Τα κίνητρα ανοίγουν τώρα τις πύλες στις startups

Τα κίνητρα ανοίγουν τώρα τις πύλες στις startups

Το ευνοϊκό φορολογικό τοπίο και το χαμηλό κόστος του επιστημονικού δυναμικού μετατρέπουν σε πόλο έλξης την Ελλάδα

4' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το επιστημονικό ταλέντο, το σχετικά χαμηλό μισθολογικό κόστος, αλλά και τα φορολογικά κίνητρα που έχουν δοθεί από το κράτος το τελευταίο διάστημα, αποτελούν για Ελληνες και ξένους επιχειρηματίες έναυσμα για να προχωρήσουν στο άνοιγμα κέντρων έρευνας και ανάπτυξης στη χώρα μας. Σε αυτό το κάλεσμα δείχνουν να ανταποκρίνονται στελέχη επιχειρήσεων τα οποία επιστρέφουν στην Ελλάδα για να απορροφηθούν στις νέες θέσεις εργασίες, ενώ angel investors επωφελούνται από τα φορολογικά κίνητρα που δίνει το κράτος, συμμετέχοντας πιο συστηματικά σε γύρους χρηματοδότησης ελληνικών startups. Κάπως έτσι περιγράφουν παράγοντες της αγοράς την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην ελληνική κοινότητα καινοτομίας το τελευταίο διάστημα, δίνοντας ως παραδείγματα τη γερμανική TeamViewer και το τεχνολογικό hub που διατηρεί από το 2020 στα Ιωάννινα, αλλά και νεοφυείς εταιρείες όπως η SafeSize ή η RAW Labs, που μόλις δημιούργησαν τη δική τους επιστημονική βάση στην Ελλάδα.

Ο Αγγελος Σταυράκης ίδρυσε τη νεοφυή εταιρεία SafeSize το 2013 στο Αμστερνταμ και μόλις πριν από λίγες ημέρες επέστρεψε με την οικογένειά του στη χώρα μας μεταφέροντας εδώ και τη φορολογική του κατοικία. «Το ίδιο θα κάνουν και άλλα στελέχη της εταιρείας που είχαν φύγει από την Ελλάδα», αναφέρει. Η εταιρεία του, η οποία έχει αναπτύξει τεχνολογικά συστήματα (3D foot scanning) για να βοηθήσει τους καταναλωτές να βρουν κατάλληλα υποδήματα, απέκτησε τον Μάρτιο του 2021 παρουσία και στην Ελλάδα. «Ηδη απασχολούνται 10 άτομα στο κέντρο Ε&Α που διατηρούμε στην Κηφισιά, ενώ στόχος μας είναι να φθάσουμε στους 50-60 εργαζομένους σε ορίζοντα τριετίας». «Εχουμε γραφεία στο Αμστερνταμ, στη Λιουμπλιάνα, στη Σαγκάη και τώρα αποκτήσαμε ένα τέταρτο γραφείο στην Αθήνα. Το επιστημονικό ταλέντο της Ελλάδας, το χαμηλό κόστος του και τα φορολογικά κίνητρα για τον επαναπατρισμό μας ήταν οι λόγοι που γυρίσαμε και φτιάξαμε το γραφείο εδώ». Σημαντικό ρόλο στην απόφασή του έπαιξε και η απαλλαγή από το φορολογητέο εισόδημα του 50% του εισοδήματος που θα αποκτά στην Ελλάδα για μία επταετία, ενώ, όσον αφορά την ίδρυση της εταιρείας, θετικά επέδρασε και το πρόγραμμα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών για 6 μήνες. «Το ολλανδικό fund Convent Capital, το οποίο έχει επενδύσει στην εταιρεία, είχε αρχικά ενδοιασμούς. Τώρα, με ρωτούν εάν υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα», επισημαίνει, με τον ίδιο να υπολογίζει ότι το κόστος σε μισθούς και σε διάφορα έξοδα θα ανέλθει στην Ελλάδα στα 3 εκατ. ετησίως όταν στην Ολλανδία το ποσό θα έφτανε τα 4 εκατ.

Το νεοσύστατο κέντρο έρευνας και ανάπτυξης, το RAW Labs Greece, ίδρυσε στις 18 Μαΐου 2021 στην Αθήνα η RAW Labs, εταιρεία που δημιουργήθηκε το 2015 εντός του Ομοσπονδιακού Πολυτεχνείου της Ελβετίας στη Λωζάννη (École Polytechnique Fédérale de Lausanne) από την Αναστασία Αϊλαμάκη, καθηγήτρια Επιστημών Υπολογιστών και Επικοινωνιών στο ΕPFL. «Aπό το 2018 είχε αρχίσει να ωριμάζει στο μυαλό μου η ιδέα ότι θέλω να φτιάξω θυγατρική στην Ελλάδα. Οταν θες να επεκτείνεις την επιχείρησή σου, είναι λογικό να στραφείς κάπου όπου υπάρχει ένας συνδυασμός λογικού μισθολογικού κόστους αλλά και επιστημονικού ταλέντου. Αυτό το βρίσκεις και σε άλλες χώρες, όπως στην Ινδία, στην Ουκρανία ή στη Σερβία. Ομως ως μηχανικός αντιλαμβάνομαι καλύτερα τη νοοτροπία των Ελλήνων μηχανικών και ξέρω ότι αυτό που τους ξεχωρίζει είναι το πάθος και το φιλότιμο που επιδεικνύουν στη δουλειά τους», αναφέρει η κ. Αϊλαμάκη, προσθέτοντας ότι «με τα πρόσφατα φορολογικά κίνητρα η ευχή για τη δημιουργία ενός R&D στην Ελλάδα έγινε πραγματικότητα». Η εταιρεία δραστηριοποιείται στον κλάδο της ανάπτυξης υποδομών για την ανάλυση ετερογενών δεδομένων από πολλαπλές πηγές, και ήδη δέχθηκε 86 αιτήσεις για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στην Ελλάδα, η οποία προσφάτως καλύφθηκε. Από αυτούς, το ¼ κατείχε διδακτορικό τίτλο ενώ περίπου το 15% των αιτούντων ήταν Ελληνες του εξωτερικού που ήθελαν να γυρίσουν στην Ελλάδα, εξαιτίας, μεταξύ άλλων, και των φορολογικών κινήτρων επαναπατρισμού. Βασικό κίνητρο για να στρέψει η RAW Labs το ενδιαφέρον της στην Ελλάδα ήταν ο νόμος 89 (cost plus), του οποίου η εφαρμογή πέρυσι επεκτάθηκε παρέχοντας φορολογική σταθερότητα τα πρώτα 5 χρόνια. Τώρα, αναζητεί μηχανικούς για να στελεχώσει την ομάδα της στην Ελλάδα με στόχο να αριθμεί 20-30 άτομα σε λίγα χρόνια. 

Αυξητική τάση

«Bλέπουμε μια αυξητική τάση σίγουρα σε επίπεδο ίδρυσης τμημάτων έρευνας και ανάπτυξης από νεοφυείς εταιρείες. Πλέον υπάρχουν φορολογικά κίνητρα για τις εταιρείες, για τα φυσικά πρόσωπα καθώς και για όσους θέλουν να επενδύσουν σε νεοφυείς εταιρείες ως angel investors. Ολα αυτά, σε συνδυασμό με την πρόοδο που έχει σημειωθεί στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους καθώς και την προσπάθεια άρσης των γραφειοκρατικών εμποδίων στην οικονομία, δίνουν το έναυσμα για τον επαναπατρισμό και την έλευση επιχειρηματιών, επενδυτών αλλά και στελεχών. Υπάρχει αυξημένη ροή σε σύγκριση με το παρελθόν», αναφέρει στην «Κ» η Μαρία Ζούπα, εταίρος στη δικηγορική εταιρεία Ζέπος & Γιαννόπουλος. «Πλέον, όλες οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας κοιτούν την Ελλάδα».

Η Εndeavor, οργανισμός που υποστηρίζει ταχέως αναπτυσσόμενες εταιρείες, ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια να εντάσσει στο δίκτυό της Ελληνες της διασποράς για να τους επανασυνδέσει με το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας. «Σήμερα δουλεύουμε με 80 εταιρείες τεχνολογίας του εξωτερικού, που είτε έχουν ήδη ανοίξει γραφεία στην Ελλάδα είτε θα ανοίξουν μέσα στο 2021. Από αυτές τις 80 εταιρείες, οι 60 έχουν ιδρυθεί από Ελληνες επιχειρηματίες. Οι υπόλοιπες 20 έχουν Ελληνες στελέχη ή επενδυτές. Τα επόμενα χρόνια δουλεύουμε έτσι ώστε και το ελληνικό αφήγημα να αποκτήσει μεγαλύτερη δυναμική αλλά και η συγκέντρωση ταλέντου να γίνει ισχυρότερη», αναφέρει στην «Κ» ο διευθύνων σύμβουλος της Endeavor Greece Παναγιώτης Καραμπίνης. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή