Αύξηση επενδύσεων για κατοικίες το 2020

Αύξηση επενδύσεων για κατοικίες το 2020

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε «όαση» του κατασκευαστικού κλάδου έχουν εξελιχθεί οι κατασκευές κατοικιών τα τελευταία χρόνια, καθώς καταγράφουν σταθερή άνοδο εν μέσω της γενικότερης υστέρησης άλλων τομέων, όπως για παράδειγμα τα δημόσια έργα. Ενδεικτικό της δυναμικής που παρατηρείται είναι ότι ακόμα και το 2020, εν μέσω της πανδημικής κρίσης, οι επενδύσεις σε κατοικίες αυξήθηκαν κατά 15,6% σε σχέση με το 2019. Ανοδο κατά 9,2% σημείωσαν οι λοιπές κατασκευές, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων έργων, έναντι μείωσης κατά 25,2% το 2019. Πάντως, όπως αναφέρει η Alpha Bank στο τελευταίο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων, «παρά την ανοδική πορεία των επενδύσεων σε κατοικίες, παραμένουν σε πολύ χαμηλότερο ποσοστό του ΑΕΠ (1%) σε σχέση με το παρελθόν. Για παράδειγμα, το 2012 το αντίστοιχο ποσοστό προσέγγιζε το 4%».

Σύμφωνα με την Alpha Bank, οι προσδοκίες στις ιδιωτικές κατασκευές βελτιώθηκαν με επιταχυνόμενο ρυθμό κατά το πρώτο τετράμηνο του 2021, καθώς τον Απρίλιο βρέθηκαν σε θετικό έδαφος για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2008. Η εξέλιξη αυτή «είναι πιθανό να συνδέεται με την ενίσχυση του οικονομικού κλίματος στη μεταπανδημική εποχή και, κυρίως, με τη βελτίωση των προοπτικών του κατασκευαστικού κλάδου λόγω της σημαντικής αύξησης των επενδύσεων τα επόμενα έτη, οι οποίες θα προκύψουν από την απορρόφηση των πόρων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, και της επακόλουθης ανόδου της οικονομικής δραστηριότητας, της απασχόλησης και των εισοδημάτων».

Η ανθεκτικότητα της αγοράς κατοικίας αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το 2020, παρά την επιβράδυνση που σημειώθηκε, εντέλει ανοδικά κινήθηκαν τόσο οι τιμές των κατοικιών (για τρίτο συνεχόμενο έτος) όσο και η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα (για τέταρτο διαδοχικό έτος). Ειδικότερα, οι τιμές κατέγραψαν αύξηση κατά 4,3%, από 7,2% το 2019, ενώ ο όγκος της οικοδομικής δραστηριότητας αυξήθηκε κατά 5,9%, από αύξηση της τάξεως του 9,8% το 2019 και 21,4% το 2018. Θετικό είναι το πρόσημο και κατά τους πρώτους μήνες του 2021, με τις τιμές να αυξάνονται κατά 3,2% κατά το πρώτο τρίμηνο και τον όγκο της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας να ενισχύεται κατά 13,3% το πρώτο δίμηνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή