Ζημίες 6,8 εκατ. για Lamda Development

Ζημίες 6,8 εκατ. για Lamda Development

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απώλειες εσόδων ύψους 1,3 εκατ. ευρώ σε μηνιαία βάση κατέγραψαν για τον μήνα Απρίλιο τα εμπορικά κέντρα της Lamda Development κι ενώ προηγήθηκαν ζημίες 3 εκατ. ευρώ συνολικά για το πρώτο τρίμηνο, ως αποτέλεσμα των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας και συγκεκριμένα των υποχρεωτικών μειώσεων ενοικίων και του περιορισμού της λειτουργίας των εμπορικών κέντρων του ομίλου. Αυτός είναι και ο λόγος που η εταιρεία κρίνει ότι η σύγκριση των βασικών οικονομικών δεικτών των εμπορικών κέντρων της με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο είναι πρακτικά δυσχερής και ουσιαστικά άνευ αντικειμένου, καθώς δεν μπορεί να οδηγήσει στην εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων. 

Οι ζημίες του ομίλου κατά τους πρώτους τρεις μήνες του έτους διαμορφώθηκαν σε 6,8 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 1,2 εκατ. ευρώ πέρυσι.  Ωστόσο, είναι θετικό το γεγονός ότι, εν μέσω της κρίσης της πανδημίας, η διοίκηση της Lamda Development διαπραγματεύτηκε νέες συμβάσεις εμπορικής συνεργασίας (ή και ανανεώσεις υφιστάμενων) με οικονομικούς όρους που ίσχυαν και κατά την περίοδο πριν από την πανδημία.

Σε κάθε περίπτωση, η συνολική λειτουργική κερδοφορία των τριών εμπορικών κέντρων της εισηγμένης διαμορφώθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο σε 9,7 εκατ. ευρώ, από 14,5 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, υποχωρώντας κατά 33%. Τη μεγαλύτερη μείωση με 38% σημείωσαν τα λειτουργικά κέρδη στο Golden Hall, καθώς δεν ξεπέρασαν τα 2,5 εκατ. ευρώ. Στο The Mall Athens η πτώση ήταν της τάξεως του 35%, σε 4,1 εκατ. ευρώ, ενώ στο Mediterranean Cosmos της Θεσσαλονίκης η πτώση άγγιξε το 25%, με τα λειτουργικά κέρδη να μην ξεπερνούν τα 3 εκατ. ευρώ.

Οσον αφορά το έργο του Ελληνικού, πριν από λίγες ημέρες, στις 21 Μαΐου, κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου αναφορικά με την κύρωση της σύμβασης μεταβίβασης εμπορικών δικαιωμάτων μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της Ελληνικό Α.Ε. 

Πρόκειται για το δεύτερο σημαντικό βήμα που γίνεται για την ιδιοκτησιακή ωρίμανση του μητροπολιτικού πόλου, που έπεται του πρόσφατου νόμου 4787/2021, με τον οποίο κυρώθηκε η σύμβαση διανομής – σύστασης δικαιώματος επιφανείας επί του μητροπολιτικού πόλου ανάμεσα στο ελληνικό Δημόσιο και στο ΤΑΙΠΕΔ. 

Με την κύρωση και της σύμβασης μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και Ελληνικό Α.Ε., θα αποδοθεί στη Lamda Development (μόλις ολοκληρωθεί και η απόκτηση των μετοχών της Ελληνικό Α.Ε.) η πλήρης κυριότητα του 30% της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και του 30% της έκτασης της παράκτιας ζώνης (εξαιρουμένων του αιγιαλού και της παραλίας). Συνολικά πρόκειται για 1.800 στρέμματα. Επίσης, η Lamda Development θα λάβει και το δικαίωμα επιφανείας της υπόλοιπης έκτασης για 99 χρόνια, πλην των κοινόχρηστων και των κοινωφελών χώρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή