Nestlé Ελλάς: Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας με το πρόγραμμα ανοιχτής καινοτομίας Ignite Ideas

Nestlé Ελλάς: Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας με το πρόγραμμα ανοιχτής καινοτομίας Ignite Ideas

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το οικοσύστημα των startups στην Ελλάδα, ειδικότερα τα τελευταία χρόνια, αναπτύσσεται διαρκώς. Η ανάδειξη και η ενίσχυση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας έχουν μετατραπεί σε πολλές περιπτώσεις σε στρατηγική επιχειρηματικής ανάπτυξης σε τοπικό αλλά και περιφερειακό επίπεδο.

Καθώς σκεφτόμαστε τις δυνάμεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις νεοφυείς επιχειρήσεις να πετύχουν τους στόχους τους, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τον ρόλο του ιδιωτικού τομέα και των μεγάλων εταιρειών σε αυτό το ταξίδι εξέλιξης νέων και δυναμικών επιχειρηματιών.

Για την Nestlé Ελλάς η σημασία της υποστήριξης νεοφυών επιχειρήσεων αλλά και η σύνδεση της ίδιας της εταιρείας με αυτές είναι αδιαμφισβήτητη. Πριν από δύο χρόνια, η εταιρεία σύστησε το πρόγραμμα Ignite Ideas στο πλαίσιο της δέσμευσής της για την έμπρακτη υποστήριξη των νέων.

Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος, το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας (ACEin) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, η Nestlé Ελλάς δίνει χώρο σε ερευνητικές και επιχειρηματικές ομάδες να παρουσιάσουν τις πρωτοπόρες ιδέες τους σε τομείς που σχετίζονται με τη δραστηριότητά της.

Nestlé  Ελλάς: Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας με το πρόγραμμα ανοιχτής καινοτομίας Ignite Ideas-1

Το φετινό Ignite Ideas ήταν αφιερωμένο στη βιώσιμη ανάπτυξη που αποτελεί προτεραιότητα της εταιρείας. Το πρόγραμμα έδωσε τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να δουλέψουν στενά με τη Nestlé Ελλάς και να λάβουν από τους ανθρώπους της πολύτιμη γνώση και εφόδια για την ανάπτυξη της επιχειρηματικής τους ιδέας. Παράλληλα, το πρόγραμμα προσφέρει τη δυνατότητα υλοποίησης της ιδέας τους σε πραγματικό περιβάλλον.

Οι λύσεις που πρότειναν οι συμμετέχουσες ομάδες ξεχώρισαν για την καινοτομία τους τόσο στην προσέγγιση όσο και στο μοντέλο εφαρμογής τους. Από τις 36 ομάδες που δήλωσαν συμμετοχή στο οκτάμηνο πρόγραμμα, ξεχώρισαν οι 4 πιο ώριμες οι οποίες έφτασαν και στην τελική φάση. Οι λύσεις που αναδείχθηκαν, ανήκουν στην Cyclefi, μια καινοτόμα web & mobile εφαρμογή για την επιτυχή ιχνηλασία και παρακολούθηση όλου του κύκλου ζωής των προϊόντων συσκευασίας, από την παραγωγή έως την τελική απόρριψή τους, την Evotropia, που ειδικεύεται στις μεθόδους τιμολόγησης φυσικού κεφαλαίου, στις ψηφιακές εφαρμογές για τις συναλλαγές αποβλήτων και στα εργαλεία οικολογικής χρηματοδότησης για την Κυκλική Οικονομία, την Chatzilia Food Innovation, εταιρεία που δραστηριοποιείται στον Αγροδιατροφικό τομέα και σχεδιάζει καινοτόμες εφαρμογές, καθώς και το έργο PREDIVIS, μια συνεργασία του Εργαστηρίου Αξιοπιστίας Συστημάτων και Βιομηχανικής Ασφάλειας του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» με την εταιρεία Plegma Labs, με στόχο την ανάπτυξη και εφαρμογή τεχνολογικών λύσεων Βιομηχανίας 4.0 για παρακολούθηση βιομηχανικού εξοπλισμού και υποστήριξη αποφάσεων προβλεπτικής συντήρησης και εξοικονόμησης ενέργειας.

Με αφορμή την ολοκλήρωση του προγράμματος ο Διευθύνων Σύμβουλος της Nestlé Ελλάς, Νίκος Εμμανουηλίδης, δήλωσε σχετικά: «Στόχος του προγράμματος Ignite Ideas είναι η ενίσχυση και ανάδειξη της ελληνικής νεοφυούς επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας, των ιδεών που μπορούν να κάνουν τη διαφορά και να προσφέρουν λύσεις. Ειδικά όταν αυτές οι λύσεις αφορούν παγκόσμιες προκλήσεις όπως είναι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Γι’ αυτό φέτος επιλέξαμε το πρόγραμμα Ignite Ideas να είναι αφιερωμένο στη βιώσιμη ανάπτυξη που αποτελεί προτεραιότητα για εμάς. Στην πορεία προς την επίτευξη των στόχων μας χρειαζόμαστε συνοδοιπόρους που μοιράζονται το όραμά μας και το δείχνουν μέσα από την εξαιρετική δουλειά που κάνουν και η οποία αποτελεί έμπνευση για εμάς. Στη Nestlé Ελλάς θα συνεχίσουμε να κρατάμε αναμμένη τη σπίθα της καινοτομίας, να ενισχύουμε και να ενθαρρύνουμε τους νέους και τη νεοφυή επιχειρηματικότητα που μας αποδεικνύουν τις δυνατότητες τους και μας δείχνουν ότι μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον στη χώρα μας με απόλυτη και δικαιολογημένη αισιοδοξία».

Αρωγός στην υλοποίηση του προγράμματος είναι το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η Κατερίνα Πραματάρη, Επιστημονική Υπεύθυνη του Κέντρου ACEin, αναφέρει: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που ολοκληρώθηκε ο δεύτερος κύκλος του Ignite Ideas. Ως πανεπιστήμιο στόχο έχουμε μέσα από τα προγράμματα ανοικτής καινοτομίας να φέρουμε τις εδραιωμένες επιχειρήσεις όπως είναι η Nestlé κοντά στο οικοσύστημα της καινοτομίας δηλαδή σε startups, σε ερευνητικές και επιχειρηματικές ομάδες και να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις ανάπτυξης πιλοτικών εφαρμογών».

Το μέλλον της ελληνικής νεοφυούς επιχειρηματικότητας είναι εδώ, έτοιμο να προσφέρει πρωτοποριακές λύσεις που απαντούν σε σύγχρονες προκλήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή