Μονάδα πράσινου υδρογόνου από τη Mytilineos

Μονάδα πράσινου υδρογόνου από τη Mytilineos

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην παραγωγή του πράσινου υδρογόνου επεκτείνεται η στρατηγική για την ενεργειακή μετάβαση του ομίλου Mytilineos με όχημα τον τομέα ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών και αποθήκευσης ενέργειας (RSD), ο οποίος κατέχει ηγετική θέση στην ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία φωτοβολταϊκών και υβριδικών έργων μεγάλης κλίμακας και στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας σε μπαταρίες, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος άνω του 1 GW. H εταιρεία ανακοίνωσε χθες την υπογραφή συμφωνίας με τη μονάδα πράσινου υδρογόνου από τη Mytilineos, θυγατρική του ομίλου Maire Tecnimont SpA, που δρομολογεί τις απαραίτητες μελέτες και διαδικασίες για την κατασκευή μονάδας πράσινου υδρογόνου, μέσω ηλεκτρόλυσης, στην Ιταλία. Βάσει της συμφωνίας, ο τομέας RSD της Mytilineos θα αξιοποιήσει την εξειδίκευση της NextChem και του ομίλου Maire στις τεχνολογίες υδρογόνου, για να αναπτυχθεί στον εν λόγω τομέα. Το έργο θα μετατρέπει την παραγόμενη ενέργεια από φωτοβολταϊκή μονάδα της Mytilineos σε πράσινο υδρογόνο και θα παρέχει έναν εναλλακτικό φορέα ενέργειας με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα στην τοπική κοινωνία, συμβάλλοντας ουσιαστικά και δυναμικά στην απανθρακοποίηση και των πιο δύσκολων βιομηχανικών τομέων. Πρόκειται για το πρώτο πιλοτικό έργο πράσινου υδρογόνου της Mytilineos, αφού η εταιρεία στοχεύει να επεκτείνει το επιχειρηματικό μοντέλο της Ιταλίας σε όλες τις χώρες που αναπτύσσει φωτοβολταϊκά αυτή τη στιγμή. Η NextChem, θυγατρική της Maire Tecnimont, δραστηριοποιείται στον τομέα πράσινης χημείας και πράσινων τεχνολογιών για την ενεργειακή μετάβαση.

«Η NextChem είναι πρωτοπόρος στην ανάπτυξη πράσινης οικονομίας με βάση το υδρογόνο: έχουμε στο χαρτοφυλάκιό μας τέσσερις τεχνολογικές λύσεις για την παραγωγή υδρογόνου, με διαφορετικά επίπεδα έντασης άνθρακα. Μεταξύ αυτών, το πράσινο υδρογόνο είναι το πιο φιλόδοξο από οικονομική και περιβαλλοντική άποψη και εργαζόμαστε ήδη πάνω σε αυτό, τόσο στην Ιταλία όσο και στο εξωτερικό», δήλωσε ο Pierroberto Folgiero, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Tecnimont και NextChem. Ο ίδιος χαρακτήρισε τη συνεργασία με τη Mytilineos «εξαιρετικά ελπιδοφόρα», καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά, «μας δίνει την ευκαιρία να αναδείξουμε τα οφέλη μιας προσέγγισης, η οποία στοχεύει στη δημιουργία ολοκληρωμένων πλατφορμών με μονάδες παραγωγής ενέργειας, με σκοπό την ενεργειακή μετάβαση». Ο Νίκος Παπαπέτρου, γενικός διευθυντής του τομέα ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών και αποθήκευσης ενέργειας (RSD), δήλωσε: «Η Ιταλία αποτελεί μία από τις βασικές μας αγορές στην Ευρώπη και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που ξεκινάμε την ανάπτυξη του πρώτου μας πιλοτικού έργου πράσινου υδρογόνου στη χώρα, σε συνεργασία με τη NextChem. Στόχος μας είναι να επεκτείνουμε αυτό το επιχειρηματικό μοντέλο σε όλες τις χώρες όπου αναπτύσσουμε ΑΠΕ αυτή τη στιγμή. Εχουμε το προνόμιο να συμβάλουμε στη στρατηγική παραγωγής ενέργειας πράσινου υδρογόνου, που έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως ως ένας από τους κύριους πυλώνες της ενεργειακής εξέλιξης. Η προώθηση της ανάπτυξης του πράσινου υδρογόνου αποτελεί απτή απόδειξη της δέσμευσής μας να επιταχύνουμε την ενεργειακή μετάβαση και την απολιγνιτοποίηση».

Η Mytilineos θα πρέπει να σημειωθεί ότι συμμετέχει και στο ελληνικό project White Dragon που προωθείται από κοινή ομάδα μεγάλων ελληνικών εταιρειών με συντονιστή τη ΔΕΠΑ και έχει υποβάλει υποψηφιότητα για χρηματοδότηση από την Ε.Ε. ως σημαντικό έργο κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος (IPCEI). Οπως εξάλλου ανακοίνωσε προσφάτως από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ο γενικός διευθυντής της Protergia Ντίνος Μπενρουμπή, η Μytilineos βρίσκεται πολύ κοντά για το κλείσιμο συμφωνίας με μεγάλη ξένη εταιρεία του κλάδου για την είσοδό της στα υπεράκτια αιολικά. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή