Η οικονομία της Ευρωζώνης παίρνει μπροστά

Η οικονομία της Ευρωζώνης παίρνει μπροστά

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειτα από μια ήπια πτώση της δραστηριότητας κατά τη διάρκεια των χειμερινών κρουσμάτων του κορωνοϊού, η οικονομία της Ευρωζώνης ανακάμπτει γρήγορα. Η ευρεία βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Μάιο, σε μία πολύ μικρή απόσταση από τα υψηλά επίπεδα όλων των εποχών του Δεκεμβρίου του 2017, μας δίνει περιθώρια για έτι καλύτερη εκτίμηση πέρα από μία αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,5% το 2021 και 4,4% το 2022. Ενδεχομένως, υπό το πρίσμα αυτό, η Ευρωζώνη να κατορθώσει να επανέλθει σε επίπεδα προ πανδημίας στα τέλη αυτής της χρονιάς αντί για το πρώτο τρίμηνο του 2022, όπως αυτή τη στιγμή εικάζουμε.

Η έρευνα για το οικονομικό κλίμα, την οποία διεξήγαγε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά ευχάριστων εκπλήξεων από τους δείκτες διευθυντών προμηθειών έως τους δείκτες εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και άλλες χώρες-μέλη της Ευρωζώνης. Μετά τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ευρωζώνη έχει πλέον θέσει υπό έλεγχο το χειμερινό κύμα της πανδημίας. Ο αριθμός των καταγεγραμμένων μολύνσεων, που είχαν φθάσει στο αποκορύφωμα μεν, αλλά απείχαν από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, έχει πλέον υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2020. Ο θερμός καιρός και η ταχεία πρόοδος του εμβολιασμού είναι ευοίωνες ενδείξεις για τους επόμενους μήνες. Μετά την καθυστερημένη έναρξη των εμβολιασμών, σήμερα πλέον το ποσοστό όσων εμβολιάστηκαν τουλάχιστον μία φορά έχει πλέον αυξηθεί σε 39% στην Ευρωζώνη έναντι 57% στο Ηνωμένο Βασίλειο και 49% στις ΗΠΑ.

Καθώς οι περιορισμοί χαλαρώνουν σταδιακά, τα δεδομένα, που καταγράφονται από το λιανεμπόριο και την αναψυχή, φανερώνουν μια συνεχιζόμενη ανάκαμψη στις καταναλωτικές δαπάνες για υπηρεσίες. Οπως και άλλες περιοχές, η Ευρωζώνη αντιμετωπίζει ένα ασυνήθιστο πρόβλημα: η ζήτηση ξεπερνά την προσφορά. Οι ελλείψεις ημιαγωγών και άλλων καίριας σημασίας προμηθειών εμποδίζουν την παραγωγή σε ορισμένους τομείς. Ως αποτέλεσμα, δεν αναθεωρούμε προς τα άνω τις εκτιμήσεις μας για αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,8% σε τριμηνιαία βάση το δεύτερο τρίμηνο παρά τα θετικά στοιχεία της Κομισιόν. Ωστόσο, αναμένουμε σύντομη επίλυση των θεμάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα. Στο πεδίο των εξαγωγών στην Ευρωζώνη η εμπιστοσύνη έφθασε σε επίπεδα ρεκόρ τον Απρίλιο και εξακολούθησε την πορεία αυτή και τον Μάιο. Η νέα άνοδος των παραγγελιών στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2018 υπερακόντισε τη μέτρια πτώση στις προσδοκίες παραγωγής τον Μάιο από το ρεκόρ του Απριλίου – και η πτώση έχει να κάνει με τις ελλείψεις ορισμένων προμηθειών. Η βιομηχανία της Ευρωζώνης από τις αρχές του 2018 και εντεύθεν αντιμετώπισε προβλήματα λόγω των δυσμενών συνεπειών του σινοαμερικανικού εμπορικού πολέμου και της λαίλαπας της πανδημίας. Τώρα, όμως, αυτά παρήλθαν και η Ευρωζώνη ευεργετείται από την πνοή της παγκόσμιας ανάκαμψης, η οποία θα διατηρηθεί έως το 2022.

* Οι κ. Holger Schmieding και Kallum Pickering είναι οικονομολόγοι της Berenberg Bank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή