Εταιρική φορολόγηση: Παρίσι και Βερολίνο επιδιώκουν να επιτευχθεί συμφωνία στο G7

Εταιρική φορολόγηση: Παρίσι και Βερολίνο επιδιώκουν να επιτευχθεί συμφωνία στο G7

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Εντός των επoμένων εβδομάδων αναμένουν να υπάρξει συμφωνία επί της αρχής για ένα παγκόσμιο πλαίσιο για την εταιρική φορολόγηση οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας και της Γαλλίας. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες, ο Ολαφ Σολτς και ο Μπρινό Λε Μερ έθεσαν τη συνάντηση του G20 στις αρχές Ιουλίου ως εφικτή προθεσμία για την εξεύρεση συμβιβασμού, τόσο σχετικά με τον περιορισμό της φοροαποφυγής μέσω μεταφοράς κερδών σε χώρες χαμηλής φορολογίας (πυλώνας 1) όσο και σχετικά με το ελάχιστο επίπεδο φορολόγησης (πυλώνας 2).

«Συνιστά μεγάλη πρόοδο» η πρόταση των ΗΠΑ για ελάχιστο συντελεστή 15% ή υψηλότερο, τόνισε ο κ. Σολτς. Ο κ. Λε Μερ από την πλευρά του τη χαρακτήρισε «ενδιαφέρουσα και στέρεη βάση» για περαιτέρω συνομιλίες. Με τη συμβιβαστική αυτή πρόταση –η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν τον Απρίλιο είχε προτείνει ένα ελάχιστο επίπεδο 21% για τις αμερικανικές πολυεθνικές– «έγινε κατανοητό σε όλους ότι βρισκόμαστε στην τελική φάση προς μία συμφωνία», σχολίασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. «Δεν έχει κλείσει ακόμα, αλλά είμαστε πολύ κοντά», πρόσθεσε.

Ενας κοινός ελάχιστος συντελεστής θα αποτελεί μία «επανάσταση στην εταιρική φορολόγηση», ανέφερε ο κ. Σολτς, μνημονεύοντας την κοινή προσπάθεια Γερμανίας και Γαλλίας για να επιτευχθεί η σχετική συμφωνία. Στην ίδια γραμμή, ο Γάλλος ομόλογός του σημείωσε ότι «πρόκειται για μία πολιτική μάχη που δίνουμε από το 2017 […] Εχουμε κάνει κάθε προσπάθεια για να δώσουμε ώθηση στις συνομιλίες και να βρούμε έναν συμβιβασμό».

Σε πρώτη φάση, αναμένεται συμφωνία σε επίπεδο G7, οι υπουργοί Οικονομικών των επτά ισχυρότερων οικονομιών συναντιούνται αύριο και ξανά την ερχόμενη εβδομάδα, ενόψει της συνόδου των ηγετών στις 11-13 Ιουνίου (στην Κορνουάλη). Η συμφωνία αυτή αναμένεται να συμπεριλάβει τόσο τον ελάχιστο συντελεστή όσο και μέτρα για την αποτελεσματική φορολόγηση τεχνολογικών κολοσσών όπως η Amazon, η Google και η Apple, που έχουν εκμεταλλευθεί την προνομιακή νομοθεσία ορισμένων χωρών για να ελαχιστοποιήσουν τη φορολογική τους επιβάρυνση.

Ο κ. Λε Μερ επανέλαβε τις τρεις προϋποθέσεις που θέτουν οι δύο χώρες για την επίτευξη συμφωνίας: να περιλαμβάνει και τους δύο πυλώνες· να θέτει σε ένα «αξιόπιστα» υψηλό επίπεδο τον ελάχιστο συντελεστή φορολόγησης· και να μη μείνει εκτός του πλαισίου εφαρμογής του καμία από τις «σημαντικές» εταιρείες της ψηφιακής οικονομίας. «Θεωρούμε ότι δεν απέχουμε πολύ από να πληρούνται αυτοί οι όροι», τόνισε. Συνεπώς, θα μπορούσε να ανακοινωθεί μία «ιστορική συμφωνία» ήδη στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών του G7 την ερχόμενη εβδομάδα, ανέφερε.   

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή