Περιορισμένες απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές

Περιορισμένες απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς μεγάλες μεταβολές κινήθηκε η χθεσινή συνεδρίαση στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που, ωστόσο, έκλεισαν οριακά σε αρνητικό πρόσημο, ενώ οι επενδυτές είχαν το βλέμμα στραμμένο στα στοιχεία για τις εξελίξεις στην αμερικανική αγορά εργασίας, αλλά και τα στοιχεία για την ιδιωτική κατανάλωση που θα δοθούν στη δημοσιότητα σήμερα.

Οι αρνητικοί παράγοντες ήταν χθες η δικαστική ήττα της γερμανικής φαρμακοβιομηχανίας στην υπόθεση του φυτοφαρμάκου της Roundup, η ανακοίνωση της HSBC ότι φεύγει από την αμερικανική αγορά λιανικής τραπεζικής, όπως και η απόφαση του γαλλικού ομίλου ειδών πολυτελείας Kering να πουλήσει το 5,9% της Puma. Οι τρεις εξελίξεις οδήγησαν σε υποχώρηση τις μετοχές των τριών εταιρειών, που με τη σειρά τους συμπαρέσυραν τους μεγαλύτερους ευρωπαϊκούς δείκτες.

Με τη μετοχή της Bayer να υποχωρεί κατά περισσότερο από 4%, ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης έκλεισε με απώλειες 0,28%. Ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε, πάντως, με μικρές απώλειες 0,10% ενώ στον αντίποδα ήταν η αγορά του Παρισιού, με τον δείκτη CAC 40 να κλείνει με κέρδη 0,69%.

Ανοδικά κινήθηκαν, αντιθέτως, οι μετοχές των ορυχείων με τον δείκτη του κλάδου να καταγράφει κέρδη 2%. Πρόκειται για τον ευρωπαϊκό κλάδο με την καλύτερη πορεία, καθώς οι τιμές των βιομηχανικών μετάλλων έχουν πάρει την ανιούσα τους τελευταίους μήνες εξαιτίας ελλείψεων στην παγκόσμια αγορά.

Αλμα 6% σημείωσαν, άλλωστε, χθες οι μετοχές της γαλλικής αεροναυπηγικής βιομηχανίας Airbus, που είχε νωρίτερα ανακοινώσει αύξηση στην παραγωγή της μιας και ο ευρωπαϊκός αερομεταφορέας αρχίζει να ανακάμπτει από την πανδημία και τα συνεπακόλουθά του. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Eurosoxx 50, πάντως, έκλεισε με μικρά κέρδη 0,19%.

Στο μεταξύ, δόθηκαν στη δημοσιότητα ενθαρρυντικά στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ και φέρουν τις αιτήσεις για επίδομα ανεργίας να παραμένουν κάτω από τις 500.000 για τρίτη συναπτή εβδομάδα. Επικράτησε έτσι, αισιοδοξία. που οδήγησε σε άνοδο όλους τους δείκτες της Wall Street.
Αργά το βράδυ, o δείκτης S&P ενισχυόταν κατά 0,31% και κατά 0,43% ο Dow Jones, ενώ ανοδικά κινούνταν και οι τιμές του πετρελαίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή