Alpha Bank: Το σχέδιο πίσω από την ΑΜΚ

Alpha Bank: Το σχέδιο πίσω από την ΑΜΚ

alpha-bank-το-σχέδιο-πίσω-από-την-αμκ-561375247

Νέες πωλήσεις και τιτλοποιήσεις δανείων συνολικού ύψους 8,1 δισ. ευρώ, που θα οδηγήσουν σε πλήρη εξυγίανση του ισολογισμού της Alpha Bank, πωλήσεις των δραστηριοτήτων σε Αλβανία και Λονδίνο και έμφαση στις νέες χρηματοδοτήσεις στην Ελλάδα και στη Ρουμανία προβλέπει το νέο επιχειρησιακό πλάνο του ομίλου της Alpha Bank για την περίοδο 2021-2024. Το επιχειρησιακό πλάνο με την κωδική ονομασία «Tomorrow», μέρος του οποίου αποτελεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 800 εκατ. ευρώ, στοχεύει στο να απελευθερώσει κεφάλαια και κερδοφορία, έτσι ώστε η τράπεζα να επιτύχει διψήφιο ποσοστό απόδοσης κεφαλαίων στο τέλος της περιόδου και τη διανομή μερίσματος στους μετόχους από το 2023. 

Κατά την παρουσίαση του νέου στρατηγικού σχεδίου χθες στους επενδυτές, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Βασίλης Ψάλτης επέμεινε στον αναπτυξιακό χαρακτήρα της ΑΜΚ, συνδέοντας την προγραμματισμένη κεφαλαιακή ενίσχυση με τη διεύρυνση των χορηγήσεων ενόψει της επενδυτικής ώθησης που θα δημιουργήσουν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης σε συνδυασμό με τους πόρους του ΕΣΠΑ. Οι πόροι που θα εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία υπολογίζονται σε 82 δισ. ευρώ και ο ρυθμός ανάπτυξης υπολογίζεται στο 4,6% κατά μέσον όρο ετησίως έως και το 2024, και όπως υπογράμμισε ο επικεφαλής της τράπεζας, «θα αποτελέσουν μια μοναδική ευκαιρία ισχυρής επενδυτικής ώθησης για τη χώρα για πρώτη φορά την τελευταία 10ετία». Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Alpha Bank, η πιστωτική επέκταση για το τραπεζικό σύστημα που θα δημιουργήσουν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης εκτιμάται στα 33 δισ. ευρώ και η συμμετοχή της τράπεζας υπολογίζεται στα 8 δισ. ευρώ, με παράλληλη ενίσχυση των εσόδων από προμήθειες και μείωση του κόστους, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για ενίσχυση του δείκτη απόδοσης κεφαλαίων στο 5% το 2021 και στο 10% το 2024. Το χαρτοφυλάκιο των εξυπηρετούμενων δανείων αναμένεται να αυξηθεί κατά 35% και να διαμορφωθεί στο 98% του συνολικού χαρτοφυλακίου από 74% το 2020.

Οι νέες πωλήσεις και τιτλοποιήσεις δανείων –υπερδιπλάσιας αξίας σε σύγκριση με αυτές του περασμένου Μαρτίου– που ανακοίνωσε η διοίκηση της Alpha Bank θα μειώσουν δραστικά τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο οποίος θα διαμορφωθεί στο 7% έως τα τέλη του 2022 από 26% σήμερα, ενώ αντίστοιχα ο δείκτης των κόκκινων δανείων (NPLs) θα μειωθεί στο 5% από 16% σήμερα. Στις προγραμματισμένες νέες συναλλαγές περιλαμβάνονται η τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Cosmos, συνολικής αξίας 3,5 δισ. ευρώ, η οποία θα ενταχθεί στον μηχανισμό κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής», δύο πωλήσεις χαρτοφυλακίων αξίας 1,3 δισ. ευρώ (project Orbit) και 2,2 δισ. ευρώ (project Sky), μία μικρότερη τιτλοποίηση αξίας 400 εκατ. ευρώ (project Solar), η οποία θα ενταχθεί επίσης στον «Ηρακλή», και άλλες συναλλαγές ύψους 700 εκατ. ευρώ. Η ζημία από τις νέες συναλλαγές  υπολογίζεται σε περίπου 1,3 δισ. ευρώ και σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις της διοίκησης της Alpha Bank για την κάλυψή του θα αξιοποιηθεί το απόθεμα κεφαλαίων που διαθέτει η τράπεζα και όχι τα νέα κεφάλαια της ΑΜΚ. 

Ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας, που στα τέλη του 2020 διαμορφώθηκε στο 18,4%, αναμένεται να διαμορφωθεί στο 16,7% στα τέλη του 2021, στο 16,9% στα τέλη του 2022, στο 17% στα τέλη του 2023 και στο 18,3% στα τέλη του 2024.

Alpha Bank: Το σχέδιο πίσω από την ΑΜΚ-1

Αντιθέτως, έμφαση θα δοθεί στη δραστηριότητα της Alpha στη Ρουμανία, χώρα στην οποία είναι η μόνη ελληνική τράπεζα με ουσιαστική παρουσία –6η μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα– με μερίδιο αγοράς 4,5%. Στόχος είναι να επωφεληθεί ο όμιλος από το περιβάλλον υψηλής ανάπτυξης στον τραπεζικό τομέα της Ρουμανίας και από τη σύγκλιση σε επίπεδο Ε.Ε. της διείσδυσης του τραπεζικού τομέα (σήμερα 24,2% έναντι 79% στην Ελλάδα και 87,4% μέσος όρος στην Ε.Ε.).

Με συνδυασμένη προσφορά θα γίνει η αύξηση κεφαλαίου

Μέσω συνδυασμένης προσφοράς μετοχών, δηλαδή ιδιωτική τοποθέτηση στο εξωτερικό και δημόσια προσφορά στην Ελλάδα και δικαίωμα προτίμησης στους υφιστάμενους μετόχους θα πραγματοποιηθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 800 εκατ. ευρώ της Alpha Services & Holdings, μητρική εταιρεία της Alpha Bank. Η πρόταση του διοικητικού συμβουλίου είναι η ΑΜΚ να γίνει με καταβολή σε μετρητά, κατάργηση των δικαιωμάτων προτίμησης και την έκδοση νέων κοινών, ονομαστικών, με δικαίωμα ψήφου μετοχών, ονομαστικής αξίας 0,30 ευρώ η κάθε μία.
Την επικείμενη ΑΜΚ θα κληθεί να εγκρίνει η έκτακτη γενική συνέλευση της εταιρείας που συγκλήθηκε για τις 15 Ιουνίου και με βάση το χρονοδιάγραμμα στόχος είναι η συναλλαγή και η διάθεση των νέων μετοχών να ολοκληρωθούν έως τα μέσα Ιουλίου, υπό την επιφύλαξη πάντα των συνθηκών της αγοράς και της λήψης των απαιτούμενων εταιρικών και εποπτικών εγκρίσεων.

Συγκεκριμένα, οι νέες μετοχές να διατεθούν:

α. Στην Ελλάδα, σε επενδυτές λιανικής και σε ειδικούς επενδυτές στο πλαίσιο δημόσιας προσφοράς («δημόσια προσφορά»).

β. Εκτός Ελλάδας, σε ειδικούς, θεσμικούς και άλλους επιλέξιμους επενδυτές, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης με τη διαδικασία διεθνούς βιβλίου προσφορών «ιδιωτική τοποθέτηση» και από κοινού με τη «δημόσια προσφορά».

Οι μέτοχοι θα κληθούν να εξουσιοδοτήσουν το Δ.Σ. της συμμετοχών για τον ορισμό του χρονοδιαγράμματος του εγχειρήματος και την οριστικοποίηση των όρων της συναλλαγής, όπως το εύρος τιμών στο βιβλίο προσφορών της ιδιωτικής τοποθέτησης. 

Η επιλογή της κατάργησης των δικαιωμάτων προτίμησης και της παροχής προτιμησιακής μεταχείρισης κατά την κατανομή προκρίνεται, λόγω της ευελιξίας και της ταχύτητας που έχει η διαδικασία, σε σχέση με μια κλασική ΑΜΚ με παροχή δικαιωμάτων προτίμησης. Οι υφιστάμενοι μέτοχοι προστατεύονται με αυτόν τον τρόπο από τον κίνδυνο απίσχνανσης (dilution), εφόσον εγγραφούν για αριθμό νέων μετοχών αντίστοιχο με τον αριθμό που διαθέτουν πριν από την πραγματοποίηση της γενικής συνέλευσης. 

Aποτελέσματα α΄ τριμήνου

Ζημίες ύψους 282,2 εκατ. ευρώ εμφάνισε η Alpha Bank το α΄ τρίμηνο του έτους λόγω των πρόσθετων προβλέψεων συνολικού ύψους 390,6 εκατ. ευρώ που έλαβε η τράπεζα, προκειμένου να υποστηρίξει την αύξηση των κόκκινων δανείων που θα μεταβιβάσει στο πλαίσιο της εξυγίανσης του ισολογισμού που ανακοίνωσε η διοίκηση. Το τελικό αποτέλεσμα επιβαρύνθηκε από το αυξημένο κατά 61,6% λειτουργικό κόστος ύψους 418,4 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνει το κόστος εθελουσίας εξόδου ύψους 97,2 εκατ. ευρώ που θα δρομολογήσει η τράπεζα εντός του τριμήνου. Το κύριο αποτέλεσμα προ προβλέψεων ανήλθε σε 236,6 εκατ. ευρώ αυξημένο κατά 16,4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ως αποτέλεσμα της βελτίωσης της λειτουργικής επίδοσης και της αύξησης της αποδοτικότητας. Η τράπεζα συνέχισε να στηρίζει την ελληνική οικονομία με νέες εκταμιεύσεις δανείων στην Ελλάδα ύψους 1,1 δισ. ευρώ το α΄ τρίμηνο 2021 και οι εισροές καταθέσεων από τον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 300 εκατ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή