«Βουτιά» των αποδόσεων των ομολόγων μετά τις δηλώσεις Λαγκάρντ

«Βουτιά» των αποδόσεων των ομολόγων μετά τις δηλώσεις Λαγκάρντ

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο περιορισμός των ανησυχιών για τον πληθωρισμό αλλά και οι δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΚΤ, που δείχνουν ότι η στήριξη υπό το έκτακτο πρόγραμμα πανδημίας PEPP δεν αναμένεται να περιοριστεί σύντομα, έχουν οδηγήσει σε «ράλι» τα ομόλογα της περιοχής το τελευταίο διήμερο, με την πτώση των αποδόσεων να ενισχύεται έντονα χθες και τα ελληνικά ομόλογα να υπεραποδίδουν.  

Οπως σχολιάζουν οι αναλυτές, η ΕΚΤ δεν έχει κανένα λόγο να βιαστεί και να προχωρήσει στο λεγόμενο tapering του PEPP διακινδυνεύοντας την επιδείνωση των χρηματοοικονομικών συνθηκών, ειδικά τη στιγμή που η ανάκαμψη της Ευρωζώνης είναι στα αρχικά της στάδια και παραμένει ευάλωτη.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης σημείωσε ισχυρό sell-off λόγω των ανησυχιών για τον πληθωρισμό αλλά και των σεναρίων για μείωση του ρυθμού αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ μετά την προσεχή συνεδρίαση του Ιουνίου, λόγω του ανοίγματος των οικονομιών αλλά και της προόδου με τους εμβολιασμούς. Οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών τίτλων φλέρταραν με το μηδέν και αυξήθηκαν σε υψηλά δύο ετών, ενώ τα ιταλικά ομόλογα σκαρφάλωσαν άνω του 1% και σε υψηλά εννέα μηνών, με το ελληνικό 10ετές να κινείται επίσης άνω του 1%.

Ωστόσο, μετά τις δηλώσεις της επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ έπειτα από την ολοκλήρωση του Eurogroup της Παρασκευής, καθώς και τη σημερινή «παρέμβαση» του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, οι ανησυχίες της αγοράς για στροφή της πολιτικής στήριξης της κεντρικής τράπεζας υποχώρησαν, με τους επενδυτές να αυξάνουν και πάλι τις θέσεις τους στα ομόλογα της περιοχής, και ειδικά στα ελληνικά, με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς να υποχωρεί κάτω του 0,9% για πρώτη φορά εδώ και ένα μήνα.

Οπως τόνισε η κ. Λαγκάρντ, η ΕΚΤ παραμένει στη δέσμευσή της να διατηρήσει ευνοϊκούς τους όρους χρηματοδότησης χρησιμοποιώντας τον φάκελο PEPP έως τουλάχιστον τον Μάρτιο του 2022. Απαντώντας σε ερώτηση εάν υπάρχει στο τραπέζι το tapering του προγράμματος, απάντησε χαρακτηριστικά πως «είναι πολύ νωρίς και πραγματικά περιττό να συζητούμε μακροπρόθεσμα ζητήματα. Η εστίασή μας τον Ιούνιο θα είναι οι ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης για την οικονομία γενικά και σε όλους τους τομείς».

Από την πλευρά του ο κ. Στουρνάρας, μιλώντας στο Reuters, τόνισε ότι η ΕΚΤ πρέπει διατηρήσει ανοιχτές τις στρόφιγγές της, καθώς η οικονομία της Ευρωζώνης εξακολουθεί να βρίσκεται εν μέσω της κρίσης της πανδημίας παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί στους εμβολιασμούς. Οπως τόνισε, η ανάκαμψη παραμένει εύθραυστη και χωρίς τα στοιχεία που να δείχνουν προς μια περίοδο υψηλού πληθωρισμού στο άμεσο μέλλον είναι πολύ νωρίς για την ΕΚΤ να προχωρήσει στην επιβράδυνση των αγορών στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP. «Εχει σημειωθεί επιτάχυνση στους εμβολιασμούς, ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν περιορισμοί στα ταξίδια, επομένως δεν μπορώ να πω πως είμαστε εκτός κινδύνου»,  δήλωσε ο κ. Στουρνάρας. Πάντως πρόσθεσε πως κάποια στιγμή το τέλος του PEPP θα έρθει και «θα πρέπει να σκεφτούμε μια ομαλή μετάβαση από το PEPP στο “κλασικό” QE». 

Προς έξοδο στις αγορές

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το τελευταίο αυτό διήμερο οι ελληνικές αποδόσεις (10ετία) έχουν υποχωρήσει κατά σχεδόν 14% και κινούνται πλέον σημαντικά κάτω από τις αντίστοιχες ιταλικές, οι οποίες παρά την αποκλιμάκωση χθες διαμορφώθηκαν στο 0,983%, στρώνοντας το έδαφος για μια ακόμη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές σύντομα. Η HSBC σημείωσε μάλιστα σε έκθεσή της πως τα ελληνικά ομόλογα είναι πολύ ελκυστικά, ενώ είναι περισσότερο προστατευμένα από τα ιταλικά χάρη και στο χαμηλότερο έλλειμμα του προϋπολογισμού που θα σημειώσει φέτος η Ελλάδα σε σχέση με την Ιταλία. Με βάση και την κλείδα κεφαλαίου της Ελλάδας, η ΕΚΤ θα κατέχει το 50% των επιλέξιμων ελληνικών ομολόγων στο επόμενο οκτάμηνο και αυτό, κατά τη βρετανική τράπεζα, συνεπάγεται ότι τα ελληνικά ομόλογα θα συνεχίσουν να υποστηρίζονται από την ΕΚΤ έως τουλάχιστον το τέλος του έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή