπως η Λάπλαντ στον Αρκτικό Κύκλο και η κυβέρνηση προσπαθεί να παρακινήσει τους ανθρώπους να μείνουν στον τόπο τους, ακόμα κι όταν θα έχουν περάσει τα χειρότερα της πανδημίας. «Συμβαίνουν αυτή τη στιγμή βαθιές αλλαγές και αρχίζουν να γίνονται και μη αναστρέψιμες σε κάποιες περιοχές», παρατηρεί ο Τομάς Γκαρθία Αθκαράτε, αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομίας, Γεωγραφίας και Δημογραφίας στη Μαδρίτη.

Ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ και η κυβέρνησή του υπόσχονται να διατηρήσουν την τάση αυτή, ως απόκριση στα χρόνια παράπονα για την εγκατάλειψη της υπαίθρου. Τα κονδύλια της τάξεως των 140 δισ. ευρώ, τα οποία αναλογούν στην Ισπανία σε βάθος εξαετίας από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, θα χρησιμοποιηθούν από την κυβέρνηση σε μεγάλα έργα στην περιφέρεια, αλλά και στη δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης. Είναι χαρακτηριστικά τα σχόλια του Φρανθέσκ Μπόγια, γενικού διευθυντή στο υπουργείο Οικολογικής Μετάβασης, αρμοδίου για τη δημογραφική πολιτική: «Τα ευρωπαϊκά κονδύλια αλλάζουν τα πάντα, επιτρέποντάς μας να βελτιώσουμε δείκτες, όπως είναι εκείνος για το ποσοστό αγροτικού πληθυσμού, που δεν έχει πρόσβαση σε νέες τεχνολογίες».

Η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να διαθέσει 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ για να διασφαλίσει πως η Ισπανία εν συνόλω θα διαθέτει ευρυζωνικό Διαδίκτυο έως το 2025, καθώς και 2 δισεκατομμύρια ευρώ για να επεκτείνει την κάλυψη των δικτύων 5ης γενιάς. Ακόμα σχεδιάζει να διοχετεύσει αρκετά δισ. ευρώ στην αποκατάσταση δημαρχιακών μεγάρων στις αγροτικές περιοχές και να συνδράμει στην προστασία μνημείων φυσικής κληρονομιάς. Εκ παραλλήλου, θα στηρίξει τη βιώσιμη γεωργία, τη διαχείριση δασών και την αλιεία. Βέβαια, θα πρέπει να επισημανθεί πως οι αλλαγές απαιτούν χρόνο, ενώ ήδη ορισμένοι αφιχθέντες σε αγροτικές περιοχές σκέφτονται αν θα επιστρέψουν στην πόλη, ασκώντας πιέσεις στην κυβέρνηση να επισπεύσει την εφαρμογή των σχεδίων της. «Ακόμα δεν ξέρω εάν θέλω να γίνω αγρότισσα για το υπόλοιπο της ζωής μου», λέει η Λόλι Γκαρθία, εκπαιδευτικός, που έφυγε από τη Μαδρίτη πέρυσι για το χωριό Ουσέδ με 200 κατοίκους. «Αυτά που μου αρέσουν πιο πολύ εδώ είναι η ελευθερία, η φύση και ο χρόνος. Μοιάζει σαν να έχεις και πάλι χρόνο να ζήσεις».

Η μαζική αστυφιλία ξεκίνησε στην Ισπανία στις αρχές της δεκαετίας του 1950, σχεδόν μία δεκαετία μετά τη λήξη του εμφυλίου πολέμου. Αυτή η πρώτη και μεγαλύτερη έξοδος διήρκεσε έως το 1991, φέρνοντας το ποσοστό των διαμενόντων σε αστικά κέντρα στο 80% από το 60% του συνολικού πληθυσμού, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα. Στην Ισπανία οι άνθρωποι μετακινήθηκαν σε λιγότερες πόλεις, με αποτέλεσμα μόνον το 13% του εδάφους να κατοικείται εν συγκρίσει με το 70% στη Γαλλία και το 60% στη Γερμανία. Ανω του 40% των πόλεων στη χώρα κινδυνεύουν να εξαφανιστούν. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή