Η πτώση των τραπεζών συμπαρέσυρε τους δείκτες

Η πτώση των τραπεζών συμπαρέσυρε τους δείκτες

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οριακά στο κόκκινο έκλεισαν χθες τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις μετοχές των τραπεζών να υποχωρούν και να συμπαρασύρουν τους γενικότερους δείκτες. Αιτία της υποχώρησης των τραπεζών ήταν η στάση των κεντρικών τραπεζών, της αμερικανικής Federal Reserve, αλλά και της ΕΚΤ, που κατέστησαν σαφές ότι δεν προτίθενται να ανακαλέσουν προς το παρόν την άκρως αναπτυξιακή νομισματική πολιτική τους παρά τη διαφαινόμενη άνοδο του πληθωρισμού. Ειδικότερα, η ΕΚΤ επανέλαβε διά στόματος στελεχών της ότι θεωρεί πρόωρη οποιαδήποτε συζήτηση για μείωση των αγορών ομολόγων. Ετσι η υποχώρηση των μετοχών του τραπεζικού κλάδου εξουδετέρωσε την άνοδο που σημείωσαν ο ταξιδιωτικός κλάδος και ο τομέας της ψυχαγωγίας.

Σχολιάζοντας στο Reuters ο Κρις Μποσάμ, οικονομολόγος και αναλυτής της IG, τόνισε πως «οι επενδυτές φαίνονται ικανοποιημένοι από τις τάσεις που επικρατούν στην πολιτική των κεντρικών τραπεζών, ενώ η ανησυχία για τον πληθωρισμό φαίνεται να έχει υποχωρήσει προς το παρόν». Οπως διευκρίνισε ο ίδιος, με αυτά τα δεδομένα «δεν θα υπάρξει περαιτέρω άνοδος των τραπεζικών μετοχών, καθώς με τη στάση αυτή διαψεύδονται οι ελπίδες για αύξηση των αποδόσεων επί του παρόντος». Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει κάποιος παράγοντας που να ωθήσει ανοδικά τις τραπεζικές μετοχές. Ετσι, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε σε οριακά αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας κατά 0,04%. Ανάλογα κινήθηκε και ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης, που έκλεισε με οριακές απώλειες μόλις 0,09%. Οριακά σε θετικό πρόσημο έκλεισε, αντιθέτως, ο δείκτης CAC 40 με μικρά κέρδη 0,02%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με σχεδόν μηδενική μεταβολή, αλλά από την αρχή του έτους έχει συγκεντρώσει κέρδη ρεκόρ σχεδόν 12% λόγω της αισιοδοξίας που έχουν καλλιεργήσει η επαναλειτουργία των περισσότερων οικονομιών και η πρόοδος στην εμβολιαστική διαδικασία. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήγαγε το Reuters μεταξύ οικονομολόγων, οι ευρωπαϊκές μετοχές αναμένεται να παραμείνουν φέτος περίπου στα υφιστάμενα επίπεδα, με τον δείκτη Stoxx 600 να φθάνει τις 451 μονάδες στα τέλη του έτους, σε επίπεδα δηλαδή μόλις κατά 1,3% υψηλότερα από το κλείσιμο της  Δευτέρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή