Ιδιωτικοί φορείς στο συνταξιοδοτικό σύστημα της Κίνας

Ιδιωτικοί φορείς στο συνταξιοδοτικό σύστημα της Κίνας

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιμέτωπη με τη γήρανση του πληθυσμού της, η Κίνα επιχειρεί να διευρύνει τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο συνταξιοδοτικό της σύστημα αξίας 1,2 τρισ. δολαρίων. Σύμφωνα, πάντως, με τους ειδικούς του κλάδου, η αναμόρφωση του κινεζικού κοινωνικού κράτους προϋποθέτει θεμελιώδεις μεταβολές προκειμένου να προσφέρει στον πληθυσμό της χώρας το κατάλληλο δίχτυ ασφαλείας.

Η κινεζική Επιτροπή Ρύθμισης Τραπεζών και Ασφαλιστικών (CBIRC) ανακοίνωσε στη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου ότι επεκτείνει το πιλοτικό πρόγραμμα ιδιωτικών συντάξεων σε δύο ακόμη περιοχές της χώρας και συγκεκριμένα στις επαρχίες Τσονγκίνγκ και Ζεϊτζιάνγκ.  Σύμφωνα με πηγές που μίλησαν σχετικά στο Reuters, καθώς έχουν άμεση γνώση του θέματος, η CBIRC εξετάζει επίσης τη δυνατότητα να ενσωματώσει στο κρατικό σύστημα έναν κατάλογο από ιδιωτικά συνταξιοδοτικά ταμεία και να διορίσει επιτροπές επαγγελματιών διαχειριστών για να αναλάβουν τη διοίκηση του καινούργιου αυτού σχήματος.

Τα εν λόγω σχέδια του Πεκίνου διαρρέουν μόλις λίγες ημέρες από τη στιγμή κατά την οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα στοιχεία για το δημογραφικό πρόβλημα της Κίνας. Από αυτά απορρέει μια γηράσκουσα κοινωνία στα χνάρια των δυτικών κοινωνιών με τους πολίτες ηλικίας  άνω των 65 ετών να αντιπροσωπεύουν πλέον το 13,5% του πληθυσμού του 1,4 δισ. Μόλις πριν από μία δεκαετία το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις 8,87%. Το θέμα με το συνταξιοδοτικό της Κίνας είναι σοβαρό. Η κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών, κρατικά ελεγχόμενη δεξαμενή σκέψης, προέβλεψε προ δύο ετών πως η συνεισφορά του κράτους στη χρηματοδότηση των συντάξεων θα κορυφωθεί το 2027, αλλά μέχρι το 2035 ενδέχεται να έχουν εξαντληθεί οι πόροι των κρατικών συνταξιοδοτικών ταμείων.

Τα στοιχεία αυτά σε συνδυασμό με περίπου 920 δισ. δολάρια της αποταμίευσης που έχουν συγκεντρώσει οι Κινέζοι πολίτες κατατείνουν στην ανάγκη αλλά και ευκαιρία για να συμπληρωθεί το σύστημα με ιδιωτικά ασφαλιστικά ταμεία. Και βέβαια οι ιδιωτικοί φορείς περιμένουν να δοθεί το πράσινο φως για να μπουν σε αυτήν την αγορά. Οπως τονίζουν, πάντως, εμπειρογνώμονες του κλάδου, μετά μια ήπια αρχή, το ιδιωτικό συνταξιοδοτικό σύστημα θα χρειαστεί αυξημένες αποδόσεις και κίνητρα όπως, για παράδειγμα, προνομιακή φορολογική μεταχείριση και φοροαπαλλαγές. Παράλληλα, θα πρέπει να χαλαρώσουν οι κανόνες για τη φορολογία στις αποδόσεις κεφαλαίου, ώστε να προσελκύσει το σύστημα επενδυτές που παραδοσιακά προτιμούν τις αποταμιεύσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς ή τις επενδύσεις σε ακίνητα περιουσιακά στοιχεία που θα τους αποδώσουν όσα χρειάζονται για να καλύψουν τις ανάγκες τους το χρονικό διάστημα της συνταξιοδότησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή