Τράπεζα Πειραιώς: Κατέγραψε ζημία 407 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο

Τράπεζα Πειραιώς: Κατέγραψε ζημία 407 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις αυξημένες προβλέψεις για να καλυφθεί η ζημία από τις τιτλοποιήσεις Vega και Phoenix αποδίδεται το αρνητικό αποτέλεσμα ύψους 358 εκατ. ευρώ (πριν από φόρους) που κατέγραψε το α΄ τρίμηνο του έτους η Τράπεζα Πειραιώς, ενώ το καθαρό αποτέλεσμα μετά από φόρους ανήλθε σε ζημία 407 εκατ. ευρώ.

Χωρίς τον υπολογισμό των έκτακτων εξόδων για τις αυξημένες προβλέψεις, το αποτέλεσμα προ φόρων είναι κερδοφόρο στα 257 εκατ. έναντι ζημίας 12 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα και, σύμφωνα με τα στοιχεία του α΄ τριμήνου που δημοσιοποιήθηκαν χθες, ισχυρή ώθηση έδωσαν τα χρηματοοικονομικά έσοδα από το χαρτοφυλάκιο ομολόγων ύψους 403 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη προ προβλέψεων ανήλθαν σε 634 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και των έκτακτων χρηματοοικονομικών εσόδων και, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, «η δυναμική της τράπεζας αντανακλάται στα έσοδα από βασικές τραπεζικές δραστηριότητες (έσοδα από τόκους και προμήθειες μείον τα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά έξοδα), που ανήλθαν σε 223 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 9% ετησίως». Οι καταθέσεις πελατών ανήλθαν σε 50,4 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου 2021, αυξημένες κατά 8% σε ετήσια βάση, επανακτώντας το επίπεδο προ κρίσης.

Τράπεζα Πειραιώς: Κατέγραψε ζημία 407 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο-1

Η μείωση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων συνεχίστηκε παρά την πανδημική κρίση και το απόθεμα των NPEs μειώθηκε στα 22,1 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου έναντι 24,1 δισ. ευρώ ένα χρόνο πριν και 22,5 δισ. ευρώ στο τέλος του 2020. Οι τιτλοποιήσεις Phoenix – Vega, ύψους 7 δισ. ευρώ, που υποστηρίζονται από τον «Ηρακλή», θα αποαναγνωριστούν από τον ισολογισμό του ομίλου στο τρέχον τρίμηνο, ενώ η τιτλοποίηση Sunrise 1, ύψους 7 δισ. ευρώ, βρίσκεται στη φάση δεσμευτικών προσφορών και το κλείσιμο της συναλλαγής αναμένεται έως το τέλος του έτους. Η τράπεζα θα ολοκληρώσει επίσης τη δεύτερη συναλλαγή του σχεδίου Sunrise, ύψους 4 δισ. ευρώ, ενώ έχει δρομολογηθεί και η πώληση χαρτοφυλακίων κόκκινων δανείων ύψους 1,5 δισ. ευρώ, τα οποία δεν εντάσσονται στον «Ηρακλή». Η ζημία από την τιτλοποίηση Sunrise 1 έχει υπολογιστεί στο 1,5 δισ. περίπου και θα καλυφθεί από το κεφαλαιακό απόθεμα, ενώ η διοίκηση της τράπεζας έχει αφήσει ανοιχτό το θέμα της έκδοσης κεφαλαίων AT1, απόφαση που θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες στις αγορές. Από το σύνολο των υπόλοιπων ενεργειών κεφαλαιακής ενίσχυσης ύψους 1 δισ. ευρώ, τα 800 εκατ. έχουν ήδη διασφαλιστεί και τα υπόλοιπα 200 εκατ. αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το δ΄ τρίμηνο. 

Η διοίκηση του ομίλου δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις νέες χορηγήσεις και, σύμφωνα με τον κ. Μεγάλου, ενθαρρυντικό στοιχείο προς αυτή την κατεύθυνση είναι οι εκταμιεύσεις του α΄ τριμήνου, που διαμορφώθηκαν στα 2,1 δισ. ευρώ. Με βάση τον προγραμματισμό, οι εκταμιεύσεις θα ανέλθουν στα 6 δισ. το 2022, στα 6,7 δισ. το 2023 και σε ανάλογο ύψος το 2024, ενώ συνολικά η καθαρή πιστωτική επέκταση εκτιμάται στα 10 δισ. έως τα τέλη του 2024. Οπως υπογράμμισε ο κ. Μεγάλου, η Τράπεζα Πειραιώς «εργάζεται συστηματικά προκειμένου να στηρίξει ουσιαστικά την αυξημένη επενδυτική δραστηριότητα που αναμένεται να εκδηλωθεί από το τέλος του 2021, καθώς και την οικονομική ανάκαμψη που θα ακολουθήσει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή