Ξεκινάει η κούρσα για τα διμερή «πράσινα» συμβόλαια ενέργειας

Ξεκινάει η κούρσα για τα διμερή «πράσινα» συμβόλαια ενέργειας

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επανεκκίνηση της αγοράς των ΑΠΕ σε μια υγιή κοστολογική βάση, που διαμορφώνουν οι όροι της προσφοράς και της ζήτησης μακριά από τις ράγες του κρατικού προστατευτισμού των υψηλών εγγυημένων τιμών, σηματοδοτούν τα αποτελέσματα της πρόσφατης δημοπρασίας της ΡΑΕ για νέα έργα ΑΠΕ. 

Η χαμηλή μεσοσταθμική τιμή των 36,7 ευρώ η μεγαβατώρα, έναντι 49,81 ευρώ η μεγαβατώρα στην αμέσως προηγούμενη δημοπρασία, έβαλε φρένο στις προσδοκίες για υψηλές αποδόσεις που κινητοποίησαν το έντονο ενδιαφέρον για νέα ισχύ 54 GW και άνοιξε τον δρόμο για την υλοποίηση των νέων έργων σε ακόμη χαμηλότερες τιμές.

Η δημοπρασία έβαλε ένα «ταβάνι» στις εγγυημένες τιμές των νέων έργων ΑΠΕ στα 36,7 ευρώ η μεγαβατώρα και έδωσε το σήμα για την εκκίνηση της «κούρσας» των διμερών «πράσινων» συμβολαίων (PPS) μέσω των οποίων παραγωγοί ΑΠΕ και μεγάλοι καταναλωτές ρεύματος μπορούν να επωφεληθούν αξιοποιώντας τον ενδιάμεσο οικονομικό χώρο μεταξύ εγγυημένης τιμής και χονδρεμπορικής τιμής ρεύματος, η οποία κινείται σταθερά πάνω από τα 60 ευρώ η μεγαβατώρα. 

Εναλλακτική λύση

Για τους επενδυτές σε νέα έργα ΑΠΕ τα «πράσινα» PPS αποτελούν μια εναλλακτική λύση χρηματοδότησης μέχρι και το 2024 που θα εξακολουθήσουν να ισχύουν (με νέο σχήμα) οι δημοπρασίες για συνολική ισχύ 3,5 GW και μονόδρομο για την ανάπτυξη έργων μετά το 2024. Επενδυτές που θα παραμείνουν στην αγορά των ΑΠΕ αναμένεται να στραφούν στα PPS πολύ νωρίτερα, καθώς διαβλέπουν ότι μπορούν να διασφαλίσουν πλέον υψηλότερες αποδόσεις από αυτές των δημοπρασιών. Ωριμα έργα που ούτως ή άλλως θα μείνουν εκτός δημοπρασιών, θα πρέπει να αναζητήσουν χρηματοδότηση η οποία να μειώνει το ρίσκο για την υλοποίησή τους και τα «πράσινα» PPS έρχονται να απαντήσουν σε αυτό το πρόβλημα. Ο παραγωγός ΑΠΕ υπογράφοντας ένα μακροχρόνιο διμερές συμβόλαιο με έναν μεγάλο καταναλωτή διασφαλίζει τη βιωσιμότητα της επένδυσης και ακολούθως χρηματοδότηση από τις τράπεζες. Αντιστοίχως, οι μεγάλοι καταναλωτές επωφελούνται από τις χαμηλότερες τιμές ρεύματος που διασφαλίζουν τα διμερή συμβόλαια σε σχέση με τις τιμές στη λιανική αγορά. 

Καθετοποιημένοι ενεργειακοί όμιλοι που διαθέτουν διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο παραγωγής (φυσικό αέριο και ΑΠΕ) και χαρτοφυλάκιο λιανικής θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή της «κούρσας» που ξεκινάει και ήδη σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται, η ΔΕH, η Μytilineos, τα ΕΛΠΕ, η Τέρνα Ενεργειακή, η NRG (όμιλος Βαρδινογιάννη) αλλά και μεγάλες ξένες εταιρείες που εμφανίζονται πρόθυμες να αναλάβουν το ρίσκο της διαχείρισης της ευμετάβλητης παραγωγής των ΑΠΕ, όπως η ελβετική Axpo και η γαλλική Akuo, οι οποίες θα αναζητήσουν πελάτες στην Ελλάδα μεταξύ των πολυεθνικών πελατών τους σε άλλες χώρες της Ευρώπης. 

Tα πρώτα διμερή συμβόλαια φαίνεται ότι θα είναι ενδοομιλικά, όπως για παράδειγμα η πώληση ενέργειας από το φωτοβολταϊκό της Μεγαλόπολης που σχεδιάζει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη μητρική εταιρεία μέσω ενός διμερούς μακροπρόθεσμου «πράσινου» συμβολαίου. Σε δεύτερη φάση, τη θέση των μητρικών ή συγγενικών εταιρειών του ίδιου ομίλου θα πάρουν ενεργοβόρες επιχειρήσεις, βιομηχανίες και αλυσίδες  εμπορίου και τροφίμων, οι οποίες μέσω των PPS θα μπορούν να διασφαλίσουν σε μακροπρόθεσμη βάση τιμή χαμηλότερη από εκείνη της αγοράς, μειώνοντας το ενεργειακό τους κόστους. Παράλληλα, «πρασινίζουν» το προφίλ τους μειώνοντας το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα. 

Υψηλός ανταγωνισμός

Η νέα κούρσα των «πράσινων» PPS στο ολοένα και πιο ανταγωνιστικό τοπίο της ενεργειακής αγοράς μόλις ξεκινάει, με κάποιους εκ των επενδυτών να προσβλέπουν στα στρατηγικά τους πλεονεκτήματα. Δεν είναι τυχαία η πολιτική των χαμηλών τιμών που ακολούθησε η Mytilineos στην τελευταία δημοπρασία. Προσφέροντας τιμές γύρω στα 38 ευρώ η μεγαβατώρα, κατάφερε να συγκεντρώσει περίπου το 40% των δημοπρατούμενων έργων, παίρνοντας θέση για την επόμενη ημέρα της αγοράς την οποία έχει συνδέσει με τους δεσμευτικούς στόχους της εταιρείας για μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα σε όλες τις δραστηριότητές της μέχρι το 2050. 

Τα έργα που κέρδισε στη δημοπρασία αποτελούν μέρος του pipeline φωτοβολταϊκών 1.500 MW που εξαγόρασε πολύ πρόσφατα από την EGNATIA Group και θέτει σε τροχιά υλοποίησης, τα οποία θα προστεθούν σε 300 MW λειτουργούντα ΑΠΕ. Διαθέτει ένα υψηλό μερίδιο αγοράς στο φυσικό αέριο (37% το 2020), εγκατεστημένη ισχύ σε θερμικές μονάδες πάνω από 2.000 MW με την ολοκλήρωση της νέας μονάδας στον Αγ. Νικόλαο και 300.000 πελάτες στη λιανική αγορά με την ολοκλήρωση της νέας μονάδας φυσικού αερίου. 

Oι συνέργειες και με τον κατασκευαστικό βραχίονα της METKA προσδίδουν στρατηγικό πλεονέκτημα στην αγορά των ΑΠΕ, η επόμενη ημέρα της οποίας περνάει μέσα από τα PPS, όπως εγκαίρως εντόπισε η Mytilineos αξιοποιώντας την εμπειρία της στη διεθνή αγορά των ΑΠΕ μέσω του τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών και Αποθήκευσης Ενέργειας που έχει ολοκληρώσει έργα ισχύος 1.700 MW σε 12 χώρες του κόσμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή