Συνεχίζονται οι καρατομήσεις στην Τράπεζα της Τουρκίας

Συνεχίζονται οι καρατομήσεις στην Τράπεζα της Τουρκίας

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζοντας τη διαδικασία αντικατάστασης όλων των στελεχών του οικονομικού του επιτελείου, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απέπεμψε χθες έναν ακόμη υψηλόβαθμο αξιωματούχο της κεντρικής τράπεζας. Πρόκειται για τον τρίτο ανώτατο αξιωματούχο της Τράπεζας της Τουρκίας που «καρατομείται» μέσα στους τελευταίους δύο μήνες, προφανώς για να αντικατασταθεί με κάποιον πιο πειθήνιο στις προσταγές του Τούρκου προέδρου.

Με ένα ακόμη προεδρικό διάταγμα που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ο Ερντογάν καρατόμησε αυτήν τη φορά τον Ογκουζχάν Οζμπάς, μέλος της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Τουρκίας, και τον αντικατέστησε με τον ακαδημαϊκό Σεμίχ Τουμέν, καθηγητή Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο TED της Αγκυρας. Ο 44χρονος Τουμέν είναι απόφοιτος του London School of Economics και του Πανεπιστημίου του Σικάγου, και στο παρελθόν διορίστηκε σε διάφορες θέσεις στην κεντρική τράπεζα. Εχει, όμως, παράλληλα διατελέσει σύμβουλος του Ερντογάν σε θέματα διαχείρισης ανθρωπίνων πόρων. Είχε προηγηθεί προ δύο μηνών, στα τέλη Μαρτίου, η αποπομπή του τότε κεντρικού τραπεζίτη, Νατσί Αγκμπάλ, παραδοσιακού οικονομολόγου που έχαιρε της εμπιστοσύνης της αγοράς, αλλά και είχε επικρίνει την παράτολμη πολιτική του πρώην υπουργού Οικονομικών και γαμπρού του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ. Στη σύντομη θητεία του, διάρκειας μόλις τεσσάρων μηνών, ο Αγκμπάλ είχε προλάβει να ανακόψει την αδιάκοπη διολίσθηση της λίρας αυξάνοντας επιθετικά τα επιτόκια. Είχε, ωστόσο, ενοχλήσει την οικογένεια του Τούρκου προέδρου, δίνοντας εντολή να διεξαχθούν έρευνες για την πολιτική του Αλμπαϊράκ καθώς, υπό τις διαταγές του ως υπουργού Οικονομικών, η κεντρική τράπεζα είχε προβεί σε αλλεπάλληλες παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος με μαζικές πωλήσεις δολαρίων που στόχευαν στη στήριξη της τουρκικής λίρας. Οι παρεμβάσεις υπήρξαν ατελέσφορες, όμως είχαν ως αποτέλεσμα να εξανεμισθούν τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας και η Τουρκία να απογυμνωθεί από σκληρό νόμισμα.

Ο Αγκμπάλ αντικαταστάθηκε από τον Σαχάπ Καβτσιόγλου, επίσης ακαδημαϊκό αλλά και αρθρογράφο σε εφημερίδες φίλα προσκείμενες στον Τούρκο πρόεδρο και απροκάλυπτο υποστηρικτή της ανορθόδοξης θεωρίας του Ερντογάν ότι τα υψηλά επιτόκια προκαλούν «εμμέσως» πληθωρισμό. Εκτοτε η τουρκική λίρα έχει υποχωρήσει κατά ακόμη 14%, με την ισοτιμία της να κυμαίνεται χθες στις 8,39 τουρκικές λίρες ως προς ένα δολάριο, όταν πριν από τρία χρόνια ήταν περίπου στις 4 με 5 λίρες στο δολάριο. Αιτία της νέας υποχώρησης ήταν, βεβαίως, ο διορισμός του κ. Καβτσιόγλου, που έχει εμπνεύσει στην αγορά την ανησυχία πως ο νέος κεντρικός τραπεζίτης δεν θα μπορεί να αντισταθεί στον Τούρκο πρόεδρο και θα προχωρήσει σε μειώσεις των επιτοκίων όταν η χώρα αντιμετωπίζει διψήφιο πληθωρισμό, που «τρέχει» με επίσημο ρυθμό άνω του 16%. Μία εβδομάδα μετά τον Αγκμπάλ, την ίδια τύχη είχε και ο αντιπρόεδρος της Τράπεζας της Τουρκίας, Μουράτ Τσετίνκαγια. Μετά τις αλλεπάλληλες αυτές αποπομπές και αντικαταστάσεις, μόλις τα τρία από τα επτά μέλη της επιτροπής νομισματικής πολιτικής βρίσκονται στη θέση τους για τρία ή και περισσότερα χρόνια. Οι υπόλοιποι έχουν διορισθεί από τις αρχές του περασμένου έτους και μετά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή