Συγχώνευση δύο ισχυρών ομίλων στη γερμανική αγορά ακινήτων

Συγχώνευση δύο ισχυρών ομίλων στη γερμανική αγορά ακινήτων

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tην ώρα που χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωναν στους δρόμους του Βερολίνου, διαμαρτυρόμενοι για τις ελλείψεις στη στέγη και τα υψηλά ενοίκια και ζητώντας την εθνικοποίηση γιγαντιαίων εταιρειών ακινήτων, οι διοικήσεις δύο εξ αυτών συμφωνούσαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους. Οι δύο μεγαλύτεροι όμιλοι του κλάδου στη Γερμανία, οι Vonovia και Deutsche Wohnen, σχεδιάζουν έναν τολμηρό συνδυασμό που θα προκαλέσει κεραυνό εν αιθρία και μάλιστα μόλις λίγους μήνες πριν από τις γενικές εκλογές στη χώρα. Aρχιτέκτονες της εξαγοράς της Deutsche Wohnen από τη Vonovia με τίμημα 19 δισ. ευρώ είναι ο επικεφαλής της πρώτης, Μίκαελ Τσαν, και της δεύτερης, Ρολφ Μπουχ. Ο συνδυασμός αυτός αποδεικνύεται ιδιαίτερα ηχηρός αυτήν την περίοδο, κατά την οποία οι πολιτικοί επιδιώκουν να ισορροπήσουν ανάμεσα στο αίτημα για προσιτά ενοίκια και στην πραγματικότητα του ανερχόμενου κόστους ζωής σε μία κάποτε φθηνή πόλη, όπως το Βερολίνο. Αρκετές εβδομάδες προ της εξαγοράς, ο Μίκαελ Μίλερ, δήμαρχος του Βερολίνου, είχε οργανώσει συνάντηση κορυφής με εταιρείες ακινήτων, συμπεριλαμβανομένων των Vonovia και Deutsche Wohnen, ώστε να συζητηθεί το οξύ πρόβλημα στέγασης.

Ο Μίκαελ Μίλερ, σημειωτέον, είχε προσφάτως υποστεί πολιτική ήττα, όταν ανώτατο δικαστήριο ακύρωσε πρωτοβουλία για «πάγωμα» ενοικίων, που υποστήριξε η τοπική κυβέρνησή του. Προβληματισμό τού προκαλούσαν και οι συνεχείς μεγάλες διαδηλώσεις για το ύψος των ενοικίων, εξ ου και είχε στραφεί στις προαναφερθείσες εταιρείες για να του δώσουν λύσεις. Αλλωστε, οι Vonovia και Deutsche Wohnen ήταν για την κοινή γνώμη υπεύθυνες για τη μη προσιτή στέγαση. Οι Μπουχ και Τσαν συνειδητοποίησαν ότι πρέπει να δράσουν, προτού βρεθούν αντιμέτωποι με έτι ισχυρότερες πολιτικές πιέσεις. Κι έτσι σε μυστική συνάντησή τους με τον δήμαρχο του Βερολίνου, ο επικεφαλής της Vonovia προσφέρθηκε να πουλήσει περίπου 20.000 διαμερίσματα στον δήμο του Βερολίνου και να ανεγείρει 13.000 νέα, θέτοντας ανώτατο όριο στην αύξηση ενοικίου. Και αυτό ήταν ένα είδος δώρου για τον Μίκαελ Μίλερ, το οποίο θα έχει και θετικό πολιτικό αποτύπωμα.

Συν τοις άλλοις, φάνηκε ότι πλέον είχε έρθει η ώρα να πάρει σάρκα και οστά η συνεργασία τους, η οποία χρειαζόταν και τη στήριξη του Βερολινέζου δημάρχου. Οι επαφές τους δεν ήταν τωρινές, αλλά χρονολογούνται από το 2016. Κάποιες στιγμές έρχονταν οι δύο όμιλοι πιο κοντά, αλλά αντιδρούσαν οι μέτοχοι της Deutsche Wohnen, θεωρώντας την προσφορά εξαγοράς από τη Vonovia εχθρική, όπως συνέβη το 2016. Στις αρχές του 2020, ο Μπουχ προσκάλεσε ειδικευμένους συμβούλους να επανεξετάσουν την σκοπιμότητα μιας συμφωνίας, όπως τότε είχε αναφέρει το Bloomberg. Δεν προχώρησε, ωστόσο, σε προσφορά και η όλη προσπάθεια ευοδώθηκε προ ολίγων ημερών. Κι ενώ είχαν διατηρήσει εν κρυπτώ τις κινήσεις τους, η όλη προσέγγιση είχε το κωδικό όνομα «Αστέρι» –η Deutsche Wohnen λεγόταν «Ηλιος» και «Σελήνη» η Vonovia–, το Bloomberg την έφερε στο φως και η συμμαχία ανακοινώθηκε στις 24 Μαΐου.

Πέραν τούτου, ακριβώς επειδή συγκροτείται ένας κολοσσός στην αγορά ακινήτων και ο ανταγωνισμός περιστέλλεται στη Γερμανία, ο νυν υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς και υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία τονίζει την ανάγκη να κινητοποιηθεί η κυβέρνηση και να υποστηρίξει την κατασκευή κατοικιών από συνεταιρισμούς και εταιρείες του δημοσίου. Οπως, εν κατακλείδι, υπογράμμισε, στόχος είναι να μπορεί ο μισός πληθυσμός στις μεγάλες γερμανικές πόλεις να έχει δικαίωμα να κατοικήσει σε διαμερίσματα με επιδότηση ενοικίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή