Χρηματιστήριο: Άνοδος με συναλλαγές αξίας 309,79 εκατ.

Χρηματιστήριο: Άνοδος με συναλλαγές αξίας 309,79 εκατ.

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ανοδικές διαθέσεις ξεκίνησε τη χθεσινή συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, οι οποίες «ανέβηκαν» μετά το πρώτο τρίωρο, με τον Γενικό Δείκτη να διευρύνει τα κέρδη του και να φλερτάρει με τις 890 μονάδες και τον τζίρο να απογειώνεται, αν και πάλι έκλεισε χαμηλότερα από τα υψηλά ημέρας.

Το θετικό γύρισμα στις τραπεζικές μετοχές και η επιστροφή των αγοραστών στην πλειονότητα των blue chips έδωσαν τον τόνο στο Χ.Α., με τις μετοχές που είναι στο επίκεντρο των διεθνών επενδυτικών οίκων καθώς κι εκείνες των εταιρειών που ανακοινώνουν αποτελέσματα τριμήνου ή στις οποίες «τρέχουν» επιχειρηματικές εξελίξεις, να ξεχωρίζουν. Ενίσχυση των ροών έφεραν και οι ανακατατάξεις στους δείκτες MSCI, αλλά και των δεικτών FTSE/X.A. Το κλίμα στο εσωτερικό βοηθήθηκε και από τις κινήσεις στις διεθνές αγορές, με τα νέα στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ να δίνουν ώθηση στους δείκτες, με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να κινείται σε ιστορικά υψηλά.

Πιο αναλυτικά, στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,12% στις 883,39 μονάδες, ενώ ο τζίρος εκτινάχθηκε στα 309,79 εκατ. ευρώ, με τον… μισό από αυτόν να οφείλεται στην Eurobank, όπου οι συναλλαγές διαμορφώθηκαν στα 159,65 εκατ. ευρώ λόγω της αναδιάρθρωσης της MSCI.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψε κέρδη 1,43% στις 2.138,50 μονάδες, ενώ στο +0,64% και στις 1.379,36 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Από τα μη τραπεζικά blue chips ανοδικά ξεχώρισαν οι Aegean (+8,41%), ΟΠΑΠ (+5,20%), Ελλάκτωρ (+4,73%), Μυτιληναίος (+3,29%) και Jumbo (+3,06%).

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,49% στις 538,70 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει στο +2,79%, την Εθνική Τράπεζα στο +2,62%, την Πειραιώς στο +0,2%, ενώ απώλειες 2,41% σημείωσε η Eurobank.

Ο τραπεζικός κλάδος βρίσκεται στο επίκεντρο τις τελευταίες ημέρες, πρωταγωνιστώντας σε τζίρο και τραβώντας τα βλέμματα των διεθνών οίκων λόγω των εξελίξεων με τα επιχειρηματικά σχέδια των διοικήσεων. Χθες η JP Morgan έδωσε νέα τιμή-στόχο για την Τράπεζα Πειραιώς στα 2 ευρώ (χθεσινό κλείσιμο 1,49 ευρώ), ενώ η Wood έθεσε την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Alpha Bank στο 1,50 ευρώ (στο 1,0658 το χθεσινό κλείσιμο) και η KBW σημείωσε ότι το στρατηγικό της σχέδιο κάνει την Alpha Bank ελκυστική για τους επενδυτές.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, τα αποτελέσματα που ανακοινώνονται από τις εισηγμένες το τρέχον διάστημα δίνουν πολύ καλές ευκαιρίες για τοποθετήσεις και ανακατατάξεις στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια, προσφέροντας στήριξη στις αποτιμήσεις τους. Ωστόσο, ο Γενικός Δείκτης κινείται από τα τέλη Μαρτίου σε ένα σχετικά στενό εύρος διακύμανσης, κάτι που υποδηλώνει ότι η αγορά σε μεγάλο βαθμό τηρεί επιφυλακτική στάση εν αναμονή και μιας πιο ξεκάθαρης εικόνας των επιπτώσεων του ανοίγματος της οικονομίας.

Το ενδιαφέρον πάντως είναι «παρόν» και αυτό αποδεικνύεται και από την πορεία του τζίρου, με τις ροές να στρέφονται στις μετοχές όπου υπάρχουν εξελίξεις, ενώ ανακατατάξεις προκαλούν και οι αναθεωρήσεις δεικτών. Χθες οι όγκοι στην Eurobank ήταν ανεβασμένοι λόγω και της «επίσημης» ένταξής της στον δείκτη MSCI Standard Greece. Παράλληλα, και οι αλλαγές στους δείκτες Χ.Α. συγκέντρωσαν επενδυτικό ενδιαφέρον. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή