Το Κατάρ επενδύει 29 δισ. δολάρια για να αυξήσει την παραγωγή LNG

Το Κατάρ επενδύει 29 δισ. δολάρια για να αυξήσει την παραγωγή LNG

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mε επιθετικές κινήσεις το Κατάρ, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο, αυξάνει την παραγωγή του δραστικά και μειώνει αναλόγως τις τιμές του προϊόντος, ώστε να εξαλείψει τον ανταγωνισμό, όπως αναφέρει σε σχετικό του δημοσίευμα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg. Yπό το πρίσμα αυτό, το εμιράτο προωθεί έργο 29 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να αυξήσει τις εξαγωγές του καυσίμου περισσότερο από 50%, εμποδίζοντας τις προοπτικές να κατασκευαστούν νέα εργοστάσια σε άλλες περιοχές του κόσμου. Συν τοις άλλοις, εισέρχεται δυναμικά και στη νεότευκτη πλατφόρμα για συναλλαγές σποτ σε υγροποιημένο φυσικό αέριο, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές. Ουσιαστικά, πρόκειται για μία σοβαρή αλλαγή στην πολιτική του Κατάρ, το οποίο αν και αύξησε την παραγωγή του τα τελευταία πέντε χρόνια παραδοσιακά έδινε προτεραιότητα στην τιμή και όχι στο μερίδιο αγοράς. Ωστόσο, υποχρεώθηκε να επανεξετάσει τη στάση του εξαιτίας του αυξημένου ανταγωνισμού ειδικά από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, οπότε και να καταστεί πιο ευέλικτο και να επιδιώξει να προσελκύσει αγοραστές και από τις χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας, από όπου εκδηλώνεται ζωηρή ζήτηση.

Η παγκόσμια μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με ταυτόχρονη απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα δημιουργεί μία συνθήκη  κατεπείγοντος στη χώρα. Κι ενώ μέχρι προσφάτως το υγροποιημένο φυσικό αέριο χαρακτηριζόταν γέφυρα μετάβασης από τον γαιάνθρακα και το πετρέλαιο προς την ηλιακή και αιολική ενέργεια, δεν το προτιμούν κάποιες κυβερνήσεις, οι οποίες επισπεύδουν τις προσπάθειές τους για να επιβραδύνουν την κλιματική αλλαγή. «Το σχέδιο επέκτασης του Κατάρ είναι τεράστιο, πλέον δεν τίθενται ερωτήματα για εναλλακτικές πηγές προμηθειών», επισημαίνει ο Ζιλιάν Ορό, διευθυντής της μονάδας ανάλυσης της γαλλικής επιχείρησης Engie. «Είναι ακόμα το νούμερο ένα, αλλά οι ΗΠΑ δεν ήταν ποτέ τόσο κοντά στο Κατάρ, οπότε εκείνο, εάν επιδιώκει να διατηρήσει τη θέση του, οφείλει να κινηθεί αποφασιστικά». Εν τω μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες τον Απρίλιο παραλίγο να ξεπεράσουν τις μηνιαίες εξαγωγές του Κατάρ πρώτη φορά στα χρονικά, ενώ η Αυστραλία σχεδόν συμβάδιζε με το εμιράτο πέρυσι βάσει των στοιχείων του Bloomberg. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι ακόμα τα έργα για την τόνωση της παραγωγής του Κατάρ βρίσκονται εν εξελίξει, οι ΗΠΑ θα προλάβουν για βραχύ διάστημα έως το 2024 να τεθούν στην πρώτη θέση ως προς τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου σε διεθνή κλίμακα. Λίγο αργότερα θα ανακτήσει την κορυφή το Κατάρ, σύμφωνα με το BloombergNEF.

Ενας παράγοντας που ευνοεί το αραβικό εμιράτο είναι το γεγονός πως η Κίνα, μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές στο συγκεκριμένο καύσιμο, ήταν απρόθυμη να προμηθευτεί μεγαλύτερες ποσότητες από τις ΗΠΑ ή την Αυστραλία λόγω προβλημάτων στο διεθνές εμπόριο και γεωπολιτικών εντάσεων. Πάντως, το κύριο πλεονέκτημα του Κατάρ είναι ότι έχει το χαμηλότερο κόστος παραγωγής στον κόσμο χάρη στην αφθονία φυσικού αερίου που εξάγεται εύκολα. Η μεγαλύτερη ποσότητά του εντοπίζεται στο γιγαντιαίο βόρειο κοίτασμα το οποίο εκτείνεται στο Ιράν. Τέλος, η κρατική ενεργειακή εταιρεία του Κατάρ, η οποία ενδέχεται να πουλήσει σύντομα ομόλογα αξίας έως και 10 δισ. δολαρίων για τη χρηματοδότηση της επέκτασης των έργων του φυσικού αερίου, δήλωσε ότι το έργο θα είναι βιώσιμο ακόμη και με πετρέλαιο στα 20 δολάρια το βαρέλι, 70% λιγότερο από τα τρέχοντα επίπεδα. Αυτό έχει σημασία, καθώς τα συμβόλαια στην αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου συνδέονται με το πετρέλαιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή