Ανοδος 1,46% στο Χρηματιστήριο με στήριξη από τις τράπεζες

Ανοδος 1,46% στο Χρηματιστήριο με στήριξη από τις τράπεζες

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αποτελεσματική παρέμβαση της Alpha Bank πριν από την έναρξη της συνεδρίασης βοήθησε στη σημαντική βελτίωση του κλίματος στο Χρηματιστήριο Αθηνών, βάζοντας φρένο στους πωλητές, οι οποίοι πραγματοποίησαν «επίθεση» την Παρασκευή ανοίγοντας τον δρόμο για νέες τοποθετήσεις, με τον Γενικό Δείκτη να επιστρέφει έτσι στις 880 μονάδες με πρωταγωνίστρια φυσικά τη μετοχή της συστημικής τράπεζας, τόσο σε απόδοση όσο και σε τζίρο. Η αβεβαιότητα που ακολούθησε την ΑΜΚ της Πειραιώς, όπου για αρκετές ημέρες η αγορά αναζητούσε τις λεπτομέρειες αυτής της κίνησης, αποφεύχθηκε με τα χαρτοφυλάκια να έχουν άμεσα μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για τις αποφάσεις της Alpha Bank. Αν και το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές ήταν επιφυλακτικό, το Χ.Α. κατάφερε έτσι χθες να υπεραποδώσει και να κλείσει κοντά στα υψηλά ημέρας. Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 1,46% στις 880,26 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 97,10 εκατ. ευρώ. Κατά τη Merit Securities, τα σημεία στήριξης εντοπίζονται στις 860 και 850 μονάδες, ενώ τα σημεία αντίστασης στις 887 και 900 μονάδες.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο της τάξης του 1,78% στις 2.122,58 μονάδες, ενώ στο +1,46% και στις 1.367,91 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με την Attica Bank να ακολουθεί το τραπεζικό ράλι και να κλείνει στο +17,08%. Από τα μη τραπεζικά chips ξεχώρισαν οι Aegean και ΕΧΑΕ με κέρδη άνω του 2%, ενώ άνοδο άνω του 1% κατέγραψαν οι Βιοχάλκο, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ και ΟΤΕ, με επτά μόλις τίτλους να κλείνουν στο κόκκινο (Jumbo, Coca-Cola, Titan, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Motor Oil, OTE και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή).

Ο τραπεζικός δείκτης υπεραπέδωσε ξεκάθαρα του συνόλου της αγοράς πραγματοποιώντας άνοδο 6,36% και έκλεισε στις 537,60 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει στο +10,79%, τη Eurobank στο +6,33%, την Εθνική Τράπεζα στο +4,17% και την Πειραιώς στο +3,22%. Οπως σχολιάζει η Depolas Investment Services, σίγουρα η ενίσχυση των κεφαλαίων στις τράπεζες είναι ένα θετικό νέο καθώς ενδέχεται να φέρει την επενδυτική βαθμίδα στη χώρα γρηγορότερα. «Επιπλέον, συγκεκριμένα για την Alpha Bank, εάν η τιμή διάθεσης κινηθεί μεταξύ 0,8 και 1 ευρώ εκτιμούμε ότι είναι ένα καλό σενάριο για τους παλαιούς μετόχους».

Ο τραπεζικός κλάδος φαίνεται πως θέλει να ολοκληρώσει στο καλό περιβάλλον τον κύκλο των ΑΜΚ που χρειάζεται, με την Alpha Bank να ήταν και η πιο πιθανή επόμενη, αφού Eurobank και Εθνική είναι σε καλύτερη μοίρα μετά τη συγχώνευση της Grivalia και την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, όπως σχολιάζει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance.

Το θέμα είναι ότι πλέον έχουμε έναν κλάδο που οπλίζεται με νέα κεφάλαια και, επιτέλους, μπορεί να πρωταγωνιστήσει στο μέλλον και χρηματιστηριακά έπειτα από πάρα πολλά χρόνια «φαγούρας», τονίζει χαρακτηριστικά, ενώ η ρευστότητα στην αγορά είναι σε υψηλά επίπεδα και το ενδιαφέρον σημαντικό στις διορθώσεις απορροφώντας την προσφορά.

Το επίπεδο των 900 μονάδων μάς στοιχειώνει τα τελευταία χρόνια, μιας και κάθε φορά που η αγορά δοκιμάζει την κατοχύρωσή του πάντα βρίσκεται μία αφορμή για διόρθωση. Από την άλλη, αν κάποιος αφαιρέσει τον τραπεζικό δείκτη, θα καταλάβει πως το τι έχει κατορθώσει η αγορά μέχρι τώρα δεν έχει καμία σχέση με τις αποδόσεις που έχουν πετύχει αρκετοί τίτλοι. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή