Φάκελος συνταξιοδότησης: Αυστηρό χρονοδιάγραμμα

Φάκελος συνταξιοδότησης: Αυστηρό χρονοδιάγραμμα

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περιθώριο ένα μήνα μετά την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης λόγω γήρατος έχει ο ασφαλισμένος – μελλοντικός συνταξιούχος προκειμένου να υποβάλει στον ΕΦΚΑ όλα τα έγγραφα που απαιτούνται. Προσοχή όμως. Το δικαίωμα για σύνταξη «τρέχει» από την πρώτη ημέρα του επόμενου μήνα υποβολής της αίτησης, εφόσον έχουν κατατεθεί όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Μάλιστα, δεν απαιτείται δήλωση συναίνεσης από τον ασφαλισμένο, προκειμένου να λάβει προσωρινή σύνταξη. Πλέον, προσωρινή σύνταξη λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου θα δίνεται υποχρεωτικά, εφόσον υποβάλλεται έντυπη ή ηλεκτρονική αίτηση συνταξιοδότησης. Οδηγίες για τον χρόνο ως προς την προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών για σύνταξη, την ημέρα έναρξης του δικαιώματος συνταξιοδότησης αλλά και την υποχρεωτική πλέον προσωρινή σύνταξη δίνει ο ΕΦΚΑ με εγκυκλίους, βάσει της πρόσφατης νομοθετικής παρέμβασης στην οποία προχώρησε το υπουργείο Εργασίας. Εν αναμονή των υπουργικών αποφάσεων που θα σηματοδοτήσουν την έναρξη και της συμμετοχής ιδιωτών, δικηγόρων και λογιστών στη διαδικασία έκδοσης των εκκρεμών συντάξεων, και ενώ ήδη υπάρχουν σημαντικές αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΕΦΚΑ, η διοίκηση του φορέα προχωράει στην υλοποίηση των λοιπών διατάξεων που ψηφίστηκαν, με στόχο την όσο το δυνατόν γρηγορότερη απονομή των νέων συντάξεων. Ετσι, με τις νέες εγκυκλίους ξεκαθαρίζονται τα εξής: 

Καθιερώνεται η υποχρέωση του e-ΕΦΚΑ να χορηγεί πλέον προσωρινή σύνταξη λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου όταν υποβάλλεται έντυπη ή ηλεκτρονική αίτηση συνταξιοδότησης, χωρίς δήλωση συναίνεσης εκ μέρους των υποψήφιων συνταξιούχων (η σχετική διάταξη καταργήθηκε).
Προσοχή όμως. Η χορήγηση της προσωρινής σύνταξης εξακολουθεί να διέπεται από τους όρους και τις προϋποθέσεις των άρθρων 115 και 116 του Ν. 4714/2020. Για παράδειγμα, δεν χορηγείται καθόλου προσωρινή σύνταξη λόγω γήρατος όταν παρέχεται εργασία για την οποία προβλέπεται αναστολή καταβολής της σύνταξης. Οταν, μεταγενέστερα εκλείψει ο λόγος αυτός, η προσωρινή σύνταξη καταβάλλεται από την πρώτη του επόμενου μήνα της υποβολής της σχετικής νέας αίτησης του ενδιαφερομένου. Η σύνταξη λόγω γήρατος, εφόσον κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης πληρούνται όλες οι νόμιμες προϋποθέσεις, αρχίζει να καταβάλλεται από την πρώτη ημέρα του επόμενου της υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης μήνα. Εάν όμως κατά την ημερομηνία υποβολής αυτής της αίτησης δεν συντρέχουν όλες οι νόμιμες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης λόγω γήρατος, η έναρξη του δικαιώματος άλλα και η ημερομηνία κατά την οποία ξεκινάει να «τρέχει» η σύνταξη, μεταφέρονται στην πρώτη ημέρα του μήνα που έπεται εκείνου κατά τον οποίο πληρούνται όλες οι νόμιμες προϋποθέσεις. Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, κατά περίπτωση, για τη συνταξιοδότηση λόγω γήρατος υποβάλλονται μέχρι την τελευταία ημέρα του 1ου μήνα που έπεται του μήνα υποβολής της αίτησης για συνταξιοδότηση.

Αν από τα υποβαλλόμενα δικαιολογητικά προκύπτει ότι οι απαραίτητες για τη συνταξιοδότηση προϋποθέσεις πραγματοποιήθηκαν σε επόμενο ημερολογιακό της αίτησης συνταξιοδότησης μήνα, ως χρόνος έναρξης του δικαιώματος συνταξιοδότησης ορίζεται η πρώτη ημέρα του επόμενου της συμπλήρωσης των απαραίτητων προϋποθέσεων μήνα. Προσοχή. Αν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία που ορίζεται για την υποβολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών με υπαιτιότητα του ασφαλισμένου, η αίτηση συνταξιοδότησης λόγω γήρατος απορρίπτεται και εκδίδεται σχετική απόφαση.
Η ισχύς των διατάξεων αρχίζει από τις 24 Απριλίου 2021.

Καταμέτρηση χρόνου

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο του υπουργείου Εργασίας, προβλέπονται και άλλα μέτρα διοικητικού χαρακτήρα για τη δραστική μείωση του χρόνου συνταξιοδότησης. Για παράδειγμα, ορίζεται, δύο χρόνια πριν από τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, η υποχρέωση του ασφαλισμένου να καταθέσει στον ΕΦΚΑ αίτηση για την καταμέτρηση του χρόνου ασφάλισης. Η υπηρεσία που είναι αρμόδια για την έκδοση της βεβαίωσης θα πρέπει να αποφανθεί εντός τριών μηνών από τη συμπλήρωση των κατά περίπτωση απαιτούμενων δικαιολογητικών και να καλέσει τον ενδιαφερόμενο να συμπληρώσει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, αν εντοπιστούν ελλείψεις. Μάλιστα, καθίσταται υποχρεωτική η προσυνταξιοδοτική βεβαίωση για περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, ώστε να επιταχύνεται η διαδικασία απονομής μιας σύνταξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή