Οι επενδυτές αφήνουν το bitcoin και ψάχνουν καταφύγιο στον χρυσό

Οι επενδυτές αφήνουν το bitcoin και ψάχνουν καταφύγιο στον χρυσό

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγαλύτερη σύνεση σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες φαίνεται να επιδεικνύουν οι επενδυτές, καθώς μια σημαντική μερίδα τους τείνει να εγκαταλείψει την αδιαφανή επένδυση των κρυπτογραφημένων νομισμάτων και γενικότερα να αποφύγει τα στοιχήματα υψηλού ρίσκου και να στραφεί σε ασφαλέστερες τοποθετήσεις όπως ο χρυσός. Καθοριστικό παράγοντα αποτελεί η επιτάχυνση του πληθωρισμού αλλά και η νέα αύξηση των κρουσμάτων της πανδημίας σε ορισμένες χώρες. Ο συνδυασμός τους καλλιεργεί αίσθημα αβεβαιότητας στους επενδυτές, αναθερμαίνοντας το ενδιαφέρον τους για το ασφαλές καταφύγιο του χρυσού. Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο Ούρλικ Λίκε, διευθύνων σύμβουλος του hedge fund κρυπτονομισμάτων ARK36, «οι αγορές κρυπτογραφημένων αξιών υφίστανται τώρα έναν καταιγισμό από ειδήσεις που τροφοδοτούν την τάση για υποχώρηση των τιμών τους».

Τη στροφή των επενδυτών από τα κρυπτονομίσματα στον χρυσό διαπιστώνει σε σχετική έκθεσή της η JP Morgan, αλλά την εκτίμησή της επιβεβαιώνουν οι ανατροπές των τελευταίων ημερών στις αγορές. Τα κρυπτονομίσματα στο σύνολό τους, συμπεριλαμβανομένων και των επιχειρήσεων που σχετίζονται με αυτά, σημειώνουν μεγάλες απώλειες, ενώ το ασφαλές καταφύγιο του χρυσού που είχε υποχωρήσει τους τελευταίους μήνες φαίνεται να ανακτά τη λάμψη του. Ενδεικτική περίπτωση η πλατφόρμα-χρηματιστήριο κρυπτονομισμάτων Coinbase, που εισήχθη προσφάτως στον δείκτη Nasdaq, και υποχώρησε 5,9%. Η στροφή έγινε ιδιαίτερα αισθητή την Τετάρτη, όταν η ναυαρχίδα των αδιαφανών επενδύσεων, το bitcoin, σημείωσε θεαματική πτώση υποχωρώντας κάποια στιγμή στις 30.000 δολάρια, αν και ανέκαμψε αργότερα φτάνοντας και πάλι σταδιακά στις 40.000 δολάρια. Ταυτοχρόνως, όμως, το δεύτερο σε μέγεθος κρυπτονόμισμα, το Ethereum υποχώρησε κατά περίπου 45% μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες σε επίπεδα κάτω από τις 2.000 δολάρια. Ο χρυσός οδεύει στην αντίθετη ακριβώς κατεύθυνση και η άνοδός του επιταχυνόταν ενώ οι επενδυτές περίμεναν να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά της συνεδρίασης της Federal Reserve από τον Απρίλιο. Το πολυτιμότερο και λαμπερότερο των μετάλλων επέστρεψε, έτσι, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων μηνών και από χθες πλησιάζει και πάλι τα επίπεδα των 1.900 δολαρίων η ουγγιά. Απέχει, ωστόσο, ακόμη από την εκτόξευση που σημείωσε το καλοκαίρι του 2020, όταν πέρασε το ψυχολογικό όριο των 2.000 δολαρίων η ουγγιά. Στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης ο χρυσός έχασε μέρος της ανόδου, όταν δόθηκαν στη δημοσιότητα τα πρακτικά της συνεδρίασης του Απριλίου που φέρουν την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ να εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης των αγορών ομολόγων.

Σίγουρα, όμως, δείχνει να διαψεύδεται το προσφιλές στους οπαδούς των κρυπτονομισμάτων αφήγημα ότι το bitcoin πρόκειται να αντικαταστήσει τον χρυσό ως το ασφαλές καταφύγιο έναντι κινδύνου πληθωρισμού. Το μεγαλύτερο από τα κρυπτονομίσματα έχει σημειώσει συνολική πτώση 40% από το ρεκόρ των σχεδόν 65.000 δολαρίων που είχε εκτιναχθεί στα μέσα Απριλίου. Παραμένει βέβαια ακόμη σε εντυπωσιακά υψηλά επίπεδα, καθώς έχει σημειώσει συνεχές ράλι 200% από τον Σεπτέμβριο. Τότε άρχισε να προσελκύει θεσμικούς επενδυτές και hedge funds και πολλές μεγάλες τράπεζες να το εντάσσουν στις υπηρεσίες τους ή να ανακοινώνουν ότι εξετάζουν αυτήν την προοπτική. Στο μεταξύ, πάντως, παρατηρητές της αγοράς των κρυπτονομισμάτων πιθανολογούν νέα υποχώρησή τους, καθώς η τιμή των 40.000  δολαρίων θεωρείται επίπεδο αναφοράς και σημείο τεχνικής αντίστασης.

Οι απώλειες των κρυπτονομισμάτων συνέπεσαν με την προειδοποίηση της ΕΚΤ, που σχολιάζοντας την ιλιγγιώδη άνοδό τους από την αρχή του έτους τη χαρακτήρισε τη μεγαλύτερη φούσκα της Ιστορίας, τονίζοντας ότι μπροστά της ωχριούν η «μανία της τουλίπας» στην Ολλανδία του 17ου αιώνα και η φούσκα των Νοτίων Θαλασσών του 18ου αιώνα. Είχε προηγηθεί ώρες νωρίτερα η απόφαση της Κίνας να απαγορεύσει στις τράπεζές της να διενεργούν πληρωμές σε κρυπτονομίσματα αλλά και η ηχηρή προειδοποίησή της για τους κινδύνους που αυτά εγκυμονούν. Η στροφή των επενδυτών είχε, ωστόσο, αρχίσει από την περασμένη εβδομάδα, όταν ο δημοφιλέστερος υποστηρικτής τους που προ μηνών τα οδήγησε στα ύψη, ο Ελον Μασκ, δήλωσε ότι η Tesla, η βιομηχανία του, δεν θα δέχεται πλέον πληρωμές σε bitcoin. Ηταν ακριβώς αυτή η απόφασή του τον Φεβρουάριο, να δέχεται δηλαδή πληρωμές σε bitcoin για την αγορά των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων της Tesla που είχε εγκαινιάσει την απογείωση του σημαντικότερου κρυπτονομίσματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή