Η γερμανική οικονομία προετοιμάζεται για ρωμαλέα ανάκαμψη

Η γερμανική οικονομία προετοιμάζεται για ρωμαλέα ανάκαμψη

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην περίπτωση της Γερμανίας ισχύει ότι μετά τον σκοτεινό χειμώνα έρχεται ένα λαμπρό καλοκαίρι. Υστερα από τη συρρίκνωση κατά 1,8% σε τριμηνιαία βάση του ΑΕΠ της το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, η οικονομία προαλείφεται για δυναμική ανάκαμψη το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο. Η διογκούμενη ζήτηση από τους καταναλωτές, η ανάγκη να ενισχυθεί η παραγωγική δυνατότητα για να καλυφθούν οι ελλείψεις στη βιομηχανία, η δημοσιονομική δαπάνη και οι ζωηρές παραγγελίες για εξαγωγές θα στηρίξουν την ανάκαμψη.

Εκτιμώντας ότι οι προσδοκίες των επιχειρήσεων, όπως τις κατέγραψε το Ινστιτούτο Ifo, ενισχύθηκαν από τις 99,2 μονάδες τον Απρίλιο σε ρεκόρ τετραετίας τον Μάιο στις 102,9 μονάδες, η γερμανική οικονομία μπορεί συντόμως να αναπτύξει πλήρως τη δυναμική της. Προβλέπουμε πως το ΑΕΠ θα ανέλθει στα προπανδημικά του επίπεδα προς τα τέλη της τρέχουσας χρονιάς, ενώ την επόμενη θα υπάρξει έτι περαιτέρω ενίσχυσή του.

Ακολουθώντας τα ευρήματα του Ifo, το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία βελτιώθηκε και πάλι ζωηρά τον Μάιο στις 99,2 μονάδες από τις 96,6 μονάδες του Απριλίου, υπερβαίνοντας τον μέσον όρο των αναλυτών του Bloomberg. Ολοι οι μεγάλοι κλάδοι συνεισέφεραν στην εξέλιξη αυτή. Η άμβλυνση των περιορισμών της πανδημίας έπαιξε καθοριστικό ρόλο, ενώ ειδικά στις επιχειρήσεις του τομέα παροχής υπηρεσιών και του εμπορίου η διάθεση καλυτέρευσε. Το μόνο μη θετικό στοιχείο ήταν ότι οι επιχειρηματικές προσδοκίες εξασθένησαν ελαφρώς στον κλάδο της μεταποίησης εν συγκρίσει με τα ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα των δύο προηγούμενων μηνών παρά το ότι σημειώθηκε και αύξηση παραγγελιών. 

Τον Μάρτιο οι εταιρείες μεταποίησης είχαν πιο αισιόδοξη στάση ως προς το τι μέλλει γενέσθαι το επόμενο εξάμηνο από ό,τι τα προηγούμενα δέκα χρόνια. Η σχετική υποχώρηση των προσδοκιών ίσως έχει να κάνει με το ότι η κατάσταση βελτιώνεται ραγδαία, οπότε οι επιχειρήσεις δεν έχουν να περιμένουν κάτι επιπλέον. Ακόμα, οι ελλείψεις προμηθειών ίσως και να αποκρύπτουν τις προοπτικές. 

Εκτιμάμε πως οι εν λόγω ελλείψεις σταδιακά θα υποχωρήσουν τα προσεχή τρίμηνα. Βέβαια, στη μεταποίηση η αναλογία αισιόδοξων και απαισιόδοξων τον Μάιο του 2021 ήταν 19,7, οπότε παραμένουν σχετικά θετικά διακείμενοι – ειδικά, εάν σκεφθεί κανείς ότι η αναλογία ήταν 20,1 τον Νοέμβριο του 2017, στο ύψιστο σημείο των προσδοκιών τους.

Τέλος, πιστεύουμε ότι μετά τη συντριβή του πραγματικού ΑΕΠ κατά 5,1% σε ετήσια βάση, τώρα αναμένουμε την οικονομία της Γερμανίας να αναπτύσσεται τουλάχιστον κατά 3,8% το τρέχον έτος και κατά 4,4% το επόμενο. Σταδιακά ο ρυθμός αυτός θα μετριαστεί, ενόσω οι συνέπειες από την άρση των περιορισμών, που προκαλεί εκτίναξη της δραστηριότητας, θα εξασθενούν.

* Ο κ. Holger Schmieding είναι οικονομολόγος της Berenberg Bank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή