Χρηματιστήριο: Αντέδρασε μετά τη «βουτιά» της Τετάρτης

Χρηματιστήριο: Αντέδρασε μετά τη «βουτιά» της Τετάρτης

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυσκολεύτηκε αλλά τελικά συγχρονίστηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών με το σαφώς βελτιωμένο σε σχέση με την Τετάρτη κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να επιστρέφουν αν και διστακτικά, παρά τους τριγμούς από την αγορά των κρυπτονομισμάτων –την οποία μάλιστα η ΕΚΤ χαρακτήρισε ως τη μεγαλύτερη φούσκα από αυτήν της «μανίας της τουλίπας» του 17ου αιώνα– καθώς και των πρώτων ενδείξεων από τη Fed ότι σκέφτεται να βάλει στο τραπέζι τη μείωση του ρυθμού του QE. Με τη σημαντική στήριξη από επιλεγμένους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ο Γενικός Δείκτης επέστρεψε έτσι στους ανοδικούς του ρυθμούς, οι οποίοι εντάθηκαν στο τελευταίο δίωρο της συνεδρίασης χάρη και στο θετικό άνοιγμα της Wall Street, κλείνοντας ωστόσο κάτω από τις 890 μονάδες.

Πιο αναλυτικά, στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε άνοδο κατά 0,84% στις 888,41 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 84,48 εκατ. ευρώ. Η βραχυπρόθεσμη τάση είχε γυρίσει σε πτωτική την Τετάρτη μετά και την ισχυρή διόρθωση της αγοράς, όπως σημείωσε η Merit Securities, με τον κινούμενο μέσο όρο 30 ημερών να διαμορφώνεται στις 889 μονάδες. Ετσι, τα σημεία στήριξης εντοπίζονται πλέον στις 860 και 850 μονάδες, ενώ τα σημεία αντίστασης στις 889 και 900 μονάδες. Ωστόσο, η χθεσινή συνεδρίαση αναμένεται να αλλάξει και πάλι την τεχνική εικόνα.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ανέκαμψε κατά 0,80% στις 2.151,31 μονάδες, ενώ στο +1,12% και στις 1.362,62 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Από τα μη τραπεζικά chips, ανοδικά ξεχώρισαν οι ΟΤΕ (+4,19%), Aegean (+2,22%) και Motor Oil (2,2%), ενώ κέρδη άνω του 1% σημείωσαν οι Lamda Development, Βιοχάλκο Μυτιληναίος και ΟΠΑΠ. Στον αντίποδα, στο «κόκκινο» έκλεισαν μόνον πέντε τίτλοι, με τις Ελλάκτωρ (-2,26%) και Jumbo (-1,89%) να σημειώνουν τις μεγαλύτερες απώλειες.

Ο τραπεζικός δείκτης «γύρισε» στα θετικά την τελευταία ώρα της συνεδρίασης, καταγράφοντας τελικά οριακά κέρδη της τάξης του 0,20% και έκλεισε στις 567,49 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει στο -1,59%, την Πειραιώς στο +0,64%, την Eurobank στο +0,65%, ενώ 1,67% υψηλότερα έκλεισε η Εθνική.

Το βέβαιο είναι πως οι αγορές έχουν εισέλθει σε μία νέα φάση, καθώς το στοίχημα της ανάκαμψης έχει πλέον αποτιμηθεί και το σχετικό trade χάνει έδαφος, τη στιγμή που ο πληθωρισμός καθώς και η πορεία της πολιτικής των κεντρικών τραπεζών έχουν πάρει την πρώτη θέση των ανησυχιών των αγορών, από την εξέλιξη της πανδημίας που κυριαρχούσε το προηγούμενο διάστημα.

Ετσι, η έντονη μεταβλητότητα, οι οπισθοχωρήσεις των αγορών αλλά και η αναδιάρθρωση της στρατηγικών των χαρτοφυλακίων των επενδυτών, είναι αυτά που θα κυριαρχήσουν στα χρηματιστήρια το τρέχον διάστημα, επηρεάζοντας φυσικά και την εγχώρια αγορά.

Πάντως, τα θετικά μηνύματα για την ελληνική οικονομία από τους διεθνείς οίκους συνεχίζονται, ενώ μία πιθανή θετική έκπληξη από τη Moody’s σήμερα, η οποία αργά το βράδυ δημοσιοποιεί την προγραμματισμένη αξιολόγησή της για την Ελλάδα, όπως συνέβη και με την S&P τον Απρίλιο, θα προσφέρει έναν σημαντικό καταλύτη για τη συνέχεια. Σε έκθεσή της η Citigroup προχώρησε σε αναβάθμιση των προβλέψεών της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, τοποθετώντας την στο 4,1% από 3,7% για το 2021, και στο 6,5% από 5,9% για το 2022.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή