Εισροή 7 δισ. ευρώ από την Ε.Ε. αναμένει το Δημόσιο το επόμενο τρίμηνο

Εισροή 7 δισ. ευρώ από την Ε.Ε. αναμένει το Δημόσιο το επόμενο τρίμηνο

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μια σημαντική ένεση 2,54 δισ. ευρώ από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE ενισχύθηκε η ρευστότητα του ελληνικού Δημοσίου, σε μια περίοδο που την έχει ανάγκη, λόγω συνεχιζόμενων μέτρων στήριξης κατά του κορωνοϊού, ενώ τους επόμενους δύο μήνες θα συνεχιστούν οι εισροές από τις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο, με την έγκριση της 10ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης της χώρας (εφόσον είναι θετική, όπως όλα δείχνουν) θα εκταμιευθούν τα 750 εκατ. ευρώ των επιστροφών των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών. Τον Ιούλιο, εφόσον εγκριθεί το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0», σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που έδωσε πρόσφατα ο επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι, θα εκταμιευθεί και η προκαταβολή του Ταμείου Ανάκαμψης, 4 δισ. ευρώ. Συνολικά, επομένως, σε τρεις μήνες, οι εισροές θα ξεπεράσουν τα 7 δισ. ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει προγράμματα στήριξης 2,5 δισ. ευρώ για τους προσεχείς μήνες, ενώ συνολικά οι ετήσιες δαπάνες για τον κορωνοϊό έχει προβλεφθεί ότι θα ξεπεράσουν τα 15 δισ. ευρώ φέτος.

Τα 2,54 δισ. ευρώ του SURE είναι δάνειο με ευνοϊκούς όρους, χαμηλό έως μηδενικό επιτόκιο και αφορά μέτρα στήριξης της απασχόλησης. Πρόκειται για επιπλέον μη προγραμματισμένη αρχικώς δόση, που προέρχεται από τους αδιάθετους πόρους του προγράμματος. Μαζί με τα 2,73 δισ. ευρώ που είχαν εκταμιευθεί ώς τον Φεβρουάριο, της προγραμματισμένης δόσης, το συνολικό ποσό που πήρε η Ελλάδα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα έφθασε έτσι τα 5,27 δισ. ευρώ, σχεδόν διπλάσιο από την αρχική πρόβλεψη, όπως επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, αξιοποιεί το δάνειο για μέτρα που περιλαμβάνουν «την αποζημίωση ειδικού σκοπού και την κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζομένους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τέθηκαν σε προσωρινή αναστολή, την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των εποχικά εργαζομένων και την υλοποίηση του προγράμματος Συν-Εργασία».

«Η κυβέρνηση αξιοποιεί και θα συνεχίσει να αξιοποιεί κατά τον βέλτιστο τρόπο τα εγχώρια και ευρωπαϊκά εργαλεία, μέσα και πόρους, με όρους οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής ανταποδοτικότητας, ώστε οι πληγές της υγειονομικής κρίσης να επουλωθούν το συντομότερο δυνατόν και να τεθούν σε στέρεες βάσεις για την επίτευξη υψηλής, βιώσιμης, έξυπνης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, 19 κράτη-μέλη έχουν επωφεληθεί από τα δάνεια του SURE, με την Ελλάδα να έχει πάρει το 6ο υψηλότερο ποσό, 5,27 δισ. ευρώ. Προηγούνται οι Ιταλία με 27,4 δισ. ευρώ, Ισπανία με 21,3 δισ. ευρώ, Πολωνία με 8,2 δισ. ευρώ, Βέλγιο με 8,2 δισ. ευρώ και Πορτογαλία με 5,4 δισ. ευρώ. Συνολικά, έχουν εκταμιευθεί 89,6 δισ. ευρώ, ενώ αναμένεται να εκταμιευθούν επιπλέον ποσά, ώστε να ανέλθει η στήριξη στα 94,3 δισ. ευρώ, με βάση την πρόταση της Επιτροπής. Το SURE έχει ικανότητα παρέμβασης έως 100 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή