Minoan: Αναζητάει συνεργασίες για την επένδυση στη Σητεία

Minoan: Αναζητάει συνεργασίες για την επένδυση στη Σητεία

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσω στρατηγικών συνεργασιών και κοινοπρακτικών σχημάτων σχεδιάζει να αναπτύξει την έκταση των 25.000 στρεμμάτων στην περιοχή Κάβο Σίδερο, στον όρμο Φανερωμένης στη Σητεία, η Minoan Plc. Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία αναμένεται να επιταχύνει τις συζητήσεις με ενδιαφερόμενους επενδυτές το προσεχές διάστημα, προκειμένου να οριστικοποιηθεί ο σχεδιασμός της επένδυσης, ιδίως όσον αφορά το μείγμα και την κατηγορία των κατοικιών που πρόκειται να κατασκευαστούν εντός της έκτασης. Υπενθυμίζεται ότι η βρετανική Minoan δρομολογεί την ανάπτυξη ενός οργανωμένου τουριστικού καταλύματος με την επωνυμία «Ιτανός Γαία». Πρόκειται για μια επένδυση της τάξεως των 270 εκατ. ευρώ, η οποία αφορά την ανέγερση ξενοδοχειακής μονάδας πέντε αστέρων, εξοχικών κατοικιών και γηπέδου γκολφ.

Πρόκειται για μια «συνταγή» που εφαρμόζει και η Lamda Development στο έργο του Ελληνικού, όπως προκύπτει τόσο από τη συμφωνία με την ΤΕΜΕΣ για την ανάπτυξη τμήματος του παραλιακού μετώπου του ακινήτου όσο και από την επικείμενη συμφωνία με κάποιον από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές για τους πύργους κατοικιών και γραφείων που δρομολογούνται στο ακίνητο. Στην περίπτωση της Minoan, η επιλογή αυτή γίνεται και λόγω του ότι η εταιρεία δεν διαθέτει την απαιτούμενη ρευστότητα και τεχνογνωσία για να χρηματοδοτήσει η ίδια την επένδυση. Παράλληλα, η λύση αυτή προσφέρει άμεση δυνατότητα εσόδων από το ακίνητο, για την πολεοδομική ωρίμανση του οποίου έχουν απαιτηθεί πάνω από 25 χρόνια.

Οπως αναφέρει ο Κρις Ενγκλετον, πρόεδρος της Minoan, οι προοπτικές της επένδυσης δεν έχουν πληγεί από την πανδημία, το αντίθετο μάλιστα, καθώς οι συνέπειες της υγειονομικής κρίσης έχουν αναδείξει τη σημασία των παραθεριστικών βιλών πολυτελείας, που προβλέπονταν στο πλαίσιο της επένδυσης στη Σητεία. «Τα πλεονεκτήματα του χώρου, της ιδιωτικότητας και της πολυτέλειας, που προσφέρει το “Ιτανος Γαία”, ήδη αποδεικνύονται μεγάλης αξίας». Μάλιστα, τα παραπάνω επιβεβαίωσε και σχετικός έλεγχος που πραγματοποιήθηκε από την Deloitte, η οποία ήλεγξε κι ενέκρινε το επιχειρηματικό πλάνο που έχει εκπονήσει η διοίκηση της Minoan. Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί στην αγορά πολυτελών εξοχικών κατοικιών μετά την πανδημία, η ζήτηση που εκδηλώνεται αποδίδει ιδιαίτερη έμφαση στον διαθέσιμο χώρο και στην εξασφάλιση ιδιωτικότητας. Ετσι, έχει αυξηθεί σημαντική η εκτιμώμενη απήχηση των βιλών που προβλέπονται στο «Ιτανος Γαία», καθώς παρέχεται και η ευελιξία της κατοχής ενός σχετικά απομονωμένου ακινήτου, το οποίο όμως να εντάσσεται σε μια ευρύτερη κοινότητα φιλοξενίας.

Το ακίνητο προσφέρεται για κάτι τέτοιο, καθώς η ανάπτυξη θα γίνει σε έκταση 25.000 στρεμμάτων, ιδιοκτησίας της Μονής Τοπλού. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τους όρους της πολεοδόμησης που εγκρίθηκε, η κάλυψη του οικοπέδου δεν θα ξεπεράσει το 0,5% της έκτασης, ήτοι 108.000 τ.μ., που θα αφορούν ξενοδοχεία και τουριστικές κατοικίες. Συνολικά προβλέπεται η ανάπτυξη υποδομών φιλοξενίας συνολικής δυναμικότητας 1.936 κλινών και ενός γηπέδου γκολφ 18 οπών. Το έργο εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει 1.200 άμεσες θέσεις εργασίας. Η έκταση έχει μισθωθεί από τη Minoan για περίοδο 40 ετών με δικαίωμα ανανέωσης για άλλα 40 έτη.

Ιδιοκτήτρια του ακινήτου είναι η Μονή Τοπλού και συγκεκριμένα το κοινωφελές ίδρυμα «Παναγία Ακρωτηριανή». Μάλιστα, όπως αναφέρεται από τη Minoan, υπάρχει σε εξέλιξη διαπραγμάτευση με στόχο την αλλαγή των όρων της σύμβασης τόσο ως προς το ύψος του ποσού που καταβάλλεται όσο και ως προς τη διάρκεια. Μόλις ολοκληρωθούν αυτές οι συζητήσεις, αναμένεται να επιταχυνθεί και ο ρυθμός των διαπραγματεύσεων με ενδιαφερόμενους επενδυτές, ώστε να προχωρήσει και η διαδικασία έκδοσης των οικοδομικών αδειών, κάτι που προσδιορίζεται χρονικά να συμβεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή