Επιδοτήσεις: Ενισχύσεις 32 εκατ. ευρώ για επενδυτικά σχέδια συνεργατικών επιχειρήσεων

Επιδοτήσεις: Ενισχύσεις 32 εκατ. ευρώ για επενδυτικά σχέδια συνεργατικών επιχειρήσεων

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανακοινώθηκε η προκήρυξη της δράσης «Ενίσχυση αλυσίδων προστιθέμενης αξίας – Συνεργατικοί συνεταιρισμοί – Δικτυώσεις», η οποία υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)» του ΕΣΠΑ 2014-2020. Η συνολική δημόσια χρηματοδότηση της πρόσκλησης ανέρχεται σε 32.000.000 ευρώ για το σύνολο των περιφερειών της χώρας.

Οπως αναφέρεται στη δημοσιευμένη πρόσκληση, με βασικό στόχο τη δημιουργία ανταγωνιστικής συνεκτικής δύναμης και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων που συμπράττουν σε ένα συνεργατικό σχήμα, η δράση «Ενίσχυση αλυσίδων προστιθέμενης αξίας – Συνεργατικοί συνεταιρισμοί – Δικτυώσεις» περιλαμβάνει τις ακόλουθες επενδυτικές πρωτοβουλίες:

• Ανάπτυξη τελικών ή ενδιάμεσων νέων ή διαφοροποιημένων προϊόντων / υπηρεσιών, με έμφαση στην ποιοτική αναβάθμιση, την τυποποίηση, την πιστοποίηση και το σεβασμό προς το περιβάλλον.

• Εισαγωγή νέων τεχνολογιών, πρωτοτυπιών και καινοτομιών (τεχνολογικών και μη τεχνολογικών) στην παραγωγική διαδικασία.

• Μεταφορά τεχνογνωσίας και εφαρμογή πρωτοτύπων / καινοτομικών ιδεών κοινού ενδιαφέροντος.

Ειδικότερα, η δράση αποσκοπεί στην ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών μοντέλων λειτουργίας που θα επιτρέψουν την επίτευξη καθετοποιημένων και συμπληρωματικών οικονομιών κλίμακας και τη βελτίωση της δυνατότητας διεθνοποίησης των επιχειρήσεων.

Δικαιούχοι

Επιλέξιμοι δικαιούχοι στο πλαίσιο της δράσης είναι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται ή θα δραστηριοποιηθούν στις ενισχυόμενες Περιφέρειες και συμμετέχουν σε ομάδες συνεργατικών σχηματισμών (Σ.Σ.), οι οποίες συγκροτούνται από τουλάχιστον τρεις (3) υφιστάμενες και νέες ανεξάρτητες μεταξύ τους μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ). Στους επιλέξιμους δικαιούχους και για κάθε συνεργατικό σχηματισμό μπορεί να περιλαμβάνεται και μία (το πολύ) υπό ίδρυση MμE, η οποία θα καλύψει εντοπισμένο κενό στην αλυσίδα αξίας και η οποία θα μπορεί να είναι και συνδεδεμένη με επιχείρηση ή επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο συνεργατικό σχήμα, η οποία δεν προσμετρείται στον ελάχιστο αριθμό (3) του συνεργατικού σχήματος.

Υπογραμμίζεται ότι:

– Οι υφιστάμενες επιχειρήσεις πρέπει να διαθέτουν ενεργό τουλάχιστον έναν επιλέξιμο ΚΑΔ (κύριος ή δευτερεύων) του παραρτήματος ΙΙΙ της δημοσιευμένης πρόσκλησης, πριν από την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της πρότασης και τουλάχιστον από 31/12/2019.

– Οι νέες επιχειρήσεις πρέπει να διαθέτουν ενεργό έναν τουλάχιστον επιλέξιμο ΚΑΔ (κύριος ή δευτερεύων) του παραρτήματος ΙΙΙ της δημοσιευμένης πρόσκλησης, πριν από την υποβολή της πρότασης.

– Οι υπό σύσταση επιχειρήσεις πρέπει να διαθέτουν τον επιλέξιμο ΚΑΔ της επένδυσής τους πριν από την πρώτη εκταμίευση, συμπεριλαμβανομένης της προκαταβολής.

Το περιεχόμενο υποβαλλόμενου επενδυτικού σχεδίου θα πρέπει να πληροί μία από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α. Δημιουργία νέας μονάδας.

β. Επέκταση της δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας. Η πρόσθετη δυναμικότητα της μονάδας λόγω του επενδυτικού σχεδίου μπορεί να γίνει αποδεκτή μόνον εφόσον η υφιστάμενη δυναμικότητα της μονάδας μπορεί να πιστοποιηθεί από επίσημα στοιχεία τεκμηρίωσης.

γ. Διαφοροποίηση της παραγωγής μιας μονάδας σε προϊόντα ή υπηρεσίες που δεν έχουν παραχθεί ποτέ σε αυτήν.

δ. Θεμελιώδη αλλαγή του συνόλου της παραγωγικής διαδικασίας υφιστάμενης μονάδας.

Επιλέξιμες δαπάνες

Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία, οι επιλέξιμες δαπάνες περιλαμβάνουν:

• Κτίρια – Ειδικές και βοηθητικές εγκαταστάσεις.
• Μηχανήματα – Εξοπλισμό – Τεχνικές εγκαταστάσεις.
• Μεταφορικά μέσα.
• Μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας.
• Πιστοποίηση συστημάτων και προϊόντων/υπηρεσιών.
• Λογισμικό και συστήματα οργάνωσης.
• Συμβουλευτικές υπηρεσίες σε ΜμΕ.
• Προβολή – Προώθηση προϊόντων σε αγορές-στόχους.
• Δαπάνες ίδρυσης και παροχής υπηρεσιών.
• Απόκτηση, επικύρωση και προστασία διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και λοιπών άυλων στοιχείων ενεργητικού.

Η σχεδιαζόμενη πράξη πρέπει να πληροί τον χαρακτήρα κινήτρου, και για τον σκοπό αυτό δεν είναι επιλέξιμες δαπάνες πριν από την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης από τους δικαιούχους.

Η προθεσμία ολοκλήρωσης των χρηματοδοτούμενων επενδύσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 18 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης.

Στο πλαίσιο της δράσης, ενισχύονται επενδυτικά σχέδια συνεργαζόμενων επιχειρήσεων, το συνολικό ύψος των οποίων ανά συνεργατική πρόταση θα κυμαίνεται από 400.000 ευρώ έως 3.000.000 ευρώ, κλιμακούμενο ανάλογα με τον αριθμό επιχειρήσεων που συμμετέχουν στο προτεινόμενο σύμφωνο συνεργασίας. Το ποσοστό ενίσχυσης κυμαίνεται από 20% έως 55% ανάλογα με την περιφέρεια εγκατάστασης της επένδυσης και το μέγεθος της επιχείρησης, ενώ προβλέπεται 100% ενίσχυση των νεοσύστατων επιχειρήσεων για τις δαπάνες ίδρυσής τους.

Οι αιτήσεις χρηματοδότησης υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) www.ependyseis.gr/mis. Αναλυτικά στοιχεία της πρόσκλησης μπορούν να αναζητηθούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.antagonistikotita.gr.
Αιτήσεις υποβάλλονται από 31/5/2021 έως 30/7/2021.

* Η κ. Μαίρη Πασπαλιάρη είναι στέλεχος της AMBIO A.E.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή