ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Tι λένε Eurobank και Εθνική Τράπεζα

ti-lene-eurobank-kai-ethniki-trapeza-561373387

Την αναχαίτιση του κλίματος ανησυχίας που κυριάρχησε στο Χρηματιστήριο μετά την πτώση του τραπεζικού δείκτη κατά 10,93% είχαν στόχο και οι δηλώσεις των επικεφαλής της Eurobank Φωκίωνα Καραβία και της Εθνικής Τράπεζας Παύλου Μυλωνά ότι οι δύο τράπεζες δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Σε ό,τι αφορά τη Eurobank η δήλωση αποτυπώνει τη δέσμευσή της διοίκησης να επιτύχει  διψήφια απόδοση ιδίων κεφαλαίων –ίση με 10%– το 2022, διατηρώντας ανέπαφη τη σημερινή κεφαλαιακή βάση της τράπεζας.

Υπενθυμίζεται ότι στο εμπροσθοβαρές πλάνο της Eurobank για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων που εκπονήθηκε το 2019, βασικός πυλώνας ήταν η κεφαλαιακή ενίσχυση μέσω της συγχώνευσης με την Grivalia που προσέθεσε στα κεφάλαια της τράπεζας 950 εκατ. ευρώ και της επέτρεψε την υλοποίηση δύο τιτλοποιήσεων.

Το νέο επιχειρησιακό σχέδιο που ανακοινώθηκε τον Μάρτιο προβλέπει μια νέα τιτλοποίηση 3,3 δισ. ευρώ που θα οδηγήσει τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων κάτω από 9% έως και τα τέλη του 2021, απελευθερώνοντας προβλέψεις για την ενίσχυση της κερδοφορίας της, εξέλιξη που θα ανοίξει και τον δρόμο για τη διανομή μερίσματος από την επόμενη χρονιά.