Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Αρχές Ιουλίου οι προσφορές

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Αρχές Ιουλίου οι προσφορές

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ερχόμενη Δευτέρα 31 Μαΐου έχει προγραμματιστεί η προκήρυξη του νέου διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού της Ειδικής Διαχείρισης για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Η προθεσμία για την υποβολή των δεσμευτικών οικονομικών προσφορών εκτιμάται πως θα προσδιορίζεται στη σχετική προκήρυξη για τις αρχές Ιουλίου.

Την ίδια μέρα ή λίγο αργότερα αναμένεται να προκηρύξει τον διαγωνισμό για το άλλο μισό των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά που ελέγχει η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ). Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το ελάχιστο τίμημα που θα υπάρχει μόνο στον διαγωνισμό της ΕΤΑΔ (ΕΤΑΔ και Ειδική Διαχείριση κατέχουν η καθεμία από το μισό έκτασης που φιλοξενεί τα ναυπηγεία) έχει αναπροσαρμοστεί σημαντικά χαμηλότερα, κατά 40% περίπου από τα 55 εκατομμύρια που αρχικά έθεσε ως ζητούμενο. Εκείνη η μαξιμαλιστική, όπως χαρακτηρίστηκε από την αγορά, προσέγγιση ενοχοποιείται από πολλούς και για το άγονο αποτέλεσμα που είχαν και οι δύο διαγωνισμοί νωρίτερα φέτος. Επιπλέον, η ΕΤΑΔ αναμένεται να παράσχει τη δυνατότητα αποπληρωμής του τιμήματος σε βάθος χρόνου και σε πολλές δόσεις καθιστώντας λιγότερο δαπανηρή την αξίωσή της.

Οπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο και έχει θέσει σε Ειδική Διαχείριση τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, εκτός από την Pyletech συμφερόντων του εφοπλιστή Θεόφιλου Πριοβόλου, ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει και άλλα σχήματα Ελλήνων και ξένων επενδυτών μεταξύ των οποίων και Αμερικανοί. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα πως θα καταθέσουν τελικά προσφορά στους σχετικούς διαγωνισμούς, διευκρινίζουν οι ίδιες πηγές.

Το αυξημένο ενδιαφέρον συνδέεται και με την προοπτική να αναλάβουν ναυπηγικό έργο στο πλαίσιο του εξοπλιστικού προγράμματος του Πολεμικού Ναυτικού. Πρόσφατα, άλλωστε, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, Θάνος Ντόκος, διεμήνυσε ότι η κυβέρνηση αναμένει πως το 30% της αξίας του εξοπλιστικού προγράμματος του Πολεμικού Ναυτικού, προϋπολογισμού 5 δισεκατομμυρίων ευρώ περίπου, θα επιστρέψει σε ελληνικές επιχειρήσεις.

Ετσι, το τελευταίο διάστημα τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά έχουν επισκεφθεί όλοι οι υποψήφιοι προμηθευτές φρεγατών για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό: οι Ολλανδοί της Damen Shipyards, στελέχη της βρετανικής Babcock International Group, της ισπανικής Navantia Grupo, της ιταλικής Fincantieri, της γαλλικής Group Naval και της αμερικανικής Lockheed Martin έχοντας διαπιστώσει, σύμφωνα με πηγές των ναυπηγείων, τη δυνατότητά τους να εκτελέσουν υποκατασκευαστικό έργο που θα συνδέεται με την προμήθεια των φρεγατών αλλά και την αναβάθμιση των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ. Προϋπόθεση είναι να γίνουν επιπλέον επενδύσεις εκσυγχρονισμού, όχι πάντως δυσθεώρητου για αυτά τα business plan ύψους όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές. Ειδικότερα εκτιμάται πως με επενδύσεις της τάξεως των 50-70 εκατομμυρίων θα εκσυγχρονιζόταν πλήρως ο εξοπλισμός τους και θα αναβαθμιζόταν η δυνατότητά τους να εκτελέσουν σύνθετες σύγχρονες ναυπηγικές εργασίες.

Αυτή η προοπτική που ενυπάρχει στο συγκρότημα του Σκαραμαγκά είναι και ένας από τους λόγους που ο Ειδικός Διαχειριστής και η συνέλευση των πιστωτών έκριναν άγονο τον προηγούμενο διαγωνισμό, ο οποίος προσείλκυσε μόνο μία προσφορά στα 15,1 εκατ. ευρώ (για το τμήμα των ναυπηγείων που ελέγχει η ειδική διαχείριση). Ουδεμία προσφορά όμως δεν κατατέθηκε στον αντίστοιχο διαγωνισμό της ΕΤΑΔ για την άλλη μισή έκταση που ναι μεν δεν έχει εξοπλισμό –παρά μόνον την μεγάλη χτιστή δεξαμενή– πλην όμως προικίστηκε προ εβδομάδων και μετά την αποτυχία του προηγούμενου διαγωνισμού, με δική της άδεια λειτουργίας ναυπηγείου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή