Chipita: Στην αμερικανική Mondelēz με 2 δισ.

Chipita: Στην αμερικανική Mondelēz με 2 δισ.

chipita-στην-αμερικανική-mondelez-με-2-δισ-561377707

Στον έλεγχο του αμερικανικού κολοσσού τροφίμων, της Mondelēz International, περνάει η ελληνική πολυεθνική των σνακ, Chipita, καθώς η πολυσυζητημένη εδώ και τρία χρόνια συμφωνία έκλεισε και μάλιστα με το τίμημα να ανέρχεται σε περίπου 2 δισ. δολάρια, υψηλότερα από αυτό που φέρεται να είχε προταθεί το 2018. Στη συμφωνία δεν περιλαμβάνεται η αλλαντοβιομηχανία «Νίκας», ούτε και η συμμετοχή που έχει η Chipita στην Ινδία, το 40% δηλαδή της κοινοπραξίας Britchip που έχει συστήσει με την Britannia Industries. 

Λεπτομέρειες σχετικά με το πώς θα λειτουργούν οι εταιρείες, εάν δηλαδή θα συνεχίσουν να είναι αυτόνομες οντότητες ή όχι και ποια θα είναι η διοίκηση, δεν έχουν γίνει γνωστές. Πηγές πάντως της Mondelēz επισήμαναν στην «Καθημερινή» ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη και πρόκειται για ζητήματα που θα προσδιοριστούν σε επόμενη φάση, από το φθινόπωρο κι έπειτα, καθώς για την ολοκλήρωση της συμφωνίας απαιτείται σειρά εγκρίσεων από τις αρχές ανταγωνισμού σε διάφορες χώρες, καθώς αμφότερες οι εταιρείες δραστηριοποιούνται στην αγορά των σνακ σε πολλές χώρες. 

Τι σημαίνει για τις δύο εταιρείες η μεγάλη αυτή συμφωνία; Τα προϊόντα της Chipita –κυρίως το κρουασάν, που αποτελεί το «δυνατό χαρτί» της– αλλά και τα Bake Rolls και τα Fineti θα μπουν σε περισσότερες αγορές μέσω του μεγάλου δικτύου της Mondelēz, τα προϊόντα της οποίας έχουν παρουσία σε 150 χώρες. Από την άλλη, η Mondelēz εντάσσει στην πραγματικότητα μια καινούργια κατηγορία προϊόντων στο χαρτοφυλάκιό της, προϊόντα ζύμης αλλά και αλμυρά σνακ (γαριδάκια, πατατάκια κ.ά.). Επιπλέον, η εξαγορά αυτή αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά την παρουσία της Mondelēz στις ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης όπου η Chipita είναι πολύ καλά τοποθετημένη και με πολλές μονάδες παραγωγής. Σημειώνεται ότι η Chipita διαθέτει 8 ιδιόκτητα εργοστάσια με 38 μονάδες παραγωγής σε Βουλγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Ρωσία, Τουρκία, Σλοβακία και φυσικά και στην Ελλάδα. Η Mondelēz International θα χρησιμοποιήσει το δίκτυο διανομής της Chipita στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη για να ενισχύσει τη δική της διανομή και να συνεχίσει να φέρνει τις μάρκες της στην περιοχή και πέραν αυτής. Η συμφωνία θα προσφέρει επίσης ευκαιρίες καινοτομίας και συνδυασμού σημάτων εισάγοντας τις εμβληματικές μάρκες σοκολάτας της Mondelēz International σε νέες κατηγορίες. 

Chipita: Στην αμερικανική Mondelēz με 2 δισ.-1

• Θα συνεχιστεί η λειτουργία στην Ελλάδα τόσο των δύο εργοστασίων της Chipita όσο και της μονάδας παραγωγής σοκολάτας (Παυλίδη) της Mondelēz; 

• Τι θα γίνει με την επένδυση της Chipita στις ΗΠΑ, όπου, όπως είχε αποκαλύψει η «Κ», σχεδιαζόταν να ανοίξει εργοστάσιο παραγωγής κρουασάν στην Τζόρτζια; Στην ίδια περιοχή η Mondelēz διαθέτει εργοστάσιο το οποίο έχει ανακοινώσει ότι θα κλείσει έως το καλοκαίρι του 2021. Μήπως το σχέδιο είναι να γίνει νέο εργοστάσιο στην Τζόρτζια, το οποίο όμως θα παράγει πλέον κρουασάν; 

• Τι θα γίνει με τη συμμετοχή της Chipita στην Britchip, την κοινοπραξία στην Ινδία; Θα πουλήσουν όλοι οι σημερινοί μέτοχοι της Chipita τη συμμετοχή τους εκεί ή θα ακολουθηθεί το ίδιο σενάριο με αυτό που εφαρμόστηκε πρόσφατα στη Σαουδική Αραβία, όπου ο όμιλος Olayan πούλησε το 15% που κατείχε στη Modern Food Industries στην Almarai (τον άλλο εταίρο της κοινοπραξίας) και το υπόλοιπο έμεινε στην Chipita; Θα κρατήσει ο κ. Θεοδωρόπουλος τη συμμετοχή του στην Britchip, ο οποίος κατέχει το 12% της Chipita, ή θα διαλυθεί η κοινοπραξία, καθώς η Mondelēz δραστηριοποιείται αυτόνομα στη χώρα αυτή;

Τέταρτη εξαγορά

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι η Chipita είναι η τέταρτη εταιρεία που εξαγοράζει ο αμερικανικός κολοσσός μέσα στο 2021. Εχει αποκτήσει ακόμη την Grenade, εταιρεία προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Gourmet Food Holdings, αυστραλιανή εταιρεία μπισκότων και κράκερ, και τη Hu, μια εταιρεία στην κατηγορία του well-being σνακ στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Κολοσσός τροφίμων με έσοδα 26,6 δισ. 

Η Mondelēz  με αυτή την επωνυμία και μορφή ιδρύθηκε το 2012, προήλθε από τη διάσπαση της Kraft Foods, όταν η τελευταία διαχώρισε τη δραστηριότητα των σνακ από αυτή των υπόλοιπων κατηγοριών τροφίμων. Η Kraft Foods ιδρύθηκε το 1923 στο Σικάγο, εκεί όπου εδρεύει σήμερα και η Mondelēz. Η εταιρεία είναι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Euromonitor για το 2020, ο ηγέτης στην παγκόσμια αγορά μπισκότων, ενώ κατέχει τη δεύτερη θέση στις κατηγορίες της σοκολάτας, της τσίχλας και της καραμέλας. Τα έσοδά της το 2020 ανήλθαν σε 26,6 δισ. δολ. και τα καθαρά κέρδη σε 3,6 δισ. δολ. Το 48% των εσόδων της το 2020 προήλθε από την κατηγορία των μπισκότων, το 31% από την κατηγορία της σοκολάτας, το 10% από τις τσίχλες και τις καραμέλες, το 7% από τυριά και άλλα και το 4% από ροφήματα. H εταιρεία είναι εισηγμένη στον Nasdaq. Απασχολεί περίπου 79.000 εργαζομένους, ενώ διαθέτει 133 εργοστάσια σε 45 χώρες. Τα προϊόντα της διατίθενται σε 150 χώρες. Από τα πλέον γνωστά σήματά της είναι τα μπισκότα Oreo, οι σοκολάτες Toblerone, Milka, Lacta, το τυρί Philadelphia, οι τσίχλες Trident, οι καραμέλες Halls. Στην Ελλάδα ο όμιλος δραστηριοποιείται μέσω της Mondelēz Hellas και έχει παρουσία από το 1988 ως Kraft Foods και ως Jacobs Suchard παλαιότερα. Διαθέτει το ιστορικό εργοστάσιο σοκολάτας Παυλίδη στην οδό Πειραιώς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή