Eurobank: Κέρδη 72 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο

Eurobank: Κέρδη 72 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενίσχυση της παρουσίας της στο εξωτερικό με νέες εξαγορές, προσήλωση στον στόχο εξυγίανσης του ισολογισμού με παράλληλη αύξηση των χρηματοδοτήσεων και της κερδοφορίας είναι οι βασικοί πυλώνες του επιχειρησιακού σχεδίου της Eurobank, με βάση και τις ανακοινώσεις που έγιναν στο πλαίσιο της δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων του α΄ τριμήνου. 

Τα κέρδη τριμήνου διαμορφώθηκαν στα 72 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 32 εκατ. ευρώ ήταν η συνεισφορά από το δίκτυο του εξωτερικού. Οπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, κατά την ενημέρωση των επενδυτών ο όμιλος «θα συνεχίσει την οργανική ανάπτυξη εξετάζοντας παράλληλα και την προοπτική εξαγορών, όπως έπραξε δύο φορές κατά το παρελθόν στην αγορά της Βουλγαρίας» και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης, το δίκτυο του εξωτερικού θα συνεχίσει να συνεισφέρει το 30% της οργανικής κερδοφορίας τα προσεχή χρόνια.

Eurobank: Κέρδη 72 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο-1

Αισιόδοξος υπήρξε επίσης σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των νέων κόκκινων δανείων που θα δημιουργηθούν λόγω της πανδημίας, το τελικό ύψος των οποίων θα είναι χαμηλότερο κατά 30% σε σύγκριση με τις αρχικές προβλέψεις. Να σημειωθεί ότι το α΄ τρίμηνο του έτους τα νέα NPEs περιορίστηκαν στα 72 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης τα νέα κόκκινα δάνεια υπολογίζεται ότι θα διαμορφωθούν στα 600 εκατ. ευρώ έναντι περίπου 900 εκατ. ευρώ που είχε αρχικώς προβλεφθεί. Η εκτίμηση μειώνει περαιτέρω το κόστος κινδύνου για τον όμιλο και όπως δήλωσε ο κ. Καραβίας, δημιουργεί αισιοδοξία, αλλά όχι εφησυχασμό. Τέλος, θετικές είναι οι εκτιμήσεις για την πορεία της αγοράς ακινήτων, τομέα στον οποίο η Eurobank έχει ή πρόκειται να επενδύσει περαιτέρω περί τα 500 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 200 εκατ. ευρώ το 2020.

Οι δείκτες CET1 και συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας (CAD) διαμορφώθηκαν στο 13% και 15,5% αντίστοιχα στο τέλος του α΄ τριμήνου και περιλαμβάνουν τη μεταβατική επίπτωση του προτύπου IFRS9 και λοιπών εποπτικών προσαρμογών για όλο το 2021. Ο δείκτης CET1 με την πλήρη εφαρμογή της «Βασιλείας ΙΙΙ» ήταν 11,9% στο τέλος Μαρτίου 2021 και οι στόχοι για συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας περίπου 16% και δείκτη CET1 με την πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ περίπου 12,8% παραμένουν σε ισχύ. Η επίπτωση από την τιτλοποίηση στον κεφαλαιακό δείκτη θα είναι 50 μονάδες βάσης.

Οι εκταμιεύσεις νέων δανείων ανήλθαν στο 1 δισ. ευρώ και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, σημαντική θα είναι η πιστωτική επέκταση την προσεχή τριετία με νέες εκταμιεύσεις που θα ξεπεράσουν τα 2-2,5 δισ. ευρώ ετησίως. Οπως εκτίμησε ο κ. Καραβίας, σημαντικό μέρος της πιστωτικής επέκτασης θα προέλθει από τα επενδυτικά σχέδια που θα χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, με τη συμμετοχή του ομίλου να είναι ανάλογη της παρουσίας του στην αγορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή