Ευρωβαρόμετρο: Η πλειονότητα των Ελλήνων θεωρεί καλό το ευρώ

Ευρωβαρόμετρο: Η πλειονότητα των Ελλήνων θεωρεί καλό το ευρώ

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πλειονότητα των Ελλήνων στηρίζει το ευρώ και θεωρεί πως είναι καλό τόσο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση Ευρωβαρόμετρο, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, το 77% των Ελλήνων θεωρεί πως η Ένωση έχει όφελος από το ενιαίο νόμισμα, ενώ το 69% απάντησε ότι είναι καλό και για τη χώρα.

Σύμφωνα με την έρευνα, η στήριξη των Ευρωπαίων πολιτών στο ευρώ καταγράφει ρεκόρ με το 80% των ερωτηθέντων στις χώρες της Ευρωζώνης να πιστεύει ότι το ευρώ είναι καλό για την ΕΕ. Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται στην Ιρλανδία (93%), στη Σλοβενία (90%), στη Μάλτα (87%), στη Φινλανδία και στη Σλοβακία (86%). Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στην Ολλανδία (68%), στο Βέλγιο (72%), στο Λουξεμβούργο (74%), στην Ιταλία και την Κύπρο (75%) και στην Ελλάδα (77%).

Διαβάστε επίσης⇒ Με έξτρα «οξυγόνο» βγαίνει η οικονομία από τη… ΜΕΘ

Επίσης, το 70% των ερωτηθέντων στις χώρες της ευρωζώνης θεωρεί ότι το ευρώ είναι καλό για τη χώρα του.  Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται στην Ιρλανδία (90%), τη Φιλανδία (84%), τη Μάλτα (79%), τη Σλοβενία (78%) και τη Γερμανία (77%). Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στο Βέλγιο (61%), την Κύπρο (62%), την Ιταλία (63%), την Ισπανία (65%), τη Γαλλία (67%) και στην Ελλάδα (69%).

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μεταξύ περίπου 17.700 ερωτηθέντων από τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ, μεταξύ 22 και 29 Μαρτίου 2021.

Η έρευνα του Ευρωβαρόμετρου και τα αποτελέσματα μιας χωριστής ανοικτής δημόσιας διαβούλευσης έδειξαν ότι το 67% των πολιτών χωρών της ευρωζώνης, τάσσεται υπέρ της κατάργησης των κερμάτων του ενός και των δύο λεπτών ευρώ, μέσω υποχρεωτικής στρογγυλοποίησης (πάνω ή κάτω) του τελικού ποσού των αγορών στα πλησιέστερα πέντε λεπτά.

Διαβάστε επίσης⇒ Απενεργοποιούνται τα τεκμήρια διαβίωσης για 1,5 εκατ. φορολογουμένους

Το 72% των ερωτηθέντων δεν θεωρούν χρήσιμα το ένα και δύο σεντ ευρώ και το 71% θεωρεί ότι πρέπει να εισαχθούν κανόνες στρογγυλοποίησης στα πλησιέστερα πέντε σεντ ευρώ.

Η πλειονότητα των ερωτηθέντων θεωρεί ότι οι κανόνες στρογγυλοποίησης πρέπει να είναι υποχρεωτικοί (71%) και εναρμονισμένοι στη ζώνη του ευρώ (77%). Η δημόσια διαβούλευση προσέλκυσε 17.033 απαντήσεις και πραγματοποιήθηκε εντός 15 εβδομάδων, μεταξύ 28 Σεπτεμβρίου 2020 και 11 Ιανουαρίου 2021.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή