ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η αμερικανική οικονομία ανοίγει, αλλά οι εταιρείες έχουν ελλείψεις σε υπαλλήλους

i-amerikaniki-oikonomia-anoigei-alla-oi-etaireies-echoyn-elleipseis-se-ypalliloys-561371263

Το πρόβλημα που εμφανίζεται τώρα στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας έχει προηγηθεί στις ΗΠΑ. Οι αμερικανικές επιχειρήσεις χρειάζονται προσωπικό, αλλά δεν μπορούν να βρουν. Η αμερικανική οικονομία ανοίγει και αναστέλλονται οι περιορισμοί, ενώ τα μέτρα στήριξης και η ρευστότητα που προσέφερε η αμερικανική κυβέρνηση οδηγούν στα ύψη την καταναλωτική ζήτηση τόσο για προϊόντα όσο και για υπηρεσίες. Ωστόσο, οι εταιρείες του τομέα της μεταποίησης, τα εστιατόρια και οι κατασκευαστικές αγωνίζονται να βρουν ανθρώπους να προσλάβουν. Οι σχετικές δημοσκοπήσεις μεταξύ ανέργων, τις οποίες επικαλείται σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Wall Street Journal, καταδεικνύουν πως εκατομμύρια πολίτες της υπερδύναμης αποφεύγουν τους χώρους εργασίας υπό τον φόβο μήπως μολυνθούν με κορωνοϊό. Πολλές επιχειρήσεις ξεκίνησαν, άλλωστε, προτού δοθεί το πράσινο φως για να ανοίξουν τα σχολεία, με αποτέλεσμα να μην έχουν οι γονείς πού να αφήσουν τα παιδιά τους και να αναγκάζονται να παραμείνουν σπίτι. Η αμερικανική εφημερίδα διαπιστώνει, πάντως, πως δεν είναι λίγοι όσοι εισπράττουν επιδόματα ανεργίας που υπερβαίνουν τις όποιες αποδοχές θα είχαν αν έβρισκαν δουλειά. Και βέβαια ορισμένοι άνεργοι δεν έχουν τις δεξιότητες που απαιτούνται για τις κενές θέσεις εργασίας ή δεν θέλουν να αλλάξουν επάγγελμα.

Οι ελλείψεις αυτές στην αγορά εργασίας μπορούν να αποτελέσουν τροχοπέδη στην ανάκαμψη παρά τη μεγάλη δυναμική της. Ορισμένες επιχειρήσεις αναγκάζονται να μειώσουν την παραγωγή τους ή να τη διακόψουν και έτσι να χάσουν ευκαιρίες όπως για παράδειγμα να υποβάλουν αίτηση για την ανάληψη κάποιου έργου. Αλλες παραδίδουν ανταλλακτικά ή τμήματα προϊόντων με πιο αργούς ρυθμούς από το σύνηθες και κάποια εστιατόρια αναγκάζονται να κρατήσουν κλειστή μια πτέρυγά τους. Ολα αυτά αναμφίβολα επιβραδύνουν τον ρυθμό της ανάκαμψης. Κάποιες άλλες επιχειρήσεις, βέβαια, δοκιμάζουν την αντίθετη συνταγή, προσφέροντας υψηλότερους μισθούς για να προσελκύσουν υπαλλήλους. Η τακτική αυτή, όμως, ενδέχεται να οδηγήσει σε άνοδο των τιμών για την πελατεία τους ή να συρρικνώσει τα περιθώρια κέρδους για τις ίδιες.

Το εργατικό δυναμικό ενδέχεται να ωφεληθεί από την προσωρινή ανεπάρκεια εργατικών χεριών. Ενδεχομένως, θα μπορέσουν να ασκήσουν πιέσεις για να δοθούν προαγωγές ή καλύτεροι μισθοί που θα διατεθούν βέβαια στις τοπικές οικονομίες των κοινοτήτων τους ενισχύοντάς τις. Είναι εξίσου πιθανόν να μπορέσουν κάποιοι να διαπραγματευθούν πιο ευέλικτα ωράρια ή άλλες διευκολύνσεις στους όρους εργασίας τους. Μιλώντας στην αμερικανική εφημερίδα, ο Στιβ Λούκας, διευθύνων σύμβουλος της πλατφόρμας αναζήτησης ταλέντων iCIMS Inc, τονίζει πως «ελαφρώς μας σοκάρει το γεγονός ότι φτάσαμε κιόλας σε αυτό το σημείο». Οπως διευκρινίζει, οι επιχειρήσεις κάνουν μεγάλα βήματα στην προσπάθειά τους να αναπτυχθούν και κινούνται ταχύτερα από όσο εκείνοι που υποβάλλουν αιτήσεις για να τους προσλάβουν». Σημειωτέον ότι στο πελατολόγιο της εν λόγω εταιρείας συγκαταλέγονται 4.000 επιχειρήσεις, κάποιες από τις οποίες είναι από τα μεγαλύτερα ονόματα της βιομηχανίας, όπως η Ford Motor Co και η Target Cor.

Σε ό,τι αφορά τον αντίκτυπο από τα μέτρα στήριξης του πακέτου Μπάιντεν, η ιστοσελίδα αναζήτησης εργασίας ZipRecruiter διαπίστωσε πως έχει μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των ανέργων που πρέπει να εργαστούν για οικονομικούς λόγους ώστε να δεχθούν την πρώτη δουλειά που θα τους προσφερθεί. Το ποσοστό τους έχει μειωθεί συγκεκριμένα στο 35% των ερωτηθέντων από το 51% στο οποίο ανερχόταν το 2018. Πάνω από τους μισούς ερωτηθέντες δήλωσαν ότι θα προτιμούσαν μια θέση εργασίας που θα τους δίνει τη δυνατότητα απασχόλησης από το σπίτι.