Χρηματιστήριο: Μεγάλη πτώση λόγω των τραπεζών

Χρηματιστήριο: Μεγάλη πτώση λόγω των τραπεζών

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ισχυρές τραπεζικές πιέσεις ώθησαν σε νέα ισχυρή διόρθωση το Χρηματιστήριο Αθηνών την Παρασκευή, με τον τζίρο να εκτοξεύεται πάνω από τα 200 εκατ. ευρώ και τον Γενικό Δείκτη να βρίσκεται ενόψει κρίσιμων τεχνικών στηρίξεων αφού έκλεισε στις 867 μονάδες. 

Η φημολογία κατά το άνοιγμα της αγοράς για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank προκάλεσε ισχυρούς κλυδωνισμούς στο ταμπλό, στέλνοντας τη μετοχή της στο limit-down, με τη συστημική τράπεζα να ανακοινώνει στη συνέχεια ότι διερευνά το ενδεχόμενο ΑΜΚ με στόχο να εκμεταλλευτεί τις ευνοϊκές συνθήκες και να ενισχυθεί κεφαλαιακά ώστε να χρηματοδοτήσει το τριετές επιχειρησιακό της πλάνο. 

Αυτό ήταν αρκετό για να διαχυθεί η πτώση και στις υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές, ενώ η συστημική επίδραση της πτώσης του Γενικού Δείκτη δεν άφησε πολλά περιθώρια στις υπόλοιπες εμποροβιομηχανικές μετοχές, με την εικόνα να είναι περίπου ανάλογη με αυτή που ακολούθησε την ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς πριν από μερικούς μήνες.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,35% στις 867,56 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε έως και το -4%, και ο τζίρος ανήλθε στα 200,25 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 3,06%, στις 2.085,55 μονάδες, στο -1,06% και στις 1.348,23 μονάδες έκλεισε η μεσαία κεφαλαιοποίηση, ενώ ο τραπεζικός δείκτης βυθίστηκε κατά 10,93% στις 505,46 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει στο -27,21%, την Πειραιώς στο -5,7%, τη Eurobank στο -4,13% και την Εθνική στο -3,65%.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 4,35%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε απώλειες 12,94%.

Αποτέλεσμα της βουτιάς της Παρασκευής είναι πως το ταμπλό βραχυπρόθεσμα έχει καταγράψει μια γρήγορη πτώση 60 μονάδων από τα υψηλά της προηγούμενης εβδομάδας, η οποία σε επιμέρους μετοχές αρχίζει να διαμορφώνει ενδιαφέροντα σημεία εισόδου (ΔΕΗ, Jumbo, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Μυτιληναίος κ.λπ.), όπως σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities. Στις ανακοινώσεις της ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς είχαν παρατηρηθεί δύο έντονα πτωτικές συνεδριάσεις που ακολουθήθηκαν από δύο σταθεροποιητικού χαρακτήρα ημέρες. Πιθανόν αυτό να είναι και το βραχυπρόθεσμο σενάριο των επόμενων ημερών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή