Ακίνητα: Οι δημοφιλέστερες περιοχές για αγορά και ενοικίαση

Ακίνητα: Οι δημοφιλέστερες περιοχές για αγορά και ενοικίαση

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ανεβάζει στροφές» η αγορά κατοικίας, καθώς κατά το πρώτο φετινό τετράμηνο καταγράφηκε αύξηση των αναζητήσεων ακινήτων προς πώληση κατά 61% και αυτών προς ενοικίαση κατά 30,5%, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Παράλληλα, περιζήτητες είναι περιοχές μακριά από το κέντρο της Αθήνας, που προσφέρουν μεγαλύτερης επιφάνειας ακίνητα, σε μια σαφή ένδειξη ότι τις τάσεις στην αγορά τις οδηγεί το φαινόμενο της τηλεργασίας που, ως φαίνεται, θα αποτελέσει τη νέα καθημερινότητα για χιλιάδες εργαζομένους.

Το αυξημένο ενδιαφέρον για μίσθωση ή αγορά κατοικίας έρχεται να αντιστρέψει την εικόνα που διαμορφώθηκε το 2020, όταν, σύμφωνα με τον δείκτη ζήτησης (SDI Index) που επιμελείται το δίκτυο ηλεκτρονικών αγγελιών ακινήτων Spitogatos, παρατηρήθηκε πτώση της τάξεως του 8,3% στα ενοικιαζόμενα και 2,2% στα πωλούμενα ακίνητα. 

Πιο συγκεκριμένα, κατά το τρέχον έτος η ζήτηση ακινήτων προς πώληση στην Αττική σημείωσε αύξηση κατά 65,2%, ενώ στα ακίνητα προς ενοικίαση, η αύξηση ήταν της τάξεως του 28,2%. Αξιοσημείωτο είναι ότι η αύξηση στη ζήτηση ακινήτων στην Αττική διαδέχθηκε τη μείωση -5,2% στη ζήτηση ακινήτων προς ενοικίαση και -7,5% στη ζήτηση ακινήτων προς πώληση, η οποία είχε καταγραφεί το πρώτο τετράμηνο του 2020.

Σε ό,τι αφορά τις δημοφιλέστερες περιοχές για την αγορά κατοικίας, ξεχωρίζουν τα προάστια της Αττικής (βόρεια, νότια και ανατολικά). Στην κορυφή βρίσκεται το Μαρκόπουλο, ενώ ακολουθούν κατά σειράν, η Κηφισιά, η Νέα Μάκρη, η Βούλα και το Χαλάνδρι, με την πρώτη δεκάδα να συμπληρώνεται από τη Σαρωνίδα, τη Ραφήνα, την Αρτέμιδα, την Αγία Παρασκευή και την περιοχή Βάρης – Βάρκιζας.

Αντίστοιχα, οι δημοφιλέστερες περιοχές για ενοικίαση κατοικιών βρίσκονται μακριά από το κέντρο της Αθήνας, όπου προσφέρονται ακίνητα μεγαλύτερης επιφάνειας, βελτιωμένη ποιότητα ζωής και αρκετά πιο προσιτές τιμές. Ετσι, ξεχωρίζουν περιοχές όπως το Μαρκόπουλο, η Ραφήνα, η Σαρωνίδα, τα Καλύβια, τα Μέγαρα, ο Ωρωπός, το Ηράκλειο, το Λαύριο και η Κερατέα.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Spitogatos, Δημήτρη Μελαχροινό, «είναι πολύ ενθαρρυντικό το ότι βλέπουμε ανάκαμψη τέτοιου βαθμού, εν μέσω πανδημίας, στην αναζήτηση ακινήτων στη χώρα μας το πρώτο τετράμηνο του 2021 σε σχέση με τη σχετικά μικρότερη μείωση που είχε παρατηρηθεί το 2020 για το αντίστοιχο διάστημα. 

Η πανδημία ωστόσο φαίνεται να έχει επηρεάσει σημαντικά τις προτιμήσεις αυτών που αναζητούν ακίνητο. Βάσει των αναζητήσεων που πραγματοποιούνται στο Spitogatos και στις υπόλοιπες ιστοσελίδες του δικτύου μας, υπάρχει μια σαφής στροφή σε ζήτηση μεγαλύτερων κατοικιών –ενδεχομένως επειδή εργάζονται από το σπίτι, χρειάζονται μεγαλύτερο χώρο για να απασχολούνται τα παιδιά τους κ.λπ.–, ενώ αξιοσημείωτη είναι και η αυξημένη ζήτηση σε περιοχές εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή