Ερντογάν: Το ραντεβού με 20 αμερικανικές επιχειρήσεις

Ερντογάν: Το ραντεβού με 20 αμερικανικές επιχειρήσεις

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια προσπάθεια να προσελκύσει ξένους επενδυτές στην Τουρκία, αλλά ενδεχομένως και να προλειάνει το έδαφος για τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρόκειται να συνομιλήσει αύριο με εκπροσώπους 20 αμερικανικών επιχειρήσεων σε προγραμματισμένη για τις τρεις το μεσημέρι τηλεδιάσκεψη και αντικείμενο την προοπτική να επενδύσουν στη γειτονική χώρα.

Δεν είναι, ωστόσο, σαφές σε ποιον ανήκει η πρωτοβουλία της συνάντησης, κατά πόσον έχει αμιγώς οικονομικό προσανατολισμό ή σχετίζεται με προσπάθεια του Τούρκου προέδρου να βελτιώσει το κλίμα ενόψει της συνάντησής του με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, τη συνάντηση διοργάνωσαν το αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, το γραφείο επενδύσεων της τουρκικής προεδρίας, η τουρκική πρεσβεία στις ΗΠΑ και η Ενωση Επιμελητηρίων και Χρηματιστηρίων Εμπορευμάτων Τουρκίας. Αλλες πηγές ανέφεραν πως τα στελέχη μεγάλων αμερικανικών επιχειρήσεων θα παρακολουθήσουν ομιλία του Τούρκου προέδρου, ο οποίος στη συνέχεια θα απαντήσει σε ερωτήσεις για τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα στην Τουρκία. 

Πηγές της βιομηχανίας υπογραμμίζουν, όμως, πως η τηλεδιάσκεψη διοργανώθηκε για να προετοιμάσει τη συνάντηση που θα έχει ο Τούρκος πρόεδρος με τον Τζο Μπάιντεν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Θα πρόκειται για την πρώτη συνάντηση των δύο προέδρων από την εκλογή του Τζο Μπάιντεν τον Νοέμβριο. Δεν έχει, άλλωστε, διασαφηνιστεί ποιες επιχειρήσεις θα συμμετάσχουν στις επαφές. «Είναι ένας τρόπος για να ανιχνεύσει το κλίμα μέσα από την επαφή του με τις αμερικανικές επιχειρήσεις», τονίζει μία πηγή, που χαρακτηρίζει τις επαφές «προκαταρκτικές εργασίες πριν από τη διά ζώσης συνάντηση με τον Μπάιντεν». Η ίδια πηγή υπογράμμισε πως η Αγκυρα «θέλει να περάσει τόσο στο εγχώριο όσο και στο διεθνές ακροατήριο το μήνυμα ότι βασικά η Τουρκία είναι ένας πολύ σημαντικός εταίρος».

Αλλη πηγή, που επίσης προτίμησε την ανωνυμία, ανέφερε πως μεταξύ των στελεχών επιχειρήσεων θα παρευρεθούν στη συνάντηση και υψηλόβαθμα στελέχη της Microsoft και της Netflix. Εκπρόσωποι των δύο εταιρειών απέφυγαν, ωστόσο, να απαντήσουν σε ερωτήσεις του Reuters και δεν έχουν επιβεβαιώσει ούτε διαψεύσει την πληροφορία. Τη συνάντηση μοιάζει να περιβάλλει μια περίεργη μυστικότητα. Η εκπρόσωπος του αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου αρνήθηκε να δώσει πληροφορίες επί του θέματος όταν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου επικαλέστηκε «τον ιδιωτικό χαρακτήρα» της συνάντησης, ενώ με ανάλογο τρόπο απέφυγαν να δώσουν πληροφορίες η τουρκική προεδρία, η τουρκική κυβέρνηση στην Ουάσιγκτον και η τουρκική υπηρεσία επενδύσεων.

Σημειωτέον ότι ο Τζο Μπάιντεν έχει ώς τώρα τηρήσει ψυχρή στάση προς τον Τούρκο ομόλογό του σε πλήρη αντίθεση με τον προκάτοχό του, Ντόναλντ Τραμπ. Εχει, άλλωστε, επικρίνει ανοικτά τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία. Οι δύο ηγέτες έχουν μιλήσει μόνο μία φορά μετά την εκλογή του Τζο Μπάιντεν και συγκεκριμένα στις 23 Απριλίου, όταν προγραμματίστηκε η σύνοδος της βορειοατλαντικής συμμαχίας, οπότε ο Αμερικανός πρόεδρος ενημέρωσε τον Τούρκο ομόλογό του πως η κυβέρνησή του επρόκειτο να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Σημειωτέον, πάντως, πως οι αμερικανοτουρκικές εμπορικές συναλλαγές έφθασαν το 2019 περίπου τα 21 δισ. δολ. και οι δύο χώρες έχουν εκφράσει την πρόθεση να τις αυξήσουν στα 100 δισ. δολάρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή