Με «Α» βαθμολογεί η Moody’s το προφίλ ρευστότητας της Ελλάδας

Με «Α» βαθμολογεί η Moody’s το προφίλ ρευστότητας της Ελλάδας

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με «Α» αξιολογεί η Moody’s τη στρατηγική διαχείρισης του ελληνικού χρέους και των ταμειακών διαθεσίμων από τον ΟΔΔΗΧ και το οικονομικό επιτελείο, στέλνοντας έτσι ένα ισχυρό σήμα στους επενδυτές καθώς, όπως επισημαίνει, η Ελλάδα δεν αναμένεται να αντιμετωπίσει πρόβλημα χρηματοδότησης και εξυπηρέτησης του χρέους της.

Πιο αναλυτικά, όπως σημειώνει ο οίκος στην καθιερωμένη ετήσια έκθεση πιστωτικού «σκορ» της Ελλάδας, η αξιολόγηση της χώρας όσον αφορά το προφίλ ρευστότητας τοποθετείται στο «Α» από «Baa» πριν, υποδηλώνοντας την απουσία οποιωνδήποτε κινδύνων, κάτι που αποδίδεται στην επιλεξιμότητα στο πρόγραμμα PEPP της ΕΚΤ, στα πολύ υψηλά ταμειακά διαθέσιμα της ελληνικής κυβέρνησης και στην πολύ μακρά μέση διάρκεια του ελληνικού χρέους. Η ΕΚΤ έως τα τέλη του περασμένου Μαρτίου είχε αγοράσει ελληνικά ομόλογα ύψους 21,9 δισ. ευρώ συνολικά, όπως αναφέρει, πάνω από το ένα τρίτο της αξίας των ελληνικών ομολόγων σε κυκλοφορία, βοηθώντας στη μείωση του χρηματοδοτικού κόστους σε ιστορικά χαμηλά.

Αξίζει να σημειώσουμε πως όσον αφορά τα περισσότερα από τα υπόλοιπα «σκορ» της Ελλάδας, κινούνται κοντά ή και υψηλότερα από τη βαθμολογία που δίνει η Moody’s για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας (Ba3). Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως βαθμολογεί με Ba3 τη δημοσιονομική ισχύ της Ελλάδας, μία βαθμίδα υψηλότερα, στο Ba2, τη θεσμική και κυβερνητική ισχύ και αρκετά υψηλότερα, στο Baa3, την οικονομική ισχύ. Εκεί που η Ελλάδα εμφανίζει χαμηλή βαθμολογία είναι στο προφίλ του τραπεζικού κλάδου (Ba). Ο οίκος τονίζει πως τα NPEs των ελληνικών τραπεζών παραμένουν η μεγαλύτερη πρόκληση για τη χώρα, υποδηλώνοντας πως αυτό είναι που κρατά έως τώρα την Ελλάδα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

Επιστρέφοντας στο προφίλ ρευστότητας, ο οίκος υπογραμμίζει την ισχυρή παρουσία που έχει πλέον η Ελλάδα στις αγορές μέσω τακτικών εκδόσεων ομολόγων, με διαδοχικά χαμηλότερα επιτόκια και μεγαλύτερες λήξεις. Συνολικά εκδόθηκαν ομόλογα 12 δισ. ευρώ το 2020, από τις αρχές του 2021 έχουν αντληθεί περαιτέρω 9 δισ. ευρώ, τονίζει η Moody’s, ενώ δίνει έμφαση στην έκδοση-ορόσημο του πρώτου 30ετούς ομολόγου από την Ελλάδα μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Παράλληλα, όπως επισημαίνει, αν και ο δείκτης δημόσιου χρέους θα παραμείνει υψηλός για τις επόμενες δεκαετίες, η εξυπηρέτηση του χρέους έχει γίνει πολύ πιο βιώσιμη, λόγω της δομής του, των χαμηλών επιτοκίων και της μακράς διάρκειας. Το μέσο επιτόκιο του χρέους είναι μόλις 1,72%, σε σύγκριση με 4,54% το 2011, ενώ το προφίλ ωρίμανσης είναι ισχυρό, με τη μέση ωρίμανση στα 19,4 έτη (στο τέλος του 2020). Ετσι, οι πληρωμές τόκων της Ελλάδας ως μερίδιο των κρατικών εσόδων –ο προτιμώμενος δείκτης της Moody’s για τη μέτρηση της ικανότητας εξυπηρέτησης του χρέους– είναι χαμηλές (και σημαντικά χαμηλότερες της Ιταλίας και Πορτογαλίας) και θα παραμείνουν έτσι για παρατεταμένη περίοδο.

Επιπλέον, οι ανάγκες αναχρηματοδότησης του χρέους είναι χαμηλές για τα επόμενα χρόνια, με τα υψηλότερα επίπεδα να εντοπίζονται το 2023 (11,5 δισ. ευρώ), τη στιγμή που η διαχείριση των ταμειακών διαθεσίμων είναι εντυπωσιακή, όπως τονίζει. Παρά την πανδημία, στο τέλος του 2020 ανήλθαν στα 31 δισ. ευρώ (16,9% του ΑΕΠ του 2019), ένα πολύ σημαντικό απόθεμα που καλύπτει για περισσότερα από δύο χρόνια τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της κυβέρνησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή