ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εστίαση: «Οι παραβάτες είναι λίγοι, αλλά θα μας ξανακλείσουν όλους»

Εστίαση: «Οι παραβάτες είναι λίγοι, αλλά θα μας ξανακλείσουν όλους»

Καταστήματα πολλών ταχυτήτων έχει δημιουργήσει ο τρόπος με τον οποίο άνοιξε η εστίαση, αλλά κυρίως ο τρόπος με τον οποίο εφαρμόζονται –ή δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις δεν εφαρμόζονται– τα περιοριστικά μέτρα. Εκτός από τα καταστήματα που παραμένουν υποχρεωτικά κλειστά, καθώς διαθέτουν μόνο εσωτερικούς χώρους, επιχειρηματίες του κλάδου καταγγέλλουν στην «Κ» ότι τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα σε άλλες περιπτώσεις επιδεικνύουν υπερβολική αυστηρότητα και σε άλλες κάνουν τα «στραβά μάτια» κατά το κοινώς λεγόμενο, και μάλιστα σε κραυγαλέες περιπτώσεις παράβασης των όρων με τους οποίους έχει επιτραπεί το άνοιγμα της εστίασης.

«Σε εμάς όταν έρχονται, μετρούν ακόμη και αν οι καρέκλες είναι έστω και μισό πόντο κάτω από την επιτρεπόμενη απόσταση μεταξύ των τραπεζοκαθισμάτων. Σε άλλους δρόμους, κυρίως κοντά στην πλατεία Συντάγματος, όπως είναι για παράδειγμα η οδός Κολοκοτρώνη, υπάρχουν καταστήματα που έχουν φιλοξενήσει το τελευταίο διάστημα ακόμη και συγκρότημα που έπαιζε ζωντανά μουσική», καταγγέλλει στην «Κ» επιχειρηματίας που διατηρεί καφέ-μπαρ στην περιοχή του κέντρου. Αν και, όπως επισημαίνει, οι παραβατικές συμπεριφορές είναι λιγότερες από αυτούς που συμμορφώνονται με τα μέτρα, δεν παύουν να δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού. Το πιο επικίνδυνο, όπως αναφέρει στην «Κ» άλλος επιχειρηματίας, που διατηρεί εστιατόριο στην περιοχή του Κολωνακίου, είναι το εξής: «Οσοι δεν τηρούν τα μέτρα κερδίζουν εις βάρος μας. Ομως το σημαντικότερο είναι ότι εξαιτίας τους κινδυνεύουμε να μας κλείσουν πάλι όλους. Με άλλα λόγια, μαζί με τα ξερά θα καούν και τα χλωρά».

Ανάλογα περιστατικά αξίζει να σημειωθεί ότι καταγγέλλονται ακόμη και για την περίοδο που δεν είχε ανοίξει η εστίαση. «Στο κέντρο λειτουργούσε κατάστημα που έπαιζε μουσική μέχρι τις 3 τη νύχτα τη Μεγάλη Παρασκευή, δίνοντας, υποτίθεται, ποτά take away», λέει στην «Κ» άλλος επιχειρηματίας.

Από τις 3 Μαΐου, οπότε επαναλειτούργησε υπό όρους ο κλάδος της εστίασης, έχουν επιβληθεί από την Ελληνική Αστυνομία πρόστιμα συνολικού ύψους 297.300 ευρώ, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις έχει επιβληθεί και αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης για 15 ημέρες. Πάντως, σύμφωνα με όσα έχουν καταγγείλει επιχειρηματίες του κλάδου, ειδικά τις πρώτες ημέρες της επανεκκίνησης δεν έλειψαν και οι αδικίες, υπό την έννοια ότι επιβλήθηκαν πρόστιμα σε επιχειρήσεις που λειτουργούσαν σε εξωτερικούς χώρους αλλά με κατεβασμένες τέντες, κάτι που τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα θεώρησαν ως εσωτερικό χώρο.

Σημειώνεται πως όσον αφορά τη λειτουργία των εσωτερικών χώρων των καταστημάτων εστίασης ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης έχει αναφέρει ότι αυτή θα επιτραπεί όταν θα έχει εμβολιασθεί έστω με μία δόση το 50% του πληθυσμού.

Σήμερα, πάντως, που συνεδριάζει η επιτροπή εμπειρογνωμόνων, το υπουργείο Ανάπτυξης, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αναμένεται να εισηγηθεί να επιτραπεί η αναπαραγωγή της μουσικής στα καταστήματα εστίασης, αλλά ούτε και περαιτέρω διεύρυνση του ωραρίου. Αυτό που αναμένεται να εισηγηθεί είναι να μην υπάρχει το όριο των 100 ατόμων στους εξωτερικούς χώρους που γίνονται δεξιώσεις (π.χ. για γάμους σε κτήματα), αλλά να τηρούνται συγκεκριμένες αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών και να υπάρχει όριο ατόμων ανά τραπέζι.

Το γεγονός ότι θα συνεχιστούν η απαγόρευση της μουσικής και οι περιορισμοί στο ωράριο, τη στιγμή που καταγράφονται παραβιάσεις των μέτρων και μάλιστα σε κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας, προβληματίζει έντονα τον κλάδο, μερίδα του οποίου προσανατολίζεται σε μια συμβολική διαμαρτυρία στα τέλη της επόμενης εβδομάδας. Μία από τις σκέψεις που έχει τεθεί επί τάπητος είναι να παίξουν μουσική μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή την επόμενη Παρασκευή και το Σάββατο όλα τα καταστήματα, για περιορισμένη βεβαίως ώρα.