Πρώτη επαφή ΗΠΑ και Κίνας επί κυβέρνησης Μπάιντεν

Πρώτη επαφή ΗΠΑ και Κίνας επί κυβέρνησης Μπάιντεν

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην πρώτη εμπορική διαπραγμάτευση επί κυβέρνησης Μπάιντεν προχώρησαν χθες η Ουάσιγκτον και το Πεκίνο για να συζητήσουν τα θέματα που απασχολούν τις δύο πλευρές. Με τη συζήτηση να γίνεται ψηφιακά, για λογαριασμό της αμερικανικής πλευράς μίλησε η νέα εκπρόσωπος Εμπορίου, Κάθριν Τάι, και της κινεζικής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Λιου Χε. Οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν την εκτίμησή τους πως είναι εξαιρετικά μεγάλης σημασίας το τραυματισμένο από την πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ διμερές εμπόριο. Στη σχετική ανακοίνωσή του το γραφείο της εκπροσώπου Εμπορίου τόνισε πως η κ. Τάι και ο κ. Λιου «συζήτησαν τις βασικές αρχές της κυβέρνησης Μπάιντεν σε ό,τι αφορά την εμπορική της πολιτική, που είναι επικεντρωμένη στην πλευρά των εργαζομένων, ενώ έθιξαν και θέματα που προβληματίζουν τις δύο πλευρές». 

Σύμφωνα με την κινεζική εφημερίδα Global Times, από πλευράς του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου η σχετική ανακοίνωση αναφέρει πως οι δύο πλευρές «αντήλλαξαν απόψεις με ειλικρίνεια και με αμοιβαίο σεβασμό», ενώ συμφώνησαν να δώσουν συνέχεια στη μεταξύ τους εμπορική διαπραγμάτευση.

Παρά τις ευγενικές διατυπώσεις, πάντως, οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου αναμένεται να παραμείνουν τεταμένες. 
Αυτό προδίδει τουλάχιστον η δήλωση του Κερτ Κάμπελ, συμβούλου του Λευκού Οίκου για ζητήματα Ινδίας – Ειρηνικού, ο οποίος τόνισε χθες ότι η περίοδος στενών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες έχει λήξει. Προεξόφλησε μάλιστα πως εφεξής «ο ανταγωνισμός θα είναι το κυρίαρχο μοτίβο στις σχέσεις των δύο χωρών», που θα κινούνται σε «ένα νέο πλαίσιο στρατηγικών παραμέτρων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή