Πώς θα γίνει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank

Πώς θα γίνει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς να θίγεται το ποσοστό των υφιστάμενων μετόχων θα πραγματοποιηθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 800 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε η διοίκηση της Alpha Bank. H AMK θα γίνει με έκδοση νέων μετοχών χωρίς να προηγηθεί reverse split και οι υφιστάμενοι μέτοχοι θα έχουν προτιμησιακό δικαίωμα συμμετοχής, εφόσον διατηρήσουν το ποσοστό που διαθέτουν κατά την ημέρα σύγκλησης της έκτακτης γενικής συνέλευσης, που θα κληθεί να εγκρίνει την αύξηση.

Αυτό προκύπτει από την ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση της Alpha Bank για την επικείμενη ΑΜΚ, διαβεβαιώνοντας για την «προάσπιση των δικαιωμάτων των υφιστάμενων μετόχων», που υπό την αιφνιδιαστική ανακοίνωση προχώρησαν την Παρασκευή σε μαζικές πωλήσεις, οδηγώντας τη μετοχή της τράπεζας σε πτώση 27,21% και την τιμή στα 0,903 ευρώ. 

Η ΑΜΚ έχει τη στήριξη του ΤΧΣ ως μετόχου του 10,9%, πηγές του οποίου σημείωσαν ότι «το Ταμείο είναι αρωγός κάθε προσπάθειας των τραπεζών για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων τους, ενώ και ως μέτοχος της Alpha Bank στηρίζει πλήρως την αναθεώρηση του τριετούς στρατηγικού σχεδίου της τράπεζας και το ενδεχόμενο άντλησης κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση του αναπτυξιακού της σχεδίου». Σημειώνεται ότι το 65% των μετοχών της τράπεζας το κατέχουν ξένοι θεσμικοί επενδυτές, το 9% εγχώριοι θεσμικοί, το 15% εγχώριοι ιδιώτες. Εν αναμονή της ανακοίνωσης των όρων της ΑΜΚ, η διοίκηση της Alpha Bank διαβεβαιώνει ότι η κεφαλαιακή ενίσχυση είναι «αναπτυξιακού χαρακτήρα» και δεν αποσκοπεί στο να καλύψει κεφαλαιακό έλλειμμα. 

Οπως έχει ανακοινώσει, ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της Alpha Bank παραμένει ισχυρός, και μετά την έκδοση του ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης (Tier II) ύψους 500 εκατ. ευρώ διαμορφώνεται στο 16,9%. Στόχος της διοίκησης είναι ο δείκτης να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα ακόμη και μετά την ολοκλήρωση των νέων συναλλαγών μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που θα ανακοινωθούν αυτή την εβδομάδα στο πλαίσιο του δημοσιοποίησης του νέου επιχειρησιακού σχεδίου για την προσεχή τριετία. 

Οπως έχει γράψει η «Κ», το ποσό των προς τιτλοποίηση – πώληση κόκκινων δανείων αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με τα 3,3 δισ. ευρώ που η διοίκηση της τράπεζας ανακοίνωσε τον Μάρτιο, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται κόκκινα δάνεια άνω των 4 δισ. ευρώ που θα ενταχθούν στον «Ηρακλή ΙΙ». Στόχος του νέου επιχειρησιακού σχεδίου είναι η επιτάχυνση της εξυγίανσης του ισολογισμού της Alpha Bank έτσι ώστε ο δείκτης NPE να αγγίξει μονοψήφιο ποσοστό στα τέλη του έτους, σε συνδυασμό με πρόσθετες κινήσεις που θα «ξεκλειδώσουν» την κερδοφορία του ομίλου. Μεταξύ αυτών, η διεύρυνση των πηγών εσόδων με ισχυρή ανάπτυξη στον τομέα των χορηγήσεων, η ενίσχυση των εσόδων από προμήθειες και πωλήσεις ασφαλιστικών προϊόντων και η ενίσχυση της παρουσίας του ομίλου στη Ρουμανία. Το νέο επιχειρησιακό σχέδιο αποτυπώνει τις εκτιμήσεις της διοίκησης για τις αυξημένες χρηματοδοτικές ανάγκες που θα απαιτήσει η επανεκκίνηση της οικονομίας ενόψει της ενεργοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης, αξιοποιώντας την ισχυρή παρουσία της Alpha Bank στον επιχειρηματικό τομέα και τις μακροχρόνιες σχέσεις με κυρίαρχους επιχειρηματικούς πελάτες. Στόχος της διοίκησης, η ταχεία επίτευξη διψήφιου ποσοστού κερδοφορίας και η δημιουργία αξίας για τους μετόχους της τράπεζας, η οποία μέσω της προτεινόμενης ΑΜΚ επιδιώκει να εκμεταλλευτεί τις τρέχουσες ευνοϊκές συνθήκες στις χρηματαγορές. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή