Σουηδία: Σύγκρουση κυβέρνησης – τραπεζών

Σουηδία: Σύγκρουση κυβέρνησης – τραπεζών

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι τράπεζες της Σουηδίας παίρνουν θέσεις μάχης και ετοιμάζονται για μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση της χώρας. Ο λόγος είναι ότι σκοπεύουν να εμποδίσουν τα σχέδιά της για επιβολή πρόσθετου φόρου στον χρηματοπιστωτικό κλάδο. Πρόκειται για διακηρυγμένο στόχο του κυβερνητικού συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων που θεωρεί πως ο χρηματοπιστωτικός τομέας εγκυμονεί πολύ μεγαλύτερους κινδύνους για την οικονομική σταθερότητα από οποιονδήποτε άλλο κλάδο. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg, η υπουργός Χρηματοπιστωτικού Τομέα, του κόμματος των Πρασίνων, Ασα Λιντχάνγκεν, τόνισε  πως «έχουμε γνωρίσει μια χρηματοπιστωτική κρίση που είχε τεράστιο κόστος για αυτό και δεν είναι παράλογο να συνεισφέρουν και οι τράπεζες στην οικονομία». Αντικρούοντας, άλλωστε, τους ισχυρισμούς των σουηδικών τραπεζών, η  Λιντχάγκεν υπογράμμισε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο τραπεζικός κλάδος της Σουηδίας δεν θα μπορέσει να αντεπεξέλθει σε μια πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση. Οπως τόνισε, «οι τράπεζες τα πηγαίνουν καλά και δεν φαίνεται να βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση». Εν μέσω αυτών των αντεγκλήσεων μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζικού τομέα, η Τράπεζα της Σουηδίας προειδοποίησε χθες πως μέσα από έναν εκτεταμένο δανεισμό έχει δημιουργηθεί φούσκα στην αγορά ακινήτων και στοιχειοθετεί μεγάλους κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στη χώρα. Οπως τονίζουν, πάντως, αναλυτές του Bloomberg, η βιομηχανία χρηματοπιστωτικών της Σουηδίας έχει στυλώσει τα πόδια.

Τη Δευτέρα η ένωση σουηδικών τραπεζών εξαπέλυσε μύδρους κατά της πρότασης της κυβέρνησης, που υποστηρίζει πως παραβιάζει το κοινοτικό κεκτημένο. Επικαλείται μάλιστα αναλύσεις που έχουν εκπονήσει οι ρυθμιστικές αρχές και οι οποίες καταδεικνύουν πως η επιβολή υψηλότερων φόρων στον χρηματοπιστωτικό κλάδο μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.Σε ανάρτησή του στο Facebook, πάντως, ο Σουηδός πρωθυπουργός, Στέφαν Λόφβεν, δήλωσε αποφασισμένος να προχωρήσει κωφεύοντας στις διαμαρτυρίες των τραπεζών. Η βιομηχανία χρηματοπιστωτικών, τονίζει, αντιπροσωπεύει έναν δυνητικό κίνδυνο για την οικονομία, έναν κίνδυνο που «μπορεί να κοστίσει τεράστια ποσά χρημάτων στους φορολογουμένους». Για αυτό και το 2022 «θα υιοθετήσουμε νέο φόρο που θα επιβάλλεται στις τράπεζες» τονίζει στην εν λόγω ανάρτησή του. Ενας πρόσθετος φόρος στις τράπεζες είναι εδώ και χρόνια ανάμεσα στα σχέδια της σουηδικής κυβέρνησης. Το περασμένο έτος, όμως, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να επιστρέψει το σχετικό νομοσχέδιο στα στελέχη που το συνέταξαν και να ζητήσει την αλλαγή του. Ο λόγος ήταν πως κινδύνευε να συγκρουστεί μετωπικά με τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. και την κοινοτική νομοθεσία περί κρατικών ενισχύσεων και ενώ εκκρεμούσαν ερωτήματα σχετικά με τα κίνητρα αυτής της πρωτοβουλίας.

Η Εποπτική Αρχή Τραπεζών της Σουηδίας έχει προειδοποιήσει ότι ένας φόρος σαν αυτόν που σχεδιάζει η κυβέρνηση ενδέχεται να μη λαμβάνει υπ’ όψιν τους πραγματικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει η βιομηχανία των χρηματοπιστωτικών. Στο ίδιο μήκος κύματος και η σουηδική υπηρεσία Διαχείρισης Χρέους που εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο προτεινόμενος φόρος δεν λαμβάνει υπ’ όψιν πόσο επισφαλείς είναι οι δραστηριότητες της εκάστοτε τράπεζας. Η εν λόγω υπηρεσία έχει, άλλωστε, προειδοποιήσει από τον Νοέμβριο ότι ο τραπεζικός τομέας μάλλον θα επιχειρήσει να οδηγήσει τα πράγματα σε τροποποιήσεις του νόμου περί ελάχιστου φόρου, στέλνοντας θυγατρικές αλλά και γενικότερα πολλές επιχειρήσεις εκτός Σουηδίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή