Αισιοδοξία στην Ε.Ε. για παγκόσμιους κανόνες εταιρικής φορολόγησης

Αισιοδοξία στην Ε.Ε. για παγκόσμιους κανόνες εταιρικής φορολόγησης

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Αυξημένα αισιόδοξη εμφανίζεται η Ε.Ε. ότι θα υπάρξει συμφωνία επί της αρχής σε επίπεδο G20 το καλοκαίρι για κοινούς διεθνείς κανόνες εταιρικής φορολόγησης.

«Είμαστε χαρούμενοι γιατί φαίνεται πολύ πιθανό να έχουμε μια λύση φέτος το καλοκαίρι», δήλωσε χθες από τη Λισσαβώνα, όπου διεξήχθησαν συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Ολαφ Σολτς, χαιρετίζοντας την αλλαγή στάσης των ΗΠΑ στο ζήτημα αυτό επί θητείας Μπάιντεν.

Ο κ. Σολτς αναφέρθηκε στην προχθεσινή πρόταση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών για έναν ελάχιστο συντελεστή 15% στα εταιρικά κέρδη. «Οι διαβουλεύσεις πρέπει να συνεχίσουν να είναι φιλόδοξες και να ωθήσουν αυτόν τον συντελεστή πιο ψηλά», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε τη νέα αμερικανική πρόταση ως «μεγάλη πρόοδο». Αισιόδοξος για θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων επί της αρχής δήλωσε και ο επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι στη συνέντευξη Τύπου μετά το Eurogroup – σημειώνοντας ωστόσο ότι οι τεχνικές διαβουλεύσεις για να αποκτήσει σάρκα και οστά η συμφωνία θα χρειαστούν πολύ περισσότερο χρόνο.

Κατά τα άλλα, οι κορυφαίοι οικονομικοί αξιωματούχοι της Ευρωζώνης έστειλαν κοινό μήνυμα ότι, παρά τα σημάδια οικονομικής άνοιξης που κατέγραψαν προ ημερών οι εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν, η επεκτατική οικονομική πολιτική πρέπει προς το παρόν να διατηρηθεί. Ο πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόνοχιου επιβεβαίωσε εκ νέου ότι υπάρχει συναίνεση στο Σώμα για πολιτικές δημοσιονομικής τόνωσης της οικονομίας και το 2022. «Για να είναι βιώσιμη, η ανάκαμψη πρέπει να είναι χωρίς αποκλεισμούς και να περιορίζει τον κίνδυνο μακροπρόθεσμων πληγών», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο κ. Τζεντιλόνι, από την πλευρά του, τόνισε ότι «έχουμε τεράστιες ανάγκες για δημόσιες επενδύσεις αν θέλουμε να υλοποιήσουμε την ψηφιακή και την πράσινη μετάβαση». Σημείωσε παράλληλα ότι παρότι η οικονομία της Ευρωζώνης στο σύνολό της θα ανακτήσει τα προ πανδημίας επίπεδα ήδη από το τέλος της φετινής χρονιάς, «κάποια κράτη-μέλη δεν θα επιτύχουν αυτό το ορόσημο πριν από το δεύτερο μισό του 2022».   

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, παρούσα κι αυτή στη Λισσαβώνα, είπε ότι «είναι πολύ νωρίς» για να μιλήσει για τη ζωή μετά το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της πανδημίας (PEPP). «Ισχύει η δέσμευσή μας να διατηρήσουμε τις ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης χρησιμοποιώντας τον φάκελο του PEPP τουλάχιστον έως τον Μάρτιο του 2022», υπογράμμισε η κ. Λαγκάρντ.

Ο κ. Τζεντιλόνι αναφέρθηκε επίσης στην πορεία υλοποίησης του Recovery and Resilience Facility. Η Κομισιόν, όπως είπε, έχει λάβει 18 εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, τα οποία «αξιολογούμε με τη μέγιστη ταχύτητα». Ο στόχος της Επιτροπής, σημείωσε, εξακολουθεί να είναι να γίνουν οι πρώτες εκταμιεύσεις μέσα στο καλοκαίρι (σ.σ. τον Ιούλιο), «αλλά αναγκαία προϋπόθεση είναι η κύρωση της Απόφασης Ιδίων Πόρων». Ο Ιταλός επίτροπος παρότρυνε τα πέντε κράτη-μέλη που δεν έχουν ακόμα κυρώσει την Απόφαση να το κάνουν «χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή