Χρηματιστήριο: Ήπια άνοδος και επιλεκτικές τοποθετήσεις

Χρηματιστήριο: Ήπια άνοδος και επιλεκτικές τοποθετήσεις

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιστάσεις βρήκε ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών στις 890 μονάδες καθώς όταν διασπάστηκαν ενδοσυνεδριακά, ασκήθηκαν πιέσεις με αποτέλεσμα, παρά το θετικό πρόσημο, να κλείσει και πάλι χαμηλότερα από τα υψηλά ημέρας. Αν και υπήρχαν στηρίξεις από το διεθνές κλίμα, όπου ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κατέγραψε νέα ιστορικά υψηλά, ωστόσο το Χ.Α. κινήθηκε πιο επιφυλακτικά και με υψηλή μεταβλητότητα και πάλι υποαποδίδοντας των βασικών δεικτών της περιοχής Ο τζίρος ήταν σαφώς χαμηλότερος σε σχέση με την «έκρηξη» της Πέμπτης, ενώ οι επενδυτές ακολούθησαν τη στρατηγική των επιλεκτικών τοποθετήσεων.

Οπως σχολιάζουν οι αναλυτές, η διατήρηση του ευνοϊκού διεθνούς κλίματος θα λειτουργήσει θετικά σε περαιτέρω αύξηση των αποτιμήσεων, οι οποίες στηρίζονται και στις αυξημένες διανομές μερισμάτων το επόμενο διάστημα, τη στιγμή που τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου των ελληνικών εισηγμένων που έχουν ανακοινωθεί έως τώρα είναι στη συντριπτική τους πλειονότητα καλύτερα των εκτιμήσεων, ενισχύοντας επίσης την ανοδική πορεία του Χ.Α.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,48% στις 887,60 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε έως και τις 892,5 μονάδες, και ο τζίρος ανήλθε στα 91,44 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,45%, στις 2.148,05 μονάδες, στο +1,4% και στις 1.398,67 μονάδες έκλεισε η μεσαία κεφαλαιοποίηση, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,77% στις 542,83 μονάδες. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,31%, ενώ στο +7,39% διαμορφώθηκε η άνοδος στον τραπεζικό δείκτη.

Θετικό ήταν το πρόσημο της εβδομάδας που πέρασε όχι μόνο στον Γενικό Δείκτη αλλά για το σύνολο της επενδυτικής και επιχειρηματικής κοινότητας, όπως σχολιάζει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities. Σε μια συγκυρία στην οποία τρέχει ο χρόνος για τη δεύτερη σημαντική αύξηση κεφαλαίου στον τραπεζικό κλάδο, οι αναταράξεις των πρώτων εντυπώσεων έχουν πλήρως εξομαλυνθεί και η αγορά έχει επιστρέψει σε αυτό που πρέπει να κάνει: να αποτιμά αποτελεσματικά τα νέα των επιχειρήσεων και να έχει το κατάλληλο βάθος για να προσελκύει κεφάλαια σημαντικού ειδικού βάρους.

Ο Μάιος, όπως προσθέτει, είναι ο πρώτος ύστερα από 23 μήνες που θα κλείσει με μέσες ημερήσιες συναλλαγές άνω των 100 εκατ. ευρώ και ο τέταρτος μήνας στο διάστημα που μεσολαβεί μετά τον «τραυματικό» Δεκέμβριο του 2015 που θα καταφέρει να έχει μια αξιοπρεπή συναλλακτική επίδοση, άνω των 100 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή