«Όχι» από ΣτΕ στην «Ακτωρ» για την Εγνατία

«Όχι» από ΣτΕ στην «Ακτωρ» για την Εγνατία

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οριστικά εκτός της συνέχειας του διαγωνισμού για την ανάληψη της σύμβασης παραχώρησης εκμετάλλευσης της Εγνατίας Οδού έμεινε χθες η «Ακτωρ Παραχωρήσεις» του ομίλου Ελλάκτωρ, καθώς απορρίφθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα που είχε καταθέσει στο ΣτΕ προκειμένου να της επιτραπεί η υποβολή προσφοράς. Υπενθυμίζεται ότι η «Ακτωρ Παραχωρήσεις» ενημερώθηκε από τον μέχρι πρότινος εταίρο της, την εταιρεία Roadis, ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει στον διαγωνισμό σε ημερομηνία τέτοια που δεν επιτρέπονταν πλέον αλλαγές στα σχήματα που θα κατέθεταν προσφορές.

Η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ αρνήθηκε να επιτρέψει αλλαγή μετά το πέρας της σχετικής προθεσμίας και η «Ακτωρ Παραχωρήσεις» προσέφυγε στο ΣτΕ, χωρίς επιτυχία. Ως εκ τούτου, πλέον ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί με τη συμμετοχή των άλλων δύο σχημάτων που έχουν υποβάλει δεσμευτικές οικονομικές προσφορές ήδη από τις αρχές Απριλίου. Ο λόγος για την κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Egis και το σχήμα Vinci – «Μυτιληναίος» – Αβαξ. Καθ’ όλη την περίοδο που μεσολάβησε το ΤΑΙΠΕΔ είχε προχωρήσει την όλη διαδικασία ελέγχου των φακέλων των δύο πλευρών και τις επόμενες ημέρες θα πρέπει πλέον να αναμένεται και η αποσφράγιση των προσφορών, ώστε να προκύψει ο ανάδοχος.

Ο διαγωνισμός για την παραχώρηση της εκμετάλλευσης της Εγνατίας Οδού αποτελεί το μεγαλύτερο έργο παραχώρησης των τελευταίων ετών, με την αξία της σύμβασης να υπολογίζεται ότι θα προσεγγίσει, ενδεχομένως και να ξεπεράσει, το 1 δισ. ευρώ. Ο διαγωνισμός είναι πλειοδοτικός, κάτι που σημαίνει ότι όποια κοινοπραξία προσφέρει το υψηλότερο τίμημα θα είναι και η νικήτρια. Ενα σημαντικό μέρος του ποσού αφορά τα έργα βελτίωσης και συντήρησης τμημάτων της Εγνατίας Οδού και των τριών κάθετων αξόνων αυτής (Σιάτιστα – Κρυσταλλοπηγή, Χαλάστρα – Εύζωνοι και Θεσσαλονίκη – Προμαχώνας), ενώ το υπόλοιπο αφορά την προσφορά προς το ΤΑΙΠΕΔ για την εκχώρηση του δικαιώματος εκμετάλλευσης για τα επόμενα 40 χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή