ΕΛΠΕ: Αναβλήθηκε στο παρά πέντε η γενική συνέλευση

ΕΛΠΕ: Αναβλήθηκε στο παρά πέντε η γενική συνέλευση

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναβλήθηκε απρόσμενα η προγραμματισμένη για χθες γενική συνέλευση των ΕΛΠΕ, καθώς στο παρά πέντε το ΤΑΙΠΕΔ κατέθεσε νέα πρόταση για την τροποποίηση του καταστατικού στα σημεία που αφορούν την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου.

Δεδομένου ότι το ΤΑΙΠΕΔ δεν κατέθεσε την πρότασή του εγκαίρως, όπως προβλέπει ο νόμος, δηλαδή μία εβδομάδα πριν από τη σύγκληση της γενικής συνέλευσης, αυτή αναβλήθηκε για τις 28 Μαΐου.

Σύμφωνα με πηγές του ομίλου, το ΤΑΙΠΕΔ ενημέρωσε τη διοίκηση πως θα προτείνει τον διορισμό των δύο πέμπτων των μελών του διοικητικού συμβουλίου (δηλαδή τέσσερα) και την εκλογή των υπόλοιπων πέντε από τη γενική συνέλευση. Ο νόμος προβλέπει ότι οι μέτοχοι έχουν δύο εναλλακτικές για την ανάδειξη του διοικητικού συμβουλίου. Είτε τον διορισμό των δύο πέμπτων από συγκεκριμένους μετόχους και την εκλογή των υπολοίπων από τη γενική συνέλευση είτε την εκλογή του συνόλου των μελών από τη γενική συνέλευση, όπως εισηγήθηκε η διοίκηση των ΕΛΠΕ και θεωρείται η βέλτιστη διεθνής πρακτική. Προφανώς η εισήγηση της διοίκησης έγινε ύστερα από συνεννόηση και με τους δύο βασικούς μετόχους, δηλαδή με τον όμιλο Λάτση και τους εκπροσώπους του Δημοσίου, δηλαδή την κυβέρνηση. Στις 6 Μαΐου, όπως είναι γνωστό, ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Ανδρέας Σιάμισιης είχε συναντηθεί με τον υπουργό Ενέργειας Κ. Σκρέκα, στον οποίο παρουσίασε αναλυτικά την πρόταση για τον μετασχηματισμό του ομίλου και τις αλλαγές του καταστατικού. Πλήρως ενημερωμένος ήταν επίσης ο πρωθυπουργός. Αγνωστο είναι εάν ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας είχε σαφή εικόνα πριν από τις 6 Μαΐου.

Κύκλοι προσκείμενοι στα ΕΛΠΕ «δείχνουν» ως υπεύθυνο για την εμπλοκή το ΤΑΙΠΕΔ, υπογραμμίζοντας με νόημα ότι «μόλις χθες ενημέρωσε τη διοίκηση για την απόφασή του να επιλέξει την εναλλακτική που δίνει ο νόμος, δηλαδή του διορισμού των δύο πέμπτων». 

Κάποιοι μάλιστα συνδέουν την καθυστέρηση με το γεγονός πως η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να αντικαταστήσει τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ Ριχάρδο Λαμπίρη, παρά τα αρχικά σενάρια περί παραμονής του, και μάλιστα άφησε να διαρρεύσει το όνομα του αντικαταστάτη του. Από την άλλη, είναι γεγονός πως τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση βρέθηκε αντιμέτωπη με μια ρητορική από την πλευρά της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με την οποία απεμπολεί κατοχυρωμένα δικαιώματα του Δημοσίου και εκχωρεί τη διοίκηση των ΕΛΠΕ σε ιδιώτες.

Εδώ και χρόνια η διοίκηση των ΕΛΠΕ διορίζεται ύστερα από συνεννόηση των δύο βασικών μετόχων. Ο όμιλος Λάτση κατέχει το 45,5% και το Δημόσιο το 35,5%. Σε μεγάλο βαθμό, το ίδιο θα συνέβαινε και τώρα. Θα ήταν αφελές να νομίζει κάποιος πως μπορεί να συσταθεί διοικητικό συμβούλιο οποιασδήποτε εταιρείας ερήμην των μετόχων, ειδικά όταν αυτός ο μέτοχος είναι το Δημόσιο ή ότι θα μπορέσουν οι ιδιώτες μέτοχοι να αγνοήσουν τη βούληση του Δημοσίου, ακόμη και με πολύ μικρότερο ποσοστό. Η διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι οι προτεινόμενοι από το Δημόσιο θα εκλέγονταν και δεν θα διορίζονταν. Και για να μην πάρουν μόνο τις ψήφους του Δημοσίου και όποιων θεσμικών ελέγχει (Ταμεία κ.λπ.) στη γενική συνέλευση, θα έπρεπε ίσως να έχουν στο βιογραφικό τους κάτι περισσότερο από κομματικές περγαμηνές. Θα ήταν ένα βήμα βελτίωσης της εταιρικής διακυβέρνησης. Για το θεαθήναι ήταν οι αντιδράσεις, για το θεαθήναι έγινε και η αναδίπλωση.

Κύκλοι των ΕΛΠΕ διαβεβαίωναν χθες πως «η απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ δεν εμποδίζει σε καμία περίπτωση τον προγραμματισμένο μετασχηματισμό της εταιρείας. Το θέμα της διακυβέρνησης δεν είναι μόνο θέμα διορισμού ή ελέγχου του Δ.Σ. αλλά ένα ευρύτερο θέμα του τρόπου διακυβέρνησης με συγκεκριμένους στόχους και κριτήρια, που εξασφαλίζονται από το σύνολο των αλλαγών στο καταστατικό των ΕΛΠΕ. Σε κάθε περίπτωση και οι δύο επιλογές είναι σύμφωνες με τον νόμο περί εταιρικής διακυβέρνησης και δεν δημιουργούν κανένα θέμα αλλαγής ή πρόβλημα στον προγραμματισμένο εταιρικό μετασχηματισμό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή